Urmează săptămâni extrem de dificile pentru Ucraina, avertizează oficialii de la Kiev, după ce miercuri rușii au cucerit mai multe localităţi din regiunile Harkov şi Donbas.  

Totuși, armata ucraineană nu renunță. La rândul ei, a anunțat că a bombardat poziţii ruseşti de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră și susține că a distrus un sistem antiaerian.

Trupele ruse spun că au lovit cu rachete un mare hangar din regiunea Zaporojie, în care erau depozitate arme occidentale.
Asta, după ce Rusia şi-ar fi ajustat strategia în țara vecină, ca răspuns în faţa intensificării ajutorului militar occidental primit de Kiev.

Vladimir Putin a avertizat miercuri că orice stat care încearcă să intervină va primi un ”răspuns fulgerător”.

În centrul Hersonului ocupat, trupele ruseşti au dispersat miercuri cu violență un protest. Mai multe persoane au fost rănite.

”Este înspăimântător. Cel mai tare mă tem pentru copiii mei”

În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, bombardamentele continuă noapte de noapte. Lumina zilei scoate la iveală dezastrul lăsat în urmă de aceste atacuri.

Clarissa: ”Se pare că acesta a fost un fel de cămin. Puteți vedea paturi de copii, aici de jur împrejur și apoi în camera de lângă ușa de acolo era sala de clasă. Primarul din Harkov spune că aici au fost bombardate 67 de școli și 54 de grădinițe de la începutul războiului. Și ceea ce este izbitor când te uiți în jur este că aceasta nu este în mod clar o țintă militară - acesta este un cartier rezidențial”.

Cum aud sirenele, mulți dintre locuitori fug și se adăpostesc la metrou.

Femeie: ”Este înspăimântător. Cel mai tare mă tem pentru copiii mei. Ori de câte ori auzi un avion, te gândești doar că urmează să cadă o bombă asupra ta”.

Invadatorii își continuă ofensiva și în Donbas. Potrivit evaluărilor făcute de serviciile secrete occidentale, forţele ruse progreseaza lent si mai degrabă metodic.

Nu este clar deocamdată cât de departe vor putea înainta sau dacă vor reuși să încercuiască forțele ucrainene.

”Vom pierde mulți soldați până să putem câștiga”

Sergiy Vasylenko, militar ucrainean: ”Nu noi le-am invadat teritoriul, ei au venit peste noi, în țara noastră și a trebuit să ne apărăm țara, patria noastră. Nu există altă explicație. Au fost primii care au bombardat orașele noastre și au venit aici”.

”Din păcate, vom pierde mai mulți soldați până să putem câștiga”, avertizează ministrul ucrainean al Apărării.

La Mariupol, situația din interiorul combinatului siderurgic Azovsta este din ce în ce mai gravă.

Serhii Volina, comandant în armata ucraineană: ”În batalionul nostru avem peste 600 de oameni răniți. Este foarte greu să le acordăm asistență medicală aici – nu există nici condițiile, nici medicamentele, nici personal care să-i ajute. Avem civili care au fost răniți, pe care îi ajutăm cât putem. Sunt aici cu noi sute de civili, printre care și zeci de copii”.

Cu disperare, comandantul cere urgent o operațiune de evacuare.

Putin: ”Avem toate instrumentele, cu care nimeni nu s-ar putea lăuda”

Serhii Volina, comandant în armata ucraineană: ”Salvați Garnizoana Mariupol, găsiți o modalitate de extracție. Astăzi nu este 1940, este 2022. Oamenii de aici pur și simplu vor muri, răniții vor muri. Cei care sunt în viață acum vor fi uciși în luptă”.

Între timp, rușii au mutat două batalioane tactice din regiunea Belgorod, aproape de graniţa ucraineană, în regiunea oraşelor Izum şi Harkov, în nord-est. De asemenea, au adus și două divizii de rachete Iskander.

Dar, potrivit France Press, Rusia şi-a ajustat strategia în Ucraina în faţa intensificării ajutorului militar occidental către Kiev. Vor fi vizate tot mai multe noduri de aprovizionare strategice - depozite de armament, poduri şi căi feroviare.

Vladimir Putin: ”Dacă cineva din exterior intervine în evenimente (referitor la "operațiunea militară specială"), va crea amenințări strategice inacceptabile pentru noi. Să știe că răspunsul nostru la contraatac va fi imediat şi rapid. Avem toate instrumentele, cu care nimeni nu s-ar putea lăuda”.

Atacurile de succes ale ucrainenilor, făcute cu arme primite din Occident

Volodimir Zelenski: ”Rusia vede ca o armă nu doar gazul, ci orice fel de comerț. Așteaptă momentul în care orice zonă de tranzacționare poate fi utilizată. Și o va folosi și pentru a șantaja Europa politic sau pentru a-și impune mașinăria militară rusă, care vede Europa unită drept o țintă”.

Multe din atacurile de succes ale ucrainenilor au fost făcute cu lovituri de artilerie de la mare distanță, foarte probabil cu tunuri intrate în dotare ca ajutor de la alte state.

America se pregateste să livreze obuziere autopropulasate de 155 de mm. Astfel de tunuri trimite si Australia, iar Franța ar fi dat deja tunuri autopropulsate Cesar.

Şi Olanda va furniza Kievului "un număr limitat" de obuziere blindate. Pe de altă parte, Germania s-a angajat să trimită aproximativ 50 de tancuri Ghepard către Ucraina. Marea Britanie a livrat rachete antiaeriene, iar Polonia - tancuri.