"Buba" WikiLeaks s-a spart si in cazul Egiptului. Mubarak, descris de SUA
Folosirea torturii impotriva infractorilor, militantilor islamisti, opozantilor sau bloggerilor este o practica atat de des folosita de catre autoritatile egiptene incat guvernul de la Cairo nu se mai sinchiseste sa dezminta aceste informatii.
Documentele, citate de Guardian, descriu politia egipteana drept o forta complet scapata de sub control. "Politia foloseste metode brutale in principal impotriva infractorilor de drept comun, pentru a obtine marturisiri, dar si impotriva demonstrantilor, a unora dintre detinutii politici sau a trecatorilor ghinionisti. Un avocat pentru drepturile omului ne-a spus ca exista dovezi de tortura in Egipt inca din vremea faraonilor. ONG-urile apreciaza ca zilnic se inregistreaza sute de incidente numai in comisariatele din Cairo", afirma una dintre notele diplomatice.
Anarhie in Egipt. Opozitia ii cere lui ElBaradei sa formeze un guvern
In timpul presedintiei lui Mubarak nu au existat "eforturi serioase de transformare a politiei dintr-un instrument de forta al regimului intr-un serviciu public", iar utilizarea fortei excesive a patruns atat de profund in cultura egipteana, incat intr-un serial popular a aparut recent un politist care bate un suspect pentru a obtine informatii.
Bloggerii si democratizarea Egiptului
Un alt document, datat martie 2009, afirma ca bloggerii egipteni joaca un rol tot mai important in societate, dar remarca si ca, din cauza masurilor represive luate de regimul de la Cairo, acestia nu mai reprezinta "o miscare activista de coeziune".
In 2009, in Egipt erau activi circa 160.000 de bloggeri, majoritatea cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani. Ei par insa sa se fi aflat in avangarda demonstratiilor declansate marti in Egipt, care au determinat autoritatile sa blocheze accesul la Internet.
Ce arata violentele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord despre SUA?
Relatia SUA-Egipt
Mubarak considera finantarea anuala de 1,3 miliarde de dolari primita de la SUA drept o compensatie pentru mentinerea pacii cu Israelul. "Beneficiile tangibile ale relatiei noastre militare sunt clare: Egiptul mentine pacea cu Israelul, iar armata americana se bucura de acces prioritar la Canalul Suez si la spatiul aerian egiptean", scrie in documentele citate.
Alte telegrame detaliaza relatiile dintre Statele Unite si Egipt, in conditiile in care administratia de la Washington voia sa mentina o relatie politica si militara apropiata cu presedintele Hosni Mubarak. O nota diplomatica il descrie pe Mubarak drept dornic sa demonstreze ca Egiptul ramane "aliatul arab indispensabil" al Statelor Unite, fiind un "lider mandru al unei natiuni mandre".
"In timpul mandatului lui de 28 de ani, a supravietuit dupa cel putin trei tentative de asasinat, a mentinut pacea cu Israelul, a depasit doua razboaie in Irak si instabilitatea regionala de dupa 2003, probleme economice intermitente si o amenintare terorista care poate fi gestionata, dar care este cronica", afirma documentul american, care il descrie pe Mubarak drept un lider realist, prudent si conservator, care "are putin timp pentru obiective idealiste"
Mubarak despre Bush jr: naiv, controlat de subordonati si total nepregatit pentru a face fata Irakului dupa inlaturarea lui Saddam Hussein.