Rusia amenință cu măsuri militare, din cauza sistemelor antirachetă din România, Polonia și Japonia
Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a acuzat sâmbătă SUA că încalcă un tratat major privind armamentul prin vânzarea către Japonia a unui sistem de apărare antirachetă, relatează AFP. Riabkov a făcut referire și la România.
''Statele Unite le desfăşoară (sistemele de apărare antirachetă) la bazele lor militare din România şi Polonia, adică aproape de frontierele noastre occidentale, fapt ce contravine tratatului INF (Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune) din 1987, care interzice desfăşurarea unor astfel de sisteme la sol'', a declarat Riabkov într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de externe.
''Faptul că astfel de sisteme îşi pot face acum apariţia la frontierele de est ale Rusiei provoacă o situaţie pe care noi nu putem s-o ignorăm în planificarea noastră militară'', a afirmat Riabkov.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că desfăşurarea unui sistem american de apărare antirachetă ar putea avea un impact negativ în relaţiile dintre Tokyo şi Moscova.
Pe 19 decembrie, guvernul japonez a aprobat instalarea a două sisteme americane de apărare antirachetă Aegis Ashore la sol, pentru a apăra ţara împotriva ameninţărilor crescânde cu lovituri aeriene nord-coreene.
Japonia prevede creşterea bugetului său militar pentru viitorul an fiscal, în scopul de a-şi întări apărarea antirachetă faţă de ameninţarea reprezentată de către Coreea de Nord, îndeosebi prin instalarea sistemului Aegis Ashore.
La începutul lui decembrie, ministrul japonez al forţelor armate, Itsunori Onodera, a evocat proiectul privind achiziţionarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune (900 km) de la societăţi americane. Această poziţie este un subiect de controversă, în măsura în care Constituţia japoneză interzice folosirea forţei ca mijloc de soluţionare a crizelor internaţionale.
După lansarea, în septembrie, de către nord-coreeni a unei rachete deasupra insulei Hokkaido, premierul japonez Shinzo Abe a declarat că ''nu va tolera niciodată acţiunea provocatoare şi periculoasă'' a Coreii de Nord şi i-a cerut comunităţii internaţionale să-şi sporească presiunea asupra Phenianului.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, vladimir putin, sistem antirachetă,
Dată publicare:
30-12-2017 16:02