Rusia ameninta Suedia cu represalii daca se va alatura NATO: "Vom fi nevoiti sa ne reorientam trupele si rachetele"
Rusia va fi nevoita sa ia masuri militare daca Suedia se alatura statelor NATO, a declarat Viktor Tatarinstev, ambasadorul Rusiei la Stockholm, potrivit The Independent.
Intr-un interviu acordat publicatiei suedeze Dagens Nyheter, Tatarinstev a avertizat ca vor exista consecinte daca Suedia va decide sa sustina fortele NATO. Ambasadorul a numit criticile aduse Rusiei "o campanie agresiva de propaganda" si a reamintit spusele presedintelui Vladimir Putin.
"Putin a spus ca vor exista consecinte, ca Rusia se va vedea nevoita sa recurga la masuri militare si sa-si reorienteze trupele si rachetele. Orice tara care se alatura NATO trebuie sa fie constienta de riscurile la care se expune", a declarat Viktor Tatarinstev.
In ultimii trei ani, suedezii si-au schimbat parerea despre NATO: daca in 2012 doar 16% sustineau alaturarea Suediei la Alianta, cifrele recente au crescut la 31%.
Rusia ameninta cu "represalii" si tarile care le vor ingheta activele in strainatate
Tarile care 'se vor aventura' sa inghete activele ruse in strainatate se expun unor 'represalii', a amenintat vineri Rusia, confruntata cu procedura de despagubire pentru actionarii gigantului petrolier Iukos, in baza unei decizii a Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, relateaza AFP.
"Cei care vor indrazni sa faca aceasta (inghetarea activelor ruse) trebuie sa inteleaga ca vor exista represalii", a avertizat ministrul adjunct de externe, Vasili Nebenzia, citat de agentia de presa Interfax, in conditiile in care active ale guvernului rus au fost deja inghetate in Franta si in Belgia.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a subliniat, la randul sau, ca este 'inevitabil' ca raspunsul Rusiei sa fie unul de 'reciprocitate'.
Rusia a exclus deja orice compensatii, contestand fundamentarea deciziei Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a condamnat in iulie 2014 statul rus la plata unor despagubiri de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 37 de miliarde de euro) pentru actionarii grupului petrolier Iukos, dezmembrat in anii 2000, dupa un proces considerat a fi orchestrat de catre Kremlin.
Printre conturile inghetate in Belgia figureaza cele ale ambasadei Rusiei si ale reprezentantelor sale permanente la UE si NATO din Bruxelles, a indicat joi Ministerul de Externe de la Moscova.
In Franta, au fost inghetate conturi in 40 de banci, 'active guvernamentale si non-diplomatice', si s-a pus sechestru pe 'opt sau noua imobile', a indicat pentru AFP Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul reprezentand fostul actionar majoritar al Iukos.
Confruntata cu o astfel de procedura, Rusia 'este pe cale' sa pregateasca un raspuns, a avertizat ministrul adjunct de externe rus. Acesta din urma 'va fi unul juridic si nu unul politic', a specificat el, fara sa ofere alte detalii.