Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria. "Presedintii pro-rusi incep sa se inmulteasca"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.

Suntem inconjurati de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba relatia Statelor Unite cu Rusia si NATO.

Romania pare sa fi ramas o insula intr-o mare de state, unele chiar membre UE, ai caror lideri isi anunta deschis sustinerea pentru Rusia.

In Bulgaria si Republica Moldova ii avem pe proaspetii alesi, prorusii Igor Dodon si Rumen Radev.

In Ungaria premierul Viktor Orban a semnat cu Vladimir Putin mai multe proiecte energetice si are o relatie "prietenoasa" cu Kremlinul.

Citește și
Vladimir Putin la Kremlin, bea sampanie dupa victoria lui Trump
Reactia Kremlinului dupa victoria candidatilor pro-rusi in Moldova si Bulgaria. "Suntem impresionati"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

In Slovacia, premierul Robert Fico si-a manifestat deschis nemultumirea fata de sanctiunile impuse Rusiei. Iar Milos Zeman, presedintele ceh cu vederi pro-ruse, a dat de inteles ca este de acord cu anexarea Crimeei.

Si presedintele sarb, Tomislav Nikolic, sustine deschis o apropiere cu Rusia.

Cristian Parvulescu, politolog: "Este vorba de democratii inspirate de Rusia si Turcia. Cu vadite atitudini antioccidentale si valori ortodoxe. Rusia s-a declarat aparatoarea ortodoxie si se simte si in Romania acest lucru"

Cat priveste Republica Moldova.

Cristian Parvulescu, politolog: "Moldova nu a fost castigata in totalitate de Rusia. Acolo nu a fost un vot antisistem, a fost un vot amestecat. Multi moldoveni temandu-se de ideea unirii".

In acest context geopolitic, votul din Statele Unite complica lucrurile si mai mult, spun analistii.

Dan Dungaciu, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale: "Trump ar putea initia renegocierea cu Rusia. Presedintii pro-rusi incep sa se inmulteasca".

America se va intoarce la sine, se va retrage, cine va prelua dupa ce America nu va mai fi aici? Daca UE isi va regandi strategia, Romania va fi intr-o mare de presedinti rusi".

Expertii cred ca Romania ar trebui sa-si regandeasca strategia din regiune. Asa vor face si Statele Unite si, cel mai probabil, si Uniunea Europeana dupa alegerile de anul viitor care vor avea loc in vestul Europei, in tari ca Franta, Germania si Olanda.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
​Asociația
​Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Reactia Kremlinului dupa victoria candidatilor pro-rusi in Moldova si Bulgaria.
Reactia Kremlinului dupa victoria candidatilor pro-rusi in Moldova si Bulgaria. "Suntem impresionati"

Presedintia rusa a reactionat luni dimineata la rezultatul alegerilor din cele doua tari vecine cu Romania.

Noul presedinte al Moldovei anunta alegeri anticipate si ameninta Parlamentul.
Noul presedinte al Moldovei anunta alegeri anticipate si ameninta Parlamentul. "Pot schimba Constitutia"

La cateva ore dupa inchiderea urnelor din Moldova, Igor Dodon, proaspat ales in fruntea micii republici ex-sovietice, a dat un interviu la un post TV oficial din Rusia.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.