Romania,nemultumita de raspunsul NATO la exercitiile militare ruse din 2009
Rusia poate face fata unui conflict de mica amploare in vestul tarii, dar nu poate raspunde simultan la doua conflicte sau unuia singur in est, se arata intr-o nota diplomatica privind raspunsul NATO la amplele exercitii militare ruse din 2009.
In aceasta nota publicata de WikiLeaks si citata de Aftenposten in editia electronica, Statul Major Militar International (IMS) al NATO a prezentat Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la 18 noiembrie 2009, un raport privind cele mai ample exercitii militare ruse dupa perioada sovietica, Zapad si Ladoga, in acelasi an.
Exercitiile au vizat contracararea unui posibil atac lansat de Lituania si Polonia impotriva Rusiei si Belarusului si a inclus simularea folosirii de rachete balistice. IMS a stabilit faptul ca exercitiile militare ruse au avut ca scop sa remedieze deficientele identificate in timpul conflictului din august 2008 din Georgia.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit IMS, exercitiile au demonstrat ca Rusia are o capacitate limitata de a conduce operatiuni comune cu fortele aeriene, continua sa se bazeze pe echipament invechit, duce lipsa de mijloace strategice de transport si are nevoie de mai multi militari.
IMS a ajuns la concluzia ca fortele armate ruse au fost capabile sa raspunda unui conflict local si regional de dimensiuni mici sau medii in regiunea sa de vest, dar ca nu au fost capabile sa raspunda in acelasi timp la doua conflicte de mica anvergura, in zone geografice diferite.
De asemenea, ele nu au fost in masura sa conduca operatiuni conventionale de amploare si folosesc in continuare arme nucleare tactice, chiar si in conflicte locale sau regionale.