Rusia ameninta Suedia cu represalii daca se va alatura NATO: "Vom fi nevoiti sa ne reorientam trupele si rachetele"

Ultima actualizare: 22-06-2015 07:15
Vladimir Putin - Getty

Rusia va fi nevoita sa ia masuri militare daca Suedia se alatura statelor NATO, a declarat Viktor Tatarinstev, ambasadorul Rusiei la Stockholm, potrivit The Independent.

Intr-un interviu acordat publicatiei suedeze Dagens Nyheter, Tatarinstev a avertizat ca vor exista consecinte daca Suedia va decide sa sustina fortele NATO. Ambasadorul a numit criticile aduse Rusiei "o campanie agresiva de propaganda" si a reamintit spusele presedintelui Vladimir Putin.

"Putin a spus ca vor exista consecinte, ca Rusia se va vedea nevoita sa recurga la masuri militare si sa-si reorienteze trupele si rachetele. Orice tara care se alatura NATO trebuie sa fie constienta de riscurile la care se expune", a declarat Viktor Tatarinstev.

In ultimii trei ani, suedezii si-au schimbat parerea despre NATO: daca in 2012 doar 16% sustineau alaturarea Suediei la Alianta, cifrele recente au crescut la 31%.

Rusia ameninta cu "represalii" si tarile care le vor ingheta activele in strainatate

Tarile care 'se vor aventura' sa inghete activele ruse in strainatate se expun unor 'represalii', a amenintat vineri Rusia, confruntata cu procedura de despagubire pentru actionarii gigantului petrolier Iukos, in baza unei decizii a Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, relateaza AFP.

"Cei care vor indrazni sa faca aceasta (inghetarea activelor ruse) trebuie sa inteleaga ca vor exista represalii", a avertizat ministrul adjunct de externe, Vasili Nebenzia, citat de agentia de presa Interfax, in conditiile in care active ale guvernului rus au fost deja inghetate in Franta si in Belgia.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a subliniat, la randul sau, ca este 'inevitabil' ca raspunsul Rusiei sa fie unul de 'reciprocitate'.

Rusia a exclus deja orice compensatii, contestand fundamentarea deciziei Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a condamnat in iulie 2014 statul rus la plata unor despagubiri de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 37 de miliarde de euro) pentru actionarii grupului petrolier Iukos, dezmembrat in anii 2000, dupa un proces considerat a fi orchestrat de catre Kremlin.

Printre conturile inghetate in Belgia figureaza cele ale ambasadei Rusiei si ale reprezentantelor sale permanente la UE si NATO din Bruxelles, a indicat joi Ministerul de Externe de la Moscova.

In Franta, au fost inghetate conturi in 40 de banci, 'active guvernamentale si non-diplomatice', si s-a pus sechestru pe 'opt sau noua imobile', a indicat pentru AFP Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul reprezentand fostul actionar majoritar al Iukos.

Confruntata cu o astfel de procedura, Rusia 'este pe cale' sa pregateasca un raspuns, a avertizat ministrul adjunct de externe rus. Acesta din urma 'va fi unul juridic si nu unul politic', a specificat el, fara sa ofere alte detalii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!