Rusia cere SUA sa renunte la amplasarea scutului antiracheta din Romania "pana nu e prea tarziu"
Moscova cere SUA sa renunte la planurile privind amplasarea sistemului de aparare antiracheta in Romania, a declarat Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul MAE din Rusia.
Potrivit lui Ulianov, care a fost citat de site-ul oficial al ministerului, amplasarea scutului ar fi o "incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare" (INF). Ulianov afirma ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru, relateaza Sputnik News.
"Solicitam Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a declarat Mihail Ulianov.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In luna mai a acestui an, ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, a spus ca pana la finele lui 2015 elemente ale scutului antiracheta vor fi amplasate in baza de la Deveselu. Mihail Ulianov a acuzat si in urma cu un an ca instalarea elementelor antiracheta in Europa reprezinta "o incalcare grava" a Tratatului INF.
Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.
Sursa foto: Naval Support Facility Deveselu/ Facebook
Sursa: Sputnik News
Etichete: Rusia, SUA, romania, scut antiracheta,
Dată publicare:
12-10-2015 20:40