Ucraina raționalizează curentul. Străzile se cufundă în beznă la lăsarea serii: Am copil mic, nu pot să fac mâncare

×
Codul embed a fost copiat

Rusia acuză și repetă, dar fără să aducă vreo dovadă, că Ucraina ar pregăti un atac cu așanumita bombă murdară, cu material radioactiv, chiar pe propriul său teritoriu. Kievul și țările occidentale resping acuzațiile.

Pe de altă parte, autoritățile instalate de ruși în Herson au anunțat că formează o miliție locală, care să lupte în bătălia anunțată pentru acest oraș din sud, care este o veritabilă poartă spre Crimeea.

Moscova susține că războiul tinde spre o "escaladare necontrolată" și recurge din nou la șantajul nuclear. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și-a sunat omologii din Marea Britanie, Statele Unite, Franța și Turcia pentru a le transmite - fără a aduce și vreo dovadă - că Ucraina ar pregăti un atac cu o așanumită "bombă murdară", care folosește explozibili convenționali și material radioactiv.

Lt. Gen. Igor Kirillov, șeful Forțelor Ruse de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice:Conform informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au instrucțiuni specifice pentru a crea așa-numita 'bombă murdară'. Lucrările sunt în stadiul final.”

Serghei Lavrov, ministerul Afacerilor Externe al Rusiei: Avem informații concrete despre institutele științifice ucrainene care au tehnologii ce le permit să producă o "bombă murdară". Nu sunt suspiciuni nefondate, avem motive serioase să credem că astfel de lucruri ar putea fi planificate.”

Citește și
macron si scholz
Kremlinul spune că Franța și Germania nu au ”nicio dorință” să medieze o negociere de pace în Ucraina
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Când ministrul rus al Apărării organizează un carusel telefonic și le spune miniștrilor străini povești despre așa-zise bombe 'murdare', toată lumea pricepe ceea ce se întâmplă. Dacă cineva folosește arme nucleare în partea asta a Europei, e vorba de o singură entitate. Iar această entitate tocmai i-a ordonat tovarășului Șoigu să dea telefoane.”

Marea Britanie, Franța și Statele Unite au respins acuzațiile rușilor iar. Kievul a invitat experții Agenției pentru energie atomică la facilitățile sale nucleare, pentru adovedi că nu ascunde vreun complot ... "murdar".

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: “Neîncrederea lor în informațiile furnizate de partea rusă nu înseamnă că amenințarea utilizării unei astfel de 'bombe murdare', nu există. O asemenea amenințare chiar există!”.

Acuzații către Moscova că ar pregăti o operațiune sub steag fals  

Unele voci din Occident consideră că, de fapt Moscova, este cea care pregătește o operațiune sub steag fals pe care sa o pună apoi în seama Kievului. Iar, potrivit analizei Institutului american pentru Studiul Războiului telefoanele date de Șoigu omologilor săi străini ar fi doar o încercare a Kremlinului de a-i determina să nu mai trimită ajutor militar Ucrainei.

În tot acest timp, continuă nesfârșitele atacuri rusești asupra infrastructurii energetice, din Ucraina. Din aceasta cauză, autoritățile raționalizează drastic curentul. Bezna generală care se lasă după căderea nopții, și frigul din case pun la noi și dure încercări o populație oricum chinuită de războiul care durează de atâtea luni.

Nina vine acasă în bezna. Lunile trecute, apartamentul său a fost serios șubrezit după explozii.

Nina:Desigur că va fi foarte frig. Nu mai avem nimic. Cred că va fi imposibil de trăit aici la iarnă...Dar mie nu mi-e frică de nimic. Lasă să se teamă ei de noi, nu noi de ei...”.

Totuși este lesne - judecând din afară - să generalizezi că ucrainenii îndură orice și toate greutățile pe care le iau ca un pas spre victoria împotriva invadatorilor.

Femeie: „Nu avem electricitate, ca să putem găti... Am copil mic, nu pot să fac câte ceva de mâncare, să-i hrănesc.... Nu pot nici să lucrez, munca mea este online, am nevoie de electricitate... Dar n-am”.

Semafoarele funcționează, dar străzile se cufundă în beznă, după ce se se înserează la Kiev. Electricitate este prețioasă si trebuie economisită - avertizeză autoritățile.

Adam Parsons, SKY News: “Aceste întreruperi de curent vin fără nicio avertizare. Acum câteva minute acest bloc era luminat. Acum, singurele surse de lumină pentru locatari vin de la lanterne, lumânări și de la telefoanele mobile. Altă problemă - oamenii de aici se încălzesc folosind tot curentul electric. În condițiile în care se face tot mai frig.”

Între timp, autoritățile instalate de ruși în Herson, în sudul Ucrainei, le-au cerut ferm localnicilor să ia "documente, bani, obiecte de valoare și haine" și să plece imediat din cauza "situației tensionate de pe front". Și mai susțin că peste 25 de mii de oameni au fost evacuați, pe malul celălat al Niprului, în ultima săptămână.

Însă, toți bărbații care rămân în Herson sunt încurajați să se alăture unei miliții locale, si să lupte în așteptata bătălie pentru Herson.

La rândul lor, comandanții militari ucraineni nu cred că trupele rusești se vor retrage - în masă - pe celălalt mal al Niprului: „Și aceasta poate fi un fel de capcană, astfel încât să credem că ei vor pleca. Noi ne-am concentra toate forțele, apoi am înainta vreun kilometru, și am putea să nimerim direct în capcana lor, cu pierderi grele.”

Dacă terenul împădurit îi ajută pe ucraineni în ofensiva lor din est, altfel stau lucrurile în sud

Nu vezi coloane de blindate, ci grupuri mici de soldati strecurându-se spre pozițiile inamice. În acest fel se poartă ofensiva ucraineană într-o zona cu stepe întinse. Soldații ucrainenii abia dacă se pot ascunde după câte o tufă mai înaltă ori un pâlc răzleț de salcâmi.

„Cu siguranță nu vom merge la al doilea punct, este foarte periculos acolo, ridică drone cu care urmăresc totul...”

Acel al doilea obiectiv este un sat care nici măcar nu apare pe hartă. Dar, după ce s-au retras de acolo, rușii l-au bombardat susținut mai multe săptămâni.

Aviaţia şi elicopterele asigură sprijin aerian pentru trupele în ofensivă.

Moscova îşi susţine atacurile cu drone și rachete. Proiectiele au lovit un bloc de locuințe din Nikolaev, oraș din sud, aflat sub control ucrainean.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Ce ajutor a primit Ucraina de la România în cele opt luni de război
Ce ajutor a primit Ucraina de la România în cele opt luni de război

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut un bilanț al principalelor acţiuni de sprijin ale României pentru Ucraina pe parcursul celor opt luni de la declanşarea războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Kremlinul spune că Franța și Germania nu au ”nicio dorință” să medieze o negociere de pace în Ucraina
Kremlinul spune că Franța și Germania nu au ”nicio dorință” să medieze o negociere de pace în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz nu au ”nicio dorinţă” să participe la o mediere în negocieri de pace în Războiul rus din Ucraina, denunţă luni Kremlinul.

 

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.