La Londra s-a deschis o ancheta publica pentru elucidarea mortii fostului spion rus Alexandr Litvinenko
Sunt dovezi ca a fost asasinat dupa ce a baut ceai contaminat cu un element puternic radioactiv, poloniu. Aceasta crima, spun investigatorii, a fost ca "un mini atac nuclear in Anglia".
Mii de londonezi ar fi fost expusi la substanta radioactiva, ale carei urme au fost depistate in diferite locuri, inclusiv pe stadionul unde joaca echipa de fotbal Arsenal.
Moartea lui Litvinenko, devenit colaborator al MI-6, pare desprinsa dintr-un roman de spionaj. Pe 1 noiembrie 2006, fostul agent FSB, in varsta de 43 de ani, s-a intalnit, intr-un hotel londonez, la "un ceai", cu doi fosti agenti rusi "reprofilati": Andrei Lugovoi, deputat, si Dmitri Kovtun, om de afaceri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Seara, Litvinenko deja se simtea rau si, dupa trei saptamani a murit, otravit cu o doza letala de poloniu 210, substanta extrem de toxica si greu de detectat.
Pe patul mortii, Litvinenko a dictat o scrisoare in care il acuza pe Vladimir Putin ca a comandat moartea sa. Iar eventuala implicare a Moscovei se afla acum in "ancheta publica" deschisa la Londra.
Marina Litvinenko, vaduva lui Alexandr Litvinenko: "Stiu ca sotul meu a fost ucis. Am vazut cum s-a intamplat. A fost torturat. A murit dupa 23 de zile de chinuri in fata mea, a copiilor si prietenilor"
Moscova neaga ferm orice acuzatii si refuza extradarea suspectilor Kovtun si Lugovoi, blocand astfel o ancheta judiciara in Marea Britanie.
In lipsa unei anchete judiciare, "investigatia publica" este o procedura care permite examinarea unor documente sensibile.
Astfel, in fata unui magistrat, au fost prezentate dovezi sugerand ca fostul spion rus a fost contaminat nu doar o data, ci de doua ori.
De asemenea, au fost prezentate imagini care arata nivelul ridicat de radiatii depistate la Londra in locuri pe unde au trecut Litvinenko si principalii suspecti.