Rusia anunță că va începe să testeze pe oameni un vaccin împotriva noului coronavirus
Directorul unui important centru de cercetări medicale din Rusia a transmis că laboratorul său este pregătit să testeze pe oameni vaccinuri experimentale împotriva noului coronavirus începând din luna iunie.
Rinat Maksiutov, aflat la conducerea Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie, cunoscut sub numele de Vektor, a declarat în timpul unei reuniuni televizate la care au participat preşedintele Putin şi directorii principalelor centre de cercetare ruse că preconizează o primă fază a unor teste clinice pentru trei vaccinuri începând din 29 iunie, pe un eşantion format din 180 de voluntari.
"Grupurile de voluntari au fost deja create. Am primit peste 300 de candidaturi", a explicat el în faţa preşedintelui rus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit spuselor sale, cercetătorii din laboratorul său, aflat în apropiere de oraşul siberian Novosibirsk, au dezvoltat prototipuri de vaccinuri bazate pe şase platforme tehnologice. Testele se desfăşoară în prezent pe şoareci, iepuri şi alte animale, urmând ca oamenii de ştiinţă să identifice până în data de 30 aprilie prototipul considerat cel mai promiţător.
El a mai spus că laboratorul Vektor intenţionează să realizeze teste pre-clinice până pe 22 iunie, înainte de testele ce vor fi realizate pe oameni.
Testele ar putea încă din luna mai
Rinat Maksiutov a afirmat că primele teste pe oameni ar putea fi demarate încă din luna mai, "dacă Ministerul Sănătăţii va autoriza acest lucru".
După spusele sale, laboratorul Vektor dispune de tehnologii de producere a unor vaccinuri deja testate pe oameni pentru alte maladii, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.
"Avem posibilitatea de a modela vaccinuri pe baza altora deja existente şi înregistrate, având deci posibilitatea de a reduce testele pre-clinice şi de a trece la teste clinice", a declarat ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, în cadrul aceleiaşi reuniuni.
"Dacă acţionăm cu competenţă şi într-o manieră organizată şi disciplinată, vom trece peste această etapă dificilă din viaţa ţării noastre cu pierderi minimale", a declarat la rândul lui preşedintele Vladimir Putin.
Laboratorul Vektor a desfăşurat cercetări secrete asupra armelor biologice în perioada sovietică şi deţine eşantioane de virusuri diverse, de la cel al variolei şi până la Ebola.
Cursa pentru doscoperirea unui vaccin
În acest moment, în lume se lucrează la peste 20 de vaccinuri, dar primul medicament eficient tot nu va apărea mai devreme de 18 luni.
Una dintre opţiuni este un vaccin vector, care foloseşte un virus slăbit pentru a introduce proteine ale coronavirusului către sistemul imunitar şi a stimula un răspuns.
”Acestea nu se pot multiplica, astfel că nu există posibilitatea să te îmbolnăveşti cu acest vaccin”, a afirmat profesorul Trevor Drew, directorul Laboratorului Australian pentru Sănătatea Animalelor, unde se realizează testele.
Din acel moment, cursa pentru ca vaccinurile să ajungă pe piaţă s-ar putea accelera, însă experţii avertizează că tot va dura cel puţin 18 luni pentru realizarea tuturor testelor şi îndeplinirea standardelor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!