Aviatia militara a SUA a parasutat munitie rebelilor, in nordul Siriei. UE cere Rusiei sa inceteze imediat raidurile
In timp ce UE a cerut luni Rusiei “sa inceteze imediat” loviturile aeriene care vizeaza opozitia moderata din Siria, Ministerul rus de Externe l-a convocat luni, pentru explicatii, pe atasatul militar britanic.
SUMARUL EVENIMENTELOR:
►Surse: Arabia Saudita a avertizat Rusia ca actiunile sale in Siria vor avea “consecinte periculoase”
►Aviatia militara a SUA a parasutat munitie rebelilor in nordul Siriei
►Surse: Avioanele britanice din Orientul Mijlociu, echipate pentru a dobori aeronave ruse. Rusia l-a convocat pe atasatul militar britanic
►Surse: Lupte grele in centrul Siriei, unde fortele regimului castiga teren cu sprijinul aviatiei ruse
►UE cere Rusiei “sa inceteze imediat” loviturile aeriene asupra opozitiei moderate din Siria
►Ministrul ceh al apararii: Nu este exclus ca afluxul de imigranti in UE sa fie finantat de Rusia
►Kremlin: Putin si Lukasenko au discutat despre instalarea unei baze aeriene ruse in Belarus
►Cel putin 3 sirieni, sustinatori ai Statului Islamic, printre cei 10 suspecti de pregatirea unui atentat la Moscova
Aviatia militara a SUA a parasutat munitie rebelilor in nordul Siriei
Aviatia militara a SUA a parasutat, duminica, munitie in nordul Siriei rebelilor care lupta impotriva Statului Islamic, a anuntat luni un purtator de cuvant al comandamentului fortelor americane in Orientul Mijlociu (Centcom), relateaza AFP. Operatiunea de parasutare, intreprinsa de avioane cargo C-17 ale US Air Force in numele coalitiei impotriva Statului Islamic, “a furnizat munitie gruparilor arabe siriene ai caror responsabili au facut obiectul unor verificari adecvate de catre Statele Unite”, a indicat colonelul Patrick Ryder, intr-un comunicat.
Potrivit unui responsabil de la Pentagon, avioanele au parasutat in total 50 de tone de munitii. Acest gen de operatiuni ilustreaza noua orientare a administratiei Obama, anuntata vineri, impotriva organizatiei Statul Islamic in Siria, dupa esecul programului de antrenare a rebelilor sirieni moderati. Conform noii abordari, Pentagonul se va concentra pe furnizarea de arme unor grupari verificate si pe sprijin aerian, astfel incat acestea sa poata intreprinde atacuri concertate impotriva jihadistilor.
Comunicatul de luni subliniaza eficienta luptei duse de fortele kurde siriene si de grupari arabe pentru eliberarea zonelor de la frontiera cu Turcia. Operatiunile de parasutare “au ca scop sa prelungeasca succesul acestor forte pentru a alunga gruparea Statul Islamic de pe teritoriul sirian”, arata textul mentionat. Potrivit agentiei Reuters, care citeaza un purtator de cuvant al Frontului Revolutionarilor Raqqa, o grupare de insurgenti, armata americana urmeaza sa le furnizeze in scurt timp noi arme cu care sa fie lansata o ofensiva comuna cu aliatii lor kurzi asupra orasului Raqqa, controlat de luptatori ai Statului Islamic.
Surse: Arabia Saudita a avertizat Rusia ca actiunile sale in Siria vor avea “consecinte periculoase”
Interventia militara a Moscovei in Siria va avea “consecinte periculoase”, escaladand razboiul sectar si inspirand militantii din intreaga lume sa se alature jihadistilor, le-au transmis oficiali sauditi de rang inalt liderilor rusi, relateaza Reuters, citand o sursa saudita. “Interventia rusa in Siria o va atrage pe aceasta intr-un razboi sectar”, a declarat luni aceasta sursa, adaugand ca regatul “avertizeaza in privinta consecintelor periculoase ale interventiei ruse”.
“Sauditii vor continua sa consolideze si sa sprijine opozitia moderata din Siria”, a adaugat aceasta. Sursa pretinde ca citeaza pozitiile exprimate de ministrul apararii si al doilea in ordinea succesiunii, printul Mohammed bin Salman, si ministrul de externe, Adel al-Jubeir, in timpul unor intalniri cu Vladimir Putin si Serghei Lavrov de la Soci, de duminica.
Varsarea de sange din Siria, parte a unui conflict mai larg pentru suprematie regionala intre Arabia Saudita sunnita si Iranul siit, a alimentat diviziunile sectare in Orientul Mijlociu si a atras combatanti straini motivati religios de ambele parti. Potrivit Reuters, statele din Golf au suspiciuni ca principalul motiv al Kremlinului pentru lansarea de lovituri aeriene in Siria este salvarea lui Al-Assad si ca de fapt combaterea terorismului este o scuza convenabila. “Recenta escaladare va contribui la atragerea extremistilor si jihadistilor in razboiul din Siria”, a mai spus sursa saudita, adaugand ca actiunile Kremlinului ii vor indeparta pe simplii musulmani sunniti din intreaga lume.
Arabia Saudita i-a cerut cu insistenta Rusiei sa contribuie la combaterea terorismului in Siria alaturandu-se coalitiei existente formate din peste 20 de natiuni care se lupta cu jihadistii SI, a mai precizat aceasta sursa. Riadul a reiterat ca presedintele Al-Assad trebuie sa renunte la putere ca parte a procesului convenit la conferinta de la Geneva din iunie 2012, care a stabilit un parcurs catre pace si tranzitie politica. In declaratiile facute duminica presei despre loviturile aeriene ale Rusiei din Siria, Jubeir a spus ca a exprimat “preocuparile noastre ca aceste operatiuni ar putea fi percepute ca o alianta intre Iran si Rusia”. Rusia a replicat ca principalul sau scop este combaterea terorismului, a adaugat Jubeir.
Surse: Avioanele britanice din Orientul Mijlociu, echipate pentru a dobori aeronave ruse. Rusia l-a convocat pe atasatul militar britanic
Ministerul rus de Externe l-a convocat luni, pentru explicatii, pe atasatul militar britanic. Reactia a venit dupa ce, potrivit unor surse militare, avioanele militare britanice care efectueaza raiduri in Orientul Mijlociu au fost echipate cu rachete speciale pentru doborarea aeronavelor de vanatoare ruse, relateaza The Telegraph. Surse militare britanice citate de presa internationala ar fi declarat ca avioanele de vanatoare Tornado care efectueaza raiduri antiteroriste in Irak au fost echipate cu rachete avand senzori de caldura, pentru a se apara de avioanele ruse care efectueaza operatiuni in Siria. Ministerul britanic al Apararii a respins informatiile aparute in presa, subliniind ca relatarile "nu sunt adevarate".
Cu toate acestea, Rusia l-a convocat de urgent pe atasatul militar britanic pentru a oferi explicatii. Intre timp, aviatia rusa isi continua fara probleme bombardamentele pe teritoriul sirian. Agentia TASS scrie ca in ultimele 24 de ore au fost lovite 53 de pozitii ale Statului Islamic. Coalitia internationala a raportat, la randul sau, 20 de raiduri impotriva ISIS, atat in Siria, cat si in Irak.
Surse: Lupte grele in centrul Siriei, unde fortele regimului castiga teren cu sprijinul aviatiei ruse
Cele mai grele luptele dintre fortele regimului sirian si insurgenti de la inceputul interventiei ruse cu 13 zile in urma se dadeau luni in centrul Siriei, a indicat Observatorul Sirian pentru drepturile omului(OSDO), citat de AFP. Fortele regimului sirian au preluat controlul asupra unei zone de la sud de Kafar Nabouda, in timp ce aviatia rusa a desfasurat circa 20 de raiduri asupra acestei localitati incepand de luni dimineata, a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, o organizatie neguvernamentala cu sediul la Londra, relateaza Agerpres.
“Acestea sunt cele mai violente lupte de la inceputul interventiei ruse in Siria la 30 septembrie si exista zeci de morti in randul beligernatilor', a indicat el, adaugand ca orasul este un fief al Frontului Al-Nosra, bratul armat al filialei siriene a Al Qaida. Cucerirea Kafar Nabouda, care numara 15.000 de locuitori inaintea inceperii revoltei in martie 2011, este esentiala pentru regim daca vrea sa avanseze spre Khan Cheikhoun, un oras strategic pe autostrada internationala intre Damasc si Alep.
Khan Cheikhoun, un oras cu 55.000 de locuitori in sudul provinciei Idlib, se afla in mainile rebelilor din mai 2014. Armata siriana a preluat controlul duminica asupra localitatii Sukaik, in partea de nord a provinciei Hama, dupa confruntari cu Frontul Al-Nosra, bratul armat al filialei siriene a retelei Al Qaida, potrivit Sana.
Fortele armate siriene au inceput joi o ofensiva in provinciile Hama si Latakia, cu sprijinul aviatiei ruse, reusind sa-i faca pe islamisti sa-si abandoneze o serie de pozitii. In genere, aviatia rusa a efectuat 55 de raiduri aeriene, de la baza aeriana Hmeymim, si a bombardat 53 de tinte ale Statului Islamic in Siria, in ultimele 24 de ore, distrugand o tabara de antrenament si o alta pozitie a combatantilor SI, indicat purtatorul de cuvant al armate ruse, generalul Igor Konasenko, citat de RIA Novosti. Atacurile aeriene au vizat pozitii ale Statului Islamic in provinciile Homs, Hama, Idlib, Latakia, a precizat acelasi purtator de cuvant al armatei ruse, indicand ca in respectivele raiduri au fost implicate avioane de atac Su-24M, Su-25SM si Su-34.
UE cere Rusiei “sa inceteze imediat” loviturile aeriene asupra opozitiei moderate din Siria
Uniunea Europeana a cerut luni Rusiei “sa inceteze imediat” loviturile aviatiei sale militare care vizeaza opozitia moderata din Siria, informeaza AFP si DPA.Moscova a inceput la 30 septembrie loviturile aeriene in Siria pentru a veni in sprijinul presedintelui Bashar al-Assad. “Aceasta escalada militara risca sa prelungeasca conflictul, sa submineze procesul politic, sa agraveze situatia umanitara si sa sporeasca radicalizarea”, afirma cei 28 de ministri de externe intr-o declaratie adoptata la Luxemburg.
“Recentele atacuri militare ruse care vizeaza pe langa Daesh (Statul Islamic - n.r.) si alte organizatii desemnate teroriste de ONU si opozitia moderata sunt motiv de profunda preocupare si trebuie sa inceteze imediat”, cer ministrii de externe ai UE. Sefii diplomatiilor din statele membre sunt de acord ca regimul lui Al-Assad are “cea mai mare responsabilitate” pentru mortile si stramutarile provocate de conflictul civil, dar raman evazivi in ceea ce priveste rolul presedintelui in tranzitia politica, comenteaza DPA.
“Nu poate exista o pace durabila in Siria sub conducerea presedintelui si pana cand nemultumirile legitime si aspiratiile tuturor componentelor societatii siriene nu sunt abordate”, se mai mentioneaza in textul adoptat.
Ministrul ceh al apararii: Nu este exclus ca afluxul de imigranti in UE sa fie finantat de Rusia
Nu este exclus ca afluxul de imigranti in UE sa fie finantat de Rusia, a declarat ministrul apararii al Cehiei, Martin Stropnicky, intr-un interviu pentru cotidianul MF DNES, informeaza Radio Praha. “Am o informatie pe care nu o pot demonstra suta la suta, insa nu am niciun motiv sa nu-i dau crezare. Nu sunt in stare sa demonstrez aceasta, insa ne putem intreba intereselor cui serveste actuala campanie masiva indreptata spre UE. Pot spune ca o UE unita si puternica nu este in mod sigur aspiratia Rusiei”, a declarat ministrul ceh referitor la actualul aflux de imigranti in UE.
Martin Stropnicky a precizat ca detine aceasta informatie de la Ministerul Apararii ungar. “Mi s-a spus ca refugiatii sunt transportati in autobuze finantate, probabil, din Rusia”, a declarat ministrul ceh al apararii cu privire la modul in care imigrantii ajung din peninsula balcanica in spatiul Schengen. UE se confrunta cu cel mai mare val de imigranti de dupa Al Doilea Razboi Mondial, dinspre tari ale Orientului Mijlociu si Africii. Acest aflux pune, potrivit unor oficiali europeni, o mare presiune pe bugetele nationale ale tarilor din UE, mai ales in Italia, Grecia, Germania, Austria si Ungaria, tari considerate “porti de intrare” in UE.
Kremlin: Putin si Lukasenko au discutat despre instalarea unei baze aeriene ruse in Belarus
Vladimir Putin si Aleksandr Lukasenko, reales duminica pentru un al cincilea mandat in fruntea Republicii Belarus, au discutat luni, in cadrul unei convorbiri telefonice, problema instalarii unei baze aeriene ruse pe teritoriul fostei republici sovietice, a indicat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. Discutiile pe aceasta tema vor continua cu ocazia summitului CSI (Comunitatea Statelor Independente, fostele republici sovietice mai putin tarile baltice si Georgia), prevazut pentru 16 octombrie in Kazahstan, a precizat Peskov, mentionand ca, in cursul dialogului telefonic, presedintele Putin l-a felicitat de Aleksandr Lukasenko pentru victoria obtinuta in alegerile prezidentiale din 11 octombrie.
Aleksandr Lukasenko declara saptamana trecuta ca tara sa 'nu are nevoie' de o baza aeriana rusa pe teritoriul ei, in pofida dorintei Moscovei de a vedea acest proiect realizat. 'Nu avem nevoie astazi de o baza, cu atat mai mult de o baza aeriana. Avem nevoie de arme, de avioane', declara Lukasenko cu cateva zile inainte de scrutinul prezidential.
Rusia dispune deja de o statie radar si un centru de transmisie in Belarus, insa o baza aeriana ar fi prima desfasurare majora de forte militare ruse pe teritoriul acestui aliat strategic al Moscovei, aliat ce se invecineaza cu Polonia, Lituania si Letonia, toate membre ale UE si NATO, nota AFP
Cel putin 3 sirieni, sustinatori ai Statului Islamic, printre cei 10 suspecti de pregatirea unui atentat la Moscova
Cel putin trei sirieni se numara printre cele zece persoane suspectate ca ar fi pregatit un atentat la Moscova si care au fost arestate duminica de fortele de securitate ruse, relateaza luni agentia de presa Interfax, citand o sursa apropiata dosarului. “Cativa suspecti sunt adepti si sustinatori ai gruparii teroriste Statul Islamic si ar fi putut participa la luptele din Siria de partea gruparii” jihadiste, a declarat agentiei de presa TASS o sursa din cadrul fortelor de ordine ruse, potrivit presei moscovite.
“In urma mai multor anchete desfasurate de serviciile de securitate, un grup de indivizi a fost arestat in vestul Moscovei in timp ce se pregateau sa comita un atentat terorist in capitala” Rusiei, mentioneaza un comunicat al Comitetului national antiterorist rus, dat publicitatii duminica seara. Insa majoritatea suspectilor sunt originari din tari din Asia Centrala, potrivit Interfax. Fortele de securitate ruse au descoperit intr-un apartament apartinand acestora un dispozitiv exploziv cu o forta de distrugere echivalenta cu 5 kg de TNT, a carui compozitie era apropiata celor doua bombe utilizate in dublul atentat de duminica de la Ankara, soldat cu cel putin 97 de morti, a indicat interlocutorul agentiei ruse de presa.
Insa daca in Turcia bombele artizanale au fost detonate de doi atentatori-kamikaze, in capitala rusa se planifica detonarea lor cu ajutorul unor telefon mobil, de la distanta, mai scrie Interfax, care precizeaza ca nu are o confirmare oficiala a acestor informatii. Acest incident intervine in contextul in care Rusia a lansat la 30 septembrie o campanie aeriana impotriva pozitiilor Statului Islamic si a altor organizatii extremiste in Siria, venind in sprijinul presedintelui Bashar al-Assad, aliatul sau fidel, a carui plecare de la putere este dorita de Occident, ca parte a reglementarii crizei siriene.
Sursa: , Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Rusia, siria, ue, statul islamic,
Dată publicare:
12-10-2015 16:36