Rusia avertizeaza NATO, despre primirea in alianta a doua state. "Este imposibil de imaginat. Ar face sa explodeze situatia"

putin, porosenko - getty

 Aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO va plasa Europa in pragul unei crize majore, a declarat miercuri seara intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-24 reprezentantul permanent al Rusiei pe langa Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko.

 'Este imposibil de imaginat situatia cand aceste tari ar continua sa nutreasca speranta ca vor adera la NATO, iar Alianta ar pregati in mod real planuri pentru primirea lor, intrucat aceasta ar face sa explodeze situatia si va plasa Europa in pragul unei crize a carei dimensiune si amploare sunt imposibil de imaginat astazi', a avertizat Grusko.

Seful misiunii permanente a Rusiei la sediul NATO din Bruxelles a spus ca nu se asteapta de la viitorul summit NATO de la Varsovia la masuri orientate spre apropierea Ucrainei de Alianta deoarece Europa intelege riscurile continuarii 'jocului in jurul politicii usilor deschise'.

'Vreau sa va spun ca cei din NATO, cel putin aceasta rezulta din contactele noastre, inteleg consecintele grave pe care le-ar avea pentru securitatea europeana, pentru securitatea statelor NATO insesi pedalarea in continuare pe tema aderarii Ucrainei la Alianta', a afirmat diplomatul rus, citat de RIA Novosti. Acest lucru il inteleg atat cei din NATO, cat si cei din Ucraina, dar cu toate acestea 'nimeni nu a anulat decizia summitului NATO din 2008 de la Bucuresti, potrivit careia Georgia si Ucraina vor deveni membre ale Aliantei', a spus el in continuare .

Grusko a calificat aceasta formulare 'o mina sub intreaga structura de securitate europeana'. Occidentul isi da foarte bine seama de toate riscurile legate de continuarea acestui joc in jurul 'politicii usilor deschis', a insistat diplomatul rus, fara a exclude ca NATO sa ia masuri suplimentare in sprijinul Ucrainei, cum ar fi crearea unor noi fonduri pentru reformarea sectorului apararii ucrainean.

Citește și
Donald Trump
"NATO este invechit". Declaratia facuta de Donald Trump inaintea Summit-ului nuclear de la Washington
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, declarase vara trecuta ca, pentru prima oara in istoria Ucrainei, numarul sustinatorilor aderarii la Alianta Nord-Atlantica in randul cetatenilor l-a depasit pe cel al oponentilor.

'Tot ceea ce vom face in domeniul securitatii se va axa pe standardele NATO. Dreptul de a lua o decizie finala in aceasta privinta apartine exclusiv poporului ucrainean in cadrul unui referendum', a afirmat Porosenko.

Statele membre NATO au confirmat la summitul din 2008 de la Bucuresti ca Ucraina si Georgia au dreptul sa adere la Alianta, dar au amanat rezolvarea acestei chestiuni pe termen nedeterminat.

Articol recomandat de sport.ro
Al Hilal s-a săturat de Neymar! Ce se întâmplă cu starul brazilian care n-a mai jucat de un an
Al Hilal s-a săturat de Neymar! Ce se întâmplă cu starul brazilian care n-a mai jucat de un an
Citește și...
SUA va trimite mai multi militari in Estul Europei, din cauza
SUA va trimite mai multi militari in Estul Europei, din cauza "agresivitatii ruse". Raspunsul autoritatilor de la Moscova

Statele Unite isi vor spori de anul viitor prezenta armata in Estul Europei. Masura este un raspuns la "agresivitatea Rusiei", a anuntat miercuri Pentagonul.

"NATO este invechit". Declaratia facuta de Donald Trump inaintea Summit-ului nuclear de la Washington

Trump si-a intensificat criticile la adresa NATO, cerand o 'reajustare' a Aliantei in contextul luptei antiteroriste, semnaland ca ar putea permite Japoniei si Coreii de Sud sa-si construiasca propriile arme nucleare pentru a nu mai depinde de SUA.

Avertisment dur al Kremlinului pentru tarile NATO din estul Europei.
Avertisment dur al Kremlinului pentru tarile NATO din estul Europei. "Trebuie sa reactionam la o astfel de situatie"

Ministrul rus al Apararii a anuntat ca nu va sta cu mainile in san in fata anuntatei intariri a fortelor NATO in Europa de Est, inclusiv in Romania.

Recomandări
România, pregătită să se confrunte cu ciclonul. Ministrul Mediului: ”Duminică va fi cea mai grea zi. Toată lumea e în alertă”
România, pregătită să se confrunte cu ciclonul. Ministrul Mediului: ”Duminică va fi cea mai grea zi. Toată lumea e în alertă”

Duminică, 29 septembrie, va fi cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Lista PSD la parlamentare are nume precum Elisabeta Lipă și Florin Jianu. Ce se va întâmpla cu primarul Popescu Piedone
Lista PSD la parlamentare are nume precum Elisabeta Lipă și Florin Jianu. Ce se va întâmpla cu primarul Popescu Piedone

Lista PSD la alegerile parlamentare îi va avea pe Elisabeta Lipă și Florin Jianu. Setă negocieri și pentru Victor Ponta, iar primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, își va găsi și el, cel mai probabil, un loc.

Forțele lui Putin au lansat un atac devastator la granița României. Sunt mai mulți morți și răniți | VIDEO
Forțele lui Putin au lansat un atac devastator la granița României. Sunt mai mulți morți și răniți | VIDEO

Trei persoane au fost ucise şi alte 14 au fost rănite în urma unui atac rusesc care a avut loc în zori asupra oraşului Izmail din regiunea Odesa, aflat foarte aproape de România, de partea cealaltă a Dunării, relatează Ukrainskaia Pravda.