Putin "a comandat probabil" asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko. Acuzatiile aduse presedintelui rus de britanici

cover Aleksandr Litvinenko

Moartea fostului spion Aleksandr Litvinenko a fost "cel mai probabil" aprobata de presedintele rus Vladimir Putin, pe fondul unor dispute mai vechi intre cei doi, arata raportul unei anchete a britanicilor.

Concluziile asupra mortii prin otravire a fostului agent FSB (ex-KGB) Aleksandr Litvinenko in 2006, la Londra, publicate de catre un magistrat britanic, il acuza direct pe presedintele rus, cu riscul de a reaprinde tensiunile cu Kremlinul.

"Luand in considerare toate dovezile care mi-au fost puse la dispozitie, am ajuns la concluzia ca operatiunea FSB-ului pentru asasinarea lui Litvinenko a fost cel mai proabil aprobata de Patrushev si de presedintele Vladimir Putin", scrie judecatorul Robert Owen in raportul de 300 de pagini publicat joi.

"Sunt sigur ca domnii Lugovoi si Kovtun au pus poloniu-210 in ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur ca au facut-o cu intentia de a-l otravi pe Litvinenko", considera magistratul.

-►Pozitia guvernului britanic
-►Reactia Rusiei: "Ancheta a fost politizata"

Citește și
Alexander Litvinenko
Autopsia lui Aleksandr Litvinenko, considerata de un medic legist cea mai periculoasa din istoria Occidentului
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Raportul include si dovezi din ancheta, printre care imagini cu ceainicul contaminat cu poloniu-210, precum si analiza zonelor radioactive de pe acesta si din camera in care a avut loc intalnirea fostului spion cu Andrei Lugovoi, fost agent FSB, si omul de afaceri rus Dmitri Kovtun.

Potrivit BBC, judecatorul Robert Owen face statul rus responsabil de moartea lui Aleksandr Litvinenko, decedat in 2006 intr-un spital din capitala britanica dupa ce fusese otravit cu Poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica si aproape imposibil de detectat.

The Guardian adauga ca diplomati britanici au cerut premierului David Cameron sa nu decreteze eventuale sanctiuni ca represalii pentru a nu compromite negocierile asupra conflictului in Siria. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Moscova "nu este interesata" de concluziile anchetei britanice.

Pentru vaduva lui Litvinenko, Marina, acesta este finalul unei lupte indelungate pentru a cunoaste adevarul asupra mortii sotului ei in circumstante demne de un roman de spionaj din timpul Razboiului Rece, scrie Agerpres.

"Este ultimul lucru pe care il pot face pentru el. Trebuie sa-i apar numele si amintirea. Este important pentru mine sa existe in fine o explicatie oficiala", declarase ea pentru AFP in 2015.

Aleksandr Litvinenko a decedat la 23 noiembrie 2006, la varsta de 43 de ani. Fotografia sa de pe patul de spital a facut inconjurul lumii.

Cu trei saptamani inainte, el bause un ceai intr-un bar din Millenium Hotel, in centrul Londrei, in compania lui Andrei Lugovoi, fost agent FSB, in prezent deputat al unui partid nationalist rus, si omul de afaceri rus Dmitri Kovtun, si el provenind din randurile serviciilor secrete ruse.

In urma anchetei, s-a descoperit o concentratie foarte mare de Poloniu-210 in bar, in special in ceainicul utilizat de Litvinenko. Chiar in seara intalnirii lor, Litvinenko - opozant al lui Vladimir Putin, stabilit din 1999 in Regatul Unit - s-a simtit rau.

Internat pentru ingrijiri intensive la University College Hospital din Londra, el a reusit - in timpul lentei sale agonii - sa discute peste opt ore cu doi detectivi de la Scotland Yard, dandu-le detalii pretioase pentru ancheta.

Intr-o scrisoare, fostul agent l-a acuzat pe Vladimir Putin ca ar fi comanditat uciderea sa, ceea ce Moscova a negat intotdeauna. Cadavrul lui Litvinenko, care obtinuse cetatenie britanica si se convertise la islam, a fost inhumat intr-un cimitir londonez, inchis intr-un sicriu de plumb pentru a bloca radiatiile.

O prima ancheta judiciara a vizat posibila implicare a Kremlinului in moartea lui Litvinenko, care cerceta "eventualele legaturi intre Vladimir Putin si crima organizata", potrivit avocatului vaduvei sale.

Dar aceasta ancheta a fost blocata ca urmare a refuzului Moscovei de a-i extrada pe Dmitri Kovtun si pe Andrei Lugovoi. O "ancheta publica" a preluat atunci initiativa. De importanta mai mica, ea serveste doar stabilirii faptelor, fara a pronunta condamnari.

Ancheta a insistat in special asupra rolului lui Dmitri Kovtun, fost agent, devenit intre timp om de afaceri. Potrivit lui Robin Tam, consilier juridic al judecatorului de instructie, Dmitri Kovtun ar fi spus unui prieten ca era in posesia unei otravi extrem de puternice si cauta un "bucatar" pentru a i-o administra lui Litvinenko. Concentratii foarte ridicate de poloniu au fost descoperite, de altfel, in chiuveta camerei 382 de la Millenium Hotel, ocupata de Kovtun.

Pentru Marina Litvinenko nu exista nicio indoiala: "Sotul meu a fost ucis de agenti ai statului rus in acest prim act de terorism nuclear in plin centrul Londrei. Acesta nu ar fi putut avea loc fara ca Putin sa fie la curent si sa-si dea consimtamantul".

Reactia Rusiei
Diplomatia de la Moscova sustine insa ca raportul a fost politizat de britanici. "Pozitia Rusiei a ramas neschimbata si e cunoscuta de toata lumea. Regretam ca acest caz, strict penal, a fost politizat si a afectat relatiile intre tarile noastre", a declarat Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

Zaharova a mai spus ca ancheta britanicilor in cazul mortii lui Litvinenko nu a fost transparenta si ca Moscova "nu avea niciun motiv sa se astepte ca raportul final al judecatorului Robert Owen sa fie obiectiv". "Desigur, avem nevoie de timp pentru a studia in detaliu documentul si a-l evalua", a conchis Zaharova.

Pozitia guvernului britanic

Ambasadorul Rusiei la Londra a fost chemat sa dea explicatii la Ministerul de Externe britanic iar Trezoreria a luat masuri pentru blocarea condutilor celor doi suspecti.

Un purtator de cuvant al premierului David Cameron a spus ca raportul este "ingrijorator" si ca "niciun stat, cu atat mai mult un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, nu ar trebui sa se poarte in acest fel".

La randul sau, ministrul de interne Theresa May a declarat ca este vorba de o "incalcare inacceptabila a principiilor fundamentale ale dreptului international si ale comportamentului civilizat"

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Vladimir Putin l-a decorat pe Andrei Lugovoi, suspect in cazul asasinarii lui Aleksandr Litvinenko
Vladimir Putin l-a decorat pe Andrei Lugovoi, suspect in cazul asasinarii lui Aleksandr Litvinenko

Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a decorat luni pe Andrei Logovoi, un parlamentar rus dat in urmarire de autoritatile britanice pentru uciderea fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko la Londra, relateaza Radio Free Europe / Radio Liberty.

Autopsia lui Aleksandr Litvinenko, considerata de un medic legist cea mai periculoasa din istoria Occidentului
Autopsia lui Aleksandr Litvinenko, considerata de un medic legist cea mai periculoasa din istoria Occidentului

Autopsia lui Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu in 2006 la Londra, a fost "una dintre cele mai periculoase din istoria Occidentului", a declarat medicul legist miercuri, relateaza AFP, citata de Mediafax.

La Londra s-a deschis o ancheta publica pentru elucidarea mortii fostului spion rus Alexandr Litvinenko
La Londra s-a deschis o ancheta publica pentru elucidarea mortii fostului spion rus Alexandr Litvinenko

Sunt dovezi ca a fost asasinat dupa ce a baut ceai contaminat cu un element puternic radioactiv, poloniu. Aceasta crima, spun investigatorii, a fost ca "un mini atac nuclear in Anglia".

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.