Rusia avertizeaza NATO, despre primirea in alianta a doua state. "Este imposibil de imaginat. Ar face sa explodeze situatia"
Aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO va plasa Europa in pragul unei crize majore, a declarat miercuri seara intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-24 reprezentantul permanent al Rusiei pe langa Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko.
'Este imposibil de imaginat situatia cand aceste tari ar continua sa nutreasca speranta ca vor adera la NATO, iar Alianta ar pregati in mod real planuri pentru primirea lor, intrucat aceasta ar face sa explodeze situatia si va plasa Europa in pragul unei crize a carei dimensiune si amploare sunt imposibil de imaginat astazi', a avertizat Grusko.
Seful misiunii permanente a Rusiei la sediul NATO din Bruxelles a spus ca nu se asteapta de la viitorul summit NATO de la Varsovia la masuri orientate spre apropierea Ucrainei de Alianta deoarece Europa intelege riscurile continuarii 'jocului in jurul politicii usilor deschise'.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
'Vreau sa va spun ca cei din NATO, cel putin aceasta rezulta din contactele noastre, inteleg consecintele grave pe care le-ar avea pentru securitatea europeana, pentru securitatea statelor NATO insesi pedalarea in continuare pe tema aderarii Ucrainei la Alianta', a afirmat diplomatul rus, citat de RIA Novosti. Acest lucru il inteleg atat cei din NATO, cat si cei din Ucraina, dar cu toate acestea 'nimeni nu a anulat decizia summitului NATO din 2008 de la Bucuresti, potrivit careia Georgia si Ucraina vor deveni membre ale Aliantei', a spus el in continuare .
Grusko a calificat aceasta formulare 'o mina sub intreaga structura de securitate europeana'. Occidentul isi da foarte bine seama de toate riscurile legate de continuarea acestui joc in jurul 'politicii usilor deschis', a insistat diplomatul rus, fara a exclude ca NATO sa ia masuri suplimentare in sprijinul Ucrainei, cum ar fi crearea unor noi fonduri pentru reformarea sectorului apararii ucrainean.
Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, declarase vara trecuta ca, pentru prima oara in istoria Ucrainei, numarul sustinatorilor aderarii la Alianta Nord-Atlantica in randul cetatenilor l-a depasit pe cel al oponentilor.
'Tot ceea ce vom face in domeniul securitatii se va axa pe standardele NATO. Dreptul de a lua o decizie finala in aceasta privinta apartine exclusiv poporului ucrainean in cadrul unui referendum', a afirmat Porosenko.
Statele membre NATO au confirmat la summitul din 2008 de la Bucuresti ca Ucraina si Georgia au dreptul sa adere la Alianta, dar au amanat rezolvarea acestei chestiuni pe termen nedeterminat.