Roxana Mînzatu, audiată pentru funcția de comisar UE: „Cel mai complex examen al vieţii mele”. Reacțiile europarlamentarilor

Roxana Mînzatu, audiată pentru postul de comisar
Inquam Photos / George Calin

Candidata României la funcţia de vicepreşedinte pentru portofoliul "Oameni, competenţe şi pregătire", Roxana Mînzatu, a declarat marţi, că audierea sa tocmai încheiată din Parlamentul European, a fost intensă, cel mai complex examen al vieţii ei.

"A fost o audiere intensă, cel mai complex examen al vieţii mele - trei ore, vreo 50 de întrebări. Dar la final am primit îmbrăţişări, aplauze, bănuiesc însă că trebuie să aşteptăm votul ca să-mi dau seama cum a fost", a declarat Mînzatu pentru presa română după audierea din comisiile reunite pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi pentru cultură şi educaţie (CULT) ale PE, la Bruxelles.

Ea a mărturisit că nu ştie când să aştepte vestea privind validarea sa: "Sunt aranjamente făcute aici instituţional, nu ştiu dacă vom avea astăzi rezultatul".

Problema casei din Brașov, abordată în timpul audierilor

Roxana Mînzatu s-a declarat dispusă să pună la dispoziţia presei documentul de la Ministerul Culturii despre care a spus în audiere că îl deţine şi care atestă că imobilul pe care l-a cumpărat la Braşov în 2009 nu este un monument istoric. Documentul menţionează că imobilul "nu este monument istoric, dar că aveam nevoie de un aviz pentru că mă aflu în centrul istoric al Braşovului".

Citește și
artilerie ucraina
Rusia înaintează în Ucraina ”într-un ritm accelerat” și revendică cucerirea oraşului Kurahove, după o bătălie de trei luni

Întrebată dacă această discuţie privind lipsa unui aviz pentru extinderea casei sale de la Braşov în cadrul audierii reprezintă o vulnerabilitate, ea a răspuns: "din păcate".

"Nu vreau să blamez eu haosul din arhivele şi din procedurile anumitor instituţii din România, dar clădirea nu a fost niciodată monument istoric. Mama mea are 90 de ani şi clădirea este mai tânără decât ea. Sunt doar erori materiale care trebuiau îndreptate de proprietarul vechi, de statul român, care nu a făcut asta, nu ne-a reparat niciodată casa. Până am cumpărat-o noi ploua prin acoperiş. Am dormit cu mama mea în pat până la 17 ani, pentru că nu ne-au făcut o sobă de teracotă în una dintre camere", a spus Mînzatu.

Ea a explicat că motivul pentru care a cumpărat casa a fost de a crea condiţii de viaţă decente, "pentru că mă căsătorisem şi eram trei adulţi în 60 mp, din care nici aceştia toţi funcţionali".

Subiectele abordate în audierea Roxanei Mînzatu

Legat de audierea propriu-zisă, comisarul desemnat al României a estimat că a fost complicat pentru parlamentarii europeni să discute despre joburi, drepturi sociale, educaţie şi pregătirea pentru situaţie de criză. "Am simţit în cameră că ar fi vrut cumva să aibă discuţiile separate, dar răspunsurile mele până la urmă au fost primite favorabil, aşa cum am văzut eu reacţia sălii", a mărturisit ea.

Întrebată cum va determina părţile implicate să vină la discuţii pentru conceperea unui nou plan de acţiune privind pilonul european al drepturilor sociale, Mînzatu a afirmat că nu crede că va avea dificultăţi în a-i convinge de acest lucru.

"Trebuie să vin cu un nou plan de acţiune la anul, ca şi vicepreşedinte şi comisar. Am spus că nu voi face lucrul ăsta eu din birou şi că vreau să merg în fiecare stat membru să discut cu partenerii sociali, cu guvernele şi parlamentele, cu tinerii, cu societatea civilă şi, ca urmare a dialogului cu ei, să vedem, de exemplu, ce facem cu algoritmii folosiţi în gestionarea activităţi angajaţilor în anumite companii ş.a.m.d. Deci este vorba de un dialog care va genera un plan de acţiune pentru pilonul european al drepturilor sociale", a explicat ea.

Eurodeputații, mulțumiți de prestația Roxanei Mînzatu

Preşedinţii Comisiei pentru cultură şi educaţie (CULT) şi Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, dna Nela Riehl şi dna Li Andersson, s-au declarat mulţumite de prestaţia comisarului desemnat de România, Roxana Mînzatu, în declaraţii de presă făcute la sfârşitul audierii acesteia, marţi seara, la Bruxelles.

Nela Riehl şi-a exprimat satisfacţia faţă de ''maniera clară în care Roxana Mînzatu şi-a comunicat intenţiile'' în timpul audierii de confirmare.

Potrivit lui Riehl, în timpul audierii, candidata la postul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru portofoliul "Oameni, competenţe şi pregătire", Roxana Mînzatu, şi-a exprimat ''angajamentul foarte clar faţă de valori fundamentale precum egalitatea de gen şi incluziunea socială, dar şi democraţie, drepturile şi libertăţile UE''.

Nu în ultimul rând, Nela Riehl şi-a exprimat satisfacţia faţă de angajamentul arătat de Roxana Mînzatu faţă de Erasmus + şi în general faţă de politica în domeniul educaţiei, în mod particular învăţarea pe tot parcursul vieţii, ''ceea ce este foarte important pentru fiecare cetăţean al UE''.

La rândul său, preşedinta EMPL, Li Anderssson, a remarcat că Mînzatu a subliniat rolul puternic al dialogului social în combaterea sărăciei şi a şomajului în rândul tinerilor.

''Au existat o mulţime de subiecte şi teme abordate şi discutate în timpul audierii, ţinând cont de amploarea portofoliului Roxanei Mînzatu. În domeniul ocupării, mulţi membri ai EMPL au adresat întrebări despre inteligenţa artificială, aceasta fiind chestiunea menţionată cel mai mult. Au fost şi întrebări legate de nevoia de consolidare a mandatului Autorităţii Europene pentru Muncă, despre dreptul de deconectare şi posibile iniţiative legislative, despre directiva privind venitul minim ca instrument de reducere a sărăciei şi despre viziunea Roxanei Mînzatu privind tranziţia justă şi modul în care va conlucra cu sindicatele europene pentru a asigura o tranziţie justă'', a spus Li Andersson în declaraţia făcută după încheierea audierii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
Citește și...
Rusia înaintează în Ucraina ”într-un ritm accelerat” și revendică cucerirea oraşului Kurahove, după o bătălie de trei luni
Rusia înaintează în Ucraina ”într-un ritm accelerat” și revendică cucerirea oraşului Kurahove, după o bătălie de trei luni

Rusia revendică luni cucerirea oraşului minier Kurahove, în estul Ucrainei, după o bătălie de aproape trei luni, şi apreciază că această cucerire îi va permite să obţină controlul întregii regiuni Doneţk ”într-un ritm accelerat”, relatează AFP.

Un bărbat înarmat cu un cuţit a încercat să intre în biroul premierului belgian
Un bărbat înarmat cu un cuţit a încercat să intre în biroul premierului belgian

Un bărbat înarmat cu un cuţit a încercat luni să intre în clădirea în care se află biroul premierului în exerciţiu al Belgiei, Alexander De Croo.

Cum să supraviețuiești într-un avion care se prăbușește. Informațiile dezvăluite de experți. „Fiecare secundă contează”
Cum să supraviețuiești într-un avion care se prăbușește. Informațiile dezvăluite de experți. „Fiecare secundă contează”

Vechiul „proverb” al călătorilor fideli spune că este mai sigur să stai în spatele avionului decât în față, iar accidentele de la bordul aeronavelor Azerbaidjan Airlines 8243 și Jeju Air 2216 par să confirme acest lucru.

Recomandări
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”

Fostul președinte al USR, Cătălin Drulă, lansează acuzații dure la adresa Guvernului PSD-PNL, susținând că ”România nu mai este o țară cu democrație funcțională”.  

Salvamont România a avut în 24 de ore cele mai multe intervenții din istoria sa. Cele mai multe accidente - la săniuțe
Salvamont România a avut în 24 de ore cele mai multe intervenții din istoria sa. Cele mai multe accidente - la săniuțe

Salvatorii montani marchează un record nedorit: în ultimele 24 de ore au înregistrat cele mai multe intervenții de urgență de când există Salvamont în România. 180 de persoane au avut nevoie de ajutor și peste 120 au ajuns de pe pârtie, la spital.  

Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur cu „A Different Man”. Cuvinte emoționante pentru țara noastră: „România, te iubesc!
Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur cu „A Different Man”. Cuvinte emoționante pentru țara noastră: „România, te iubesc!"

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediţii a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical.