Rusia, acuzată de sabotaj și manipulare înaintea alegerilor din Germania. Strategiile la care ar fi recurs Moscova
În Germania sunt suspiciuni de sabotaj și manipulare înaintea alegerilor generale de la sfârșitul acestei luni. În spatele campaniei s-ar afla Rusia. Iar printre suspecți ar fi și un român.
Pe de altă parte, amenințarea Rusiei nu vine doar prin diferite acțiuni de război hibrid. Armata germană se pregătește inclusiv pentru o potențială agresiune militară.
Până în 2026, armata germană ar trebui să aibă cel puțin șase noi regimente, așa-numite unități de apărare pentru Frontul de acasă. Fiecare cu 6.000 până la 8.000 de militari, inclusiv civili rezerviști.
Locotenent major Miguel, responsabil pentru antrenarea recruților: „Situația din Europa s-a schimbat din cauza războiului din Ucraina. Trebuie să ne pregătim pentru un posibil război în viitor și să ne asigurăm că vom avea destui rezerviști”.
David, recrut: „Invadând Ucraina, Rusia a început, de fapt, să submineze sistematic ordinea mondială”.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Andre Bodemann, comandantul Armatei de apărare: „Nu cred că suntem în război. Dar nu mai trăim în vreme de pace”.
Reporter: Ați spune că, de la Războiul rece, perioada actuală este cea mai periculoasă pentru Germania în privința riscului de război?
Generalul-locotenent Andre Bodemann, șeful Comandamentului Apărării Patriei din Germania: Da. Absolut. Nu putem să pierdem timpul. Trebuie să accelerăm (pregătirile), pentru a fi pregătiți înainte ca Rusia să fie gata.
Experții apreciază că armata germană ar trebui să aibă încă 20.000 de soldați în următorii ani. Unii dintre aceștia se antrenează într-o tabără de pregătire militară pentru adolescenți.
Deja avertizează autoritățile, Rusia poartă un gen de război hibrid în toată Europa. Acum există suspiciuni de sabotaj și manipulare, înaintea alegerilor generale din Germania.
Lars Harmsen, purtător de cuvânt al Ministerului Federal de Interne: „Vedem deja o întreagă serie de acțiuni, în special din partea serviciilor de informații rusești sau a actorilor controlați de Rusia, care recurg la diverse mijloace”.
Obiectivul: să întărească partidele favorabile lui Putin – adică AfD și BSW – prin slăbirea celorlalte formațiuni.
În acest scop, Rusia intervine și în campania electorală online, răspândind știri false:
De exemplu, că liderul partidului conservator CDU, Friedrich Merz, ar avea probleme de sănătate mintală iar liderul Partidului ecologist, Robert Habeck, este acuzat că ar fi abuzat sexual un copil.
Robert Habeck, Alianța 90/Verzii, candidat la funcția de cancelar: „Știam că vor fi astfel de campanii de dezinformare, astfel de atacuri de defăimare, că vor fi răspândite informații false și minciuni. Și totuși, desigur, nu este deloc plăcut când te confrunți cu asta”.
Din decembrie și până acum, mai mult de 270 de șoferi, din diferite orașe germane, s-au trezit cu mașinile vandalizate. Mai precis a fost pulverizată spumă izolantă pe țevile de eșapament făcându-le astfel de neutilizat. Iar pe fiecare vehicul astfel sabotat erau puse stickere cu candidatul ecologiștilor pentru postul de cancelar Robert Habeck, și sloganul lui, „Fii mai verde”.
Ceea ce părea o acțiune ciudată și enervanta a activiștilor radicali de mediu, s-a dovedit a fi parte a unei campanii de sabotaj orchestrată de Rusia - a descoperit o anchetă a publicației Der Spiegel.
Justiția germană are patru suspecți cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani, iar printre ei se numără și un român. Unul dintre cei vizați le-a spus anchetatorilor că un rus i-ar fi promis 100 de euro pentru fiecare mașină distrusă.