Rusia cere NATO să discute despre Zaporojie. Zaharova: „Majoritatea membrilor alianței se vor afla în zona de impact direct”
Liderii NATO ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană Zaporojie la summitul lor de săptămâna viitoare de la Vilnius, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Liderii NATO se vor reuni la Vilnius în perioada 11-12 iulie pentru a aborda o gamă largă de subiecte, de la diviziunile legate de candidatura Ucrainei pentru aderarea la NATO şi aderarea Suediei la creşterea stocurilor de muniţii şi revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii, potrivit news.ro.
Acuzând Ucraina de "provocarea sistematică de daune" la centrala nucleară Zaporojie, Zaharova a declarat că acestui subiect ar trebui să i se dedice "atenţia cheie a summitului NATO".
Alegeri 2024
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
"La urma urmei, marea majoritate a membrilor alianţei se vor afla în zona de impact direct" (dacă s-ar întâmpla ceva la centrală), a subliniat Zaharova într-un mesaj publicat pe Telegram.
Vilnius se află la aproximativ 1.000 de kilometri de centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să atace centrala, care se află pe teritoriul controlat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, în apropiere de linia frontului.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează de mult timp că există o ameninţare gravă la instalaţie, cel mai recent afirmând că forţele ruseşti au minat acoperişul mai multor reactoare. Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică aflaţi la centrală au declarat însă că nu au observat încă niciun indiciu privind existenţa unor mine sau explozibili la centrală, dar au spus că au nevoie de mai mult acces pentru a fi siguri.