Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria. "Presedintii pro-rusi incep sa se inmulteasca"
Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.
Suntem inconjurati de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba relatia Statelor Unite cu Rusia si NATO.
Romania pare sa fi ramas o insula intr-o mare de state, unele chiar membre UE, ai caror lideri isi anunta deschis sustinerea pentru Rusia.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
In Bulgaria si Republica Moldova ii avem pe proaspetii alesi, prorusii Igor Dodon si Rumen Radev.
In Ungaria premierul Viktor Orban a semnat cu Vladimir Putin mai multe proiecte energetice si are o relatie "prietenoasa" cu Kremlinul.
In Slovacia, premierul Robert Fico si-a manifestat deschis nemultumirea fata de sanctiunile impuse Rusiei. Iar Milos Zeman, presedintele ceh cu vederi pro-ruse, a dat de inteles ca este de acord cu anexarea Crimeei.
Si presedintele sarb, Tomislav Nikolic, sustine deschis o apropiere cu Rusia.
Cristian Parvulescu, politolog: "Este vorba de democratii inspirate de Rusia si Turcia. Cu vadite atitudini antioccidentale si valori ortodoxe. Rusia s-a declarat aparatoarea ortodoxie si se simte si in Romania acest lucru"
Cat priveste Republica Moldova.
Cristian Parvulescu, politolog: "Moldova nu a fost castigata in totalitate de Rusia. Acolo nu a fost un vot antisistem, a fost un vot amestecat. Multi moldoveni temandu-se de ideea unirii".
In acest context geopolitic, votul din Statele Unite complica lucrurile si mai mult, spun analistii.
Dan Dungaciu, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale: "Trump ar putea initia renegocierea cu Rusia. Presedintii pro-rusi incep sa se inmulteasca".
America se va intoarce la sine, se va retrage, cine va prelua dupa ce America nu va mai fi aici? Daca UE isi va regandi strategia, Romania va fi intr-o mare de presedinti rusi".
Expertii cred ca Romania ar trebui sa-si regandeasca strategia din regiune. Asa vor face si Statele Unite si, cel mai probabil, si Uniunea Europeana dupa alegerile de anul viitor care vor avea loc in vestul Europei, in tari ca Franta, Germania si Olanda.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, romania, Bulgaria, ue, moldova, politica externa, geopolitică,
Dată publicare:
14-11-2016 19:40