Rusia acuză Ucraina că pregătește un atac cu o "bombă murdară" pe propriul teritoriu. Mesajul Kremlinului către Occident
Pe de altă parte, Rusia acuză și repetă, dar fără să aducă vreo dovadă, că Ucraina ar pregăti, pe propriul teritoriu, un atac cu așa-numita "bombă murdară", cu material radioactiv.
Atât Kievul, cât și țările occidentale resping acuzațiile. Iar autoritățile instalate de ruși în Herson au anunțat că formează o miliție locală, care să lupte în bătălia anunțată pentru acest oraș, ce este o veritabilă poartă spre Crimeea.
Moscova susține că războiul tinde spre o "escaladare necontrolată" și recurge din nou la șantajul nuclear. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și-a sunat omologii din Marea Britanie, Statele Unite, Franța și Turcia pentru a le transmite - fără a aduce și vreo dovadă - că Ucraina ar pregăti un atac cu o așa-numită "bombă murdară", care folosește explozibili convenționali și material radioactiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gen. lt. Igor Kirillov, șeful forțelor ruse de protecție împotriva radiațiilor, chimiei și biologiei: „Conform informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au instrucțiuni specifice pentru a crea așa-numita 'bombă murdară'. Lucrările sunt în stadiul final”.
Vestul respinge acuzațiile Rusiei
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Avem informații concrete despre institutele științifice ucrainene care au tehnologii ce le permit să producă o 'bombă murdară'. Nu sunt suspiciuni nefondate, avem motive serioase să credem că astfel de lucruri ar putea fi planificate”.
Marea Britanie, Franța și Statele Unite au respins acuzațiile rușilor iar. Kievul a invitat experții Agenției pentru energie atomică la facilitățile sale nucleare, pentru a dovedi că nu ascunde vreun complot "murdar".
Unele voci din Occident consideră că, de fapt, Moscova este cea care pregătește o operațiune sub steag fals, pe care sa o pună apoi în seama Kievului.
În tot acest timp, continuă nesfârșitele atacuri rusești asupra infrastructurii energetice, din Ucraina. Din aceasta cauză, autoritățile raționalizează drastic curentul. Bezna generală care se lasă după căderea nopții, și frigul din case pun la noi și dure încercări o populație oricum chinuită de războiul care durează de atâtea luni.
Totuși, este lesne, judecând din afară, să generalizezi că ucrainenii îndură orice și toate greutățile pe care le iau ca un pas spre victoria împotriva invadatorilor.
Semafoarele funcționează, dar străzile se cufundă în beznă, după ce se se înserează la Kiev. Electricitate este prețioasă si trebuie economisită, avertizeză autoritățile.
Herson, noul punct fierbinte al războiului
Între timp, autoritățile instalate de ruși în Herson, în sudul Ucrainei, le-au cerut ferm localnicilor să ia "documente, bani, obiecte de valoare și haine" și să plece imediat din cauza "situației tensionate de pe front". Și mai susțin că peste 25.000 de oameni au fost evacuați, pe malul celălat al Niprului, în ultima săptămână.
Însă, toți bărbații care rămân în Herson sunt încurajați să se alăture unei miliții locale, şi să lupte în așteptata bătălie pentru Herson.
La rândul lor, comandanții militari ucraineni nu cred că trupele ruseşi se vor retrage, în masă, pe celălalt mal al Niprului.
Dacă terenul împădurit îi ajută pe ucraineni în ofensiva lor din est, altfel stau lucrurile în sud.
Nu vezi coloane de blindate, ci grupuri mici de soldaţi strecurându-se spre pozițiile inamice. În acest fel se poartă ofensiva ucraineană într-o zona cu stepe întinse. Soldații ucrainenii abia dacă se pot ascunde după câte o tufă mai înaltă ori un pâlc răzleț de salcâmi.
Acel al doilea obiectiv este un sat care nici măcar nu apare pe hartă. Dar, după ce s-au retras de acolo, rușii l-au bombardat susținut mai multe săptămâni.
Aviația si elicopterele asigură sprijin aerian pentru trupele în ofensivă.
Moscova își susține atacurile cu drone și rachete. Proiectiele au lovit un bloc de locuințe din Nikolaev, oraș din sud, aflat sub control ucrainean.