Europa, la un pas de o nouă criză a refugiaţilor. De ce le-a deschis Erdogan graniţele

Ultima actualizare: 29-02-2020 19:45

Tensiunile escaladează cu fiecare oră ce trece de-a lungul celor 200 de kilometri ai frontierei terestre dintre Turcia și Grecia.

Grănicerii eleni au folosit gaze lacrimogene pentru a opri mii de migranţi să intre ilegal în ţară. S-a ajuns în această situație, după ce Turcia și-a deschis porțile spre Europa pentru refugiații din Siria. În termenii unui acord din 2016, Ankara a blocat valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea Uniunii. Aproximativ 3,6 milioane de refugiați se află, în prezent, în Turcia.

Începând de vineri, poliția elenă a folosit în mod repetat gaze lacrimogene împotriva grupurilor de migranți care aruncau pietre în grăniceri.

După apariția primelor grupuri de refugiați, autoritățile elene au decis închiderea punctelor de frontieră, în paralel cu înăsprirea măsurilor de securitate. În câteva locuri, migranții au reușit să taie gardul de sârmă ghimpată.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Am deschis granițele ieri. Până azi-dimineață, aproape 18.000 au forțat frontiera și au trecut mai departe. Probabil până la sfârșitul zilei vor fi până la 25-30.000.”

Michalis Chrysochoidis, ministrul grec al Ordinii Publice: „E foarte trist ce se întâmplă de cealaltă parte a frontierei, faptul că oameni nefericiți sunt nevoiți să se adune la frontierele noastre, sperând să poată intra în țară fără documente de călătorie. Răspunsul nostru este că țara noastră îi primește pe toți cei care au documente legale de călătorie, dar nu putem accepta persoane din alte țări care nu dețin documente legale."

Și Bulgaria este pregătită să desfășoare la granița cu Turcia aproximativ o mie de soldați, dar și echipamente militare.

Boyko Borissov, premierul Bulgariei: „În acest moment există o amenințare reală din cauza evenimentelor care se petrec acolo. Când se luptă cu rachete, oamenii încep să fugă și panica este imensă."

Ankara susține că a fost nevoită să relaxeze controalele la graniță pentru refugiații care încearcă să ajungă din Turcia în Uniunea Europeană, din cauza presiunii celor care vin din Siria, împinși de avansarea forțelor siriene în bastionul rebel Idlib.

Decizia, luată după un raid aerian al forțelor guvernamentale siriene în care au fost uciși cel puțin 33 de militari turci, a tensionat relațiile cu Moscova, care susține regimul lui Bashar al Assad.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO