Rusia si NATO isi reiau astazi "dialogul" intre diplomati: "Va fi neplacut, dar cel putin vom vorbi unii cu altii"
Alianta Nord-Atlantica si Rusia, ale caror relatii au fost grav afectate de criza ucraineana, isi reiau miercuri la Bruxelles “dialogul” intre diplomati, in contextul in care tensiunile, in special in Marea Baltica, raman “puternice”, relateaza AFP.
Cei 28 ambasadori ai tarilor membre NATO si reprezentantul permanent al Rusiei urmeaza sa se reuneasca in cursul diminetii la sediul Aliantei din Bruxelles, pentru prima oara din iunie 2014, in cadrul formatului de dialog Consiliul NATO-Rusia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, are programata o conferinta de presa in finalul Consiliului la ora 10:00 GMT, relateaza Agerpres.
Pentru a protesta impotriva anexarii Crimeii la Rusia si impotriva ofensivei separatistilor prorusi in estul Ucrainei in primavara anului 2014, Alianta Nord-Atlantica a suspendat intreaga cooperare practica cu Moscova, pe care o acuza de sustinerea rebelilor cu arme si trupe.
In teorie, canalele de dialog politic au ramas deschise, dar relatiile au fost atat de tensionate, incat niciun schimb real nu a avut loc, cu exceptia catorva interviuri urmate de comentarii acide intre Jens Stoltenberg si seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov.
“Ma astept ca rusii sa-si prezinte punctul de vedere (...) Noi nu ne temem de dialog, dimpotriva, noi credem ca dialogul conteaza mai ales cand vremurile sunt dificile si tensiunile puternice”, a explicat marti secretarul general al Aliantei.
Potrivit acestuia, “incidentele periculoase” de acum o saptamana in Marea Baltica, cand avioane de vanatoare rusesti au survolat o nava de razboi (americana) si s-au apropiat de un avion de recunoastere al armatei SUA intr-un incident separat, fac ca Moscovei sa-i fie cerute “mecanisme de reducere a riscurilor legate de activitati militare”.
Acordurile de la Minsk destinate sa reglementeze conflictul ucrainean, transparenta si predictibilitatea in chestiuni militare, precum si situatia din Afganistan sunt de asemenea incluse pe ordinea de zi a reuniunii.
“NATO nu cauta un nou razboi rece, NATO nu vrea o noua cursa a inarmarii”, a asigurat Stoltenberg, reactionand la criticile Rusiei care a acuzat Alianta ca a procedat la o consolidare militara “absolut nejustificata” in tarile baltice in ultimele 18 luni.
Ca reactie la criza ucraineana si ingrijorata de manevrele ruse mobilizand pana la 10.000 de soldati in cateva zile, NATO a desfasurat in Est avioane de vanatoare si nave, a stocat arme si echipamente, si a procedat la rotatia trupelor, facand parada de “apararea sa colectiva”, ca niciodata pana acum dupa incheierea razboiului rece, comenteaza AFP.
“Relatiile dintre NATO si Rusia sunt foarte proaste. De fapt, noi nu avem o agenda pozitiva”, a regretat ambasadorul Rusiei pe langa NATO, Aleksandr Grusko, deplangand “logica de descurajare” a Aliantei. “Este un raspuns defensiv, proportional si direct la atitudinea agresiva a Rusiei pe care am vazut-o in Ucraina”, a insistat la randul sau Stoltenberg. “Va fi neplacut, dar cel putin vom vorbi unii cu altii”, a explicat un diplomat chestionat de AFP cu privire la tonul acestor discutii, care vor permite sa se vada pana unde rusii sunt pregatiti sa mearga pentru a incerca o diminuare a tensiunilor.