Românii din străinătate lucrează și 4 ore în plus ca să facă față scumpirilor. Unii nu mai pot trimite bani acasă
Marile economii ale lumii dau primele semne de slăbiciune și pun presiune pe bugetele familiilor de români plecați la muncă în străinătate.
Inflația record din Marea Britanie, de exemplu, îi obligă pe ai noștri să lucreze mai multe ore pe zi, ca să poată supraviețui. Guvernul britanic a pregătit scheme de ajutor pentru cetățeni. Și românii pot primi sprijin financiar, însă trebuie să fie angajați cu forme legale în Regat.
Cristian Dumitrescu este șofer și lucrează de câțiva ani în Marea Britanie. Ne spune că abia face față cheltuielilor, iar în ultima perioadă nu a mai putut să trimită bani acasă. Lucrează mai mult, ca să-și poată achita facturile.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cristian Dumitrescu: „Suntem nevoiți să muncim între 2 și 4 ore în plus pentru a acoperi cheltuielile. Deja începe să se simte foarte bine pentru că au început o grevă feroviară de 4 zile și prețurile la alimente au început să crească. Suntem nevoiți să muncim din ce în ce mai mult.”
Marea Britanie se confruntă cu presiuni suplimentare din cauza Brexitului, la care se adaugă impactul creșterii prețurilor la energie. Și lanțurile de aprovizionare sunt grav afectate. Unul dintre cele mai importante porturi britanice de mărfuri, Felixstowe, a intrat în grevă pentru următoarele 8 zile. Asta după ce, transportul Londrei și cel din sudul Angliei sunt afectate de greva angajaților de la metrou și calea ferată. Oamenii cer bani în plus pentru a face față scumpirilor.
Anna Stewart, CNN Londra: „Prețurile mari la energie continuă să joace un rol important. În ultimele 12 luni, prețul gazelor a crescut cu peste 95%, electricitatea cu peste 50% . Și acum prețurile împing în sus și alte categorii, în special la alimente. Toate prețurile la alimente și băuturile alcoolice au crescut cu 13 la sută în urmă cu un an.”
În fiecare lună alimentele s-au scumpit cu cel puțin două procente, iar unele lanțuri de supermarketuri au trecut la ieftiniri ale unor categorii de produse, astfel încât să mascheze impactul. Chiriile prea mari i-au determinat pe mulţi români să se mute din marile orașe. Alții au renunțat să mai plece în vacanță și își mai caută o slujbă. Cu toate acestea, în Regat continuă să vină muncitori români. Mulți pleacă inclusiv din Italia și Spania, țări unde economiile sunt grav afectate.
Delia Chiuzbaian, director Link Community Centre: „Sunt foarte mulți români care vin acum pentru întregirea familiei. De obicei, sunt cei care au fost lăsaţi acasă, în perioada pandemiei. Cei care vin și aplică pentru rezidență, nu sunt mereu acceptați.”
Guvernul alocă o serie de ajutoare financiare, însă banii îi primesc doar angajații care lucrează cu forme legale, adică își plătesc chiria și contribuțiile statului britanic. În plus, sunt oferite cursuri gratuite de limba engleză pentru șomeri.
Inflația în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, luna trecută a depășit 10 la sută. Banca Angliei avertizează că inflația ar putea depăși 13 procente în octombrie, iar voci tot mai numeroase cer măsuri urgente pentru a ţine în frâu costurile. Și economia Germania arată semne de slăbiciune. Luna trecută, inflația din Germania a crescut la 7,5%. Sunt țări în care trăiesc cele mai mari comunități de români. În Regatul Unit muncesc pentru un million. La fel și în Germania, unde aproape 900.000 de români lucrează permanent.