România, pe ruta refugiaților care forțează intrarea în Uniunea Europeană
România apare pe ruta refugiaților care forțează, în aceste zile, intrarea în Uniunea Europeană.
O postare a televiziunii turce le sugerează migranților pe unde s-o ia, dacă reușesc să treacă de grănicerii eleni.
La frontiera dintre Grecia şi Turcia sunt masați mii de oameni, după decizia Ankarei de a le da drumul să plece încotro vor. Asta, în timp ce încă un milion de oameni şi-au părăsit locuinţele că să scape de confruntările dintre forţele regimului sirian, susținute de Rusia, şi rebelii sprijiniți de Turcia.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Pe contul de Twitter al televiziunii naționale turce a fost postată o harta cu explicații în limba arabă. Este un traseu pe care migranții l-ar putea alege în drumul spre Europa. Ruta propusă trece prin Bulgaria, apoi presupune traversarea Dunării până în România. Refugiații ar urma să ajungă pe Valea Oltului în Transilvania, înainte de a traversa Ungaria că să se oprească în Austria, Germania sau Franța. Până una-alta, mii de oameni sunt masați la porțile Greciei.
Între timp, are loc încă o rundă de confruntări între grănicerii greci și migranții care forțează intrarea în Uniunea Europeană. De vineri, Ankara a transmis în mod explicit mesajul că granița cu Grecia e deschisă, așa că refugiații vin în valuri.
Grecia este de ani de zile copleșită de valul migrator, iar forțele de ordine au primit ordin să nu cedeze. Trag focuri de armă în aer și recurg frecvent la gaze lacrimogene ca să respingă asaltul refugiaților.
În ultimele ore, au fost întărite gardurile de sârmă ghimpată și sporite efectivele de patrulare.
Chiar dacă exagerează când spune că au intrat deja în Grecia zeci de mii de migranți, e limpede că Erdogan și-a atins scopul: prin acest deja vu, le-a atras atenția liderilor occidentali.
E o tactică prin care Turcia speră să convingă Uniunea Europeană și NATO s-o ajute în Siria, astfel încât să nu ia drumul pribegiei și alte sute de mii de oameni. Un joc geopolitic, în care refugiații sunt simpli pioni.