România, condamnată de CEDO într-un caz de homofobie și obligată să plătească daune de 60.000 €
Statul român a fost amendat de CEDO cu aproape 60.000 de euro, care a decis că jandarmii și polițiștii nu au intervenit corect într-un scandal petrecut la Muzeul Țăranului Român, în 2013.
Atunci, proiecția unui film despre cuplurile de același sex a fost întreruptă cu brutalitate de mai mulți protestatari, care au scandat mesaje anti LGBT.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Scenele au avut loc în februarie 2013, în sala de cinema de la Muzeul Țăranului Român din București. Pe ecran rula filmul "The kids are all right", proiecție ce portretizează familiile de același sex, care marca luna LGBT.
Evenimentul a fost întrerupt însă de zeci de protestatari, care își anuntasera prezența inclusiv pe rețelele sociale. Deși poliția și jandarmeria fuseseră chemate în timp util, nu au intervenit corect, se arată în decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului. Participanții au fost huiduiti și în cele din urmă nevoiți să plece din sală.
Dani Pisăcaru, organizatormal evenimentului: "Aproape toată curtea Muzeului Țăranului Român din București era plină de autorități însă ei nu au făcut nimic să oprească persoanele din interiorul cinematografului să strige lozinci homofobe, naziste, saluturi naziste, amenințări cu moartea, varii injurii. Pentru mine, lucrul acesta a fost extrem de deznadajduitor într-un fel, nu știam ce să mai fac. M-am simțit ca și cum eram singur..."
Organizatorii au depus mai multe plângeri penale la diferite instanțe în țară. Niciuna nu a fost luată în calcul, susțin reprezentanții comuntatii LGBT, iar în cele din urmă, cauza s-a clasat. În 2016, 5 dintre victime, reprezentate de asociația ACCEPT au depus o plângere la CEDO. După 8 ani de la incidente, Curtea le-a dat dreptate.
Iustina Ionescu, Aâavocata Asociației Accept: ”Persoanele în cauză au fost disciminate în legătură cu încălcarea demnităților umane prin faptul că au fost insultați, amenințați și autoritățile nu le-au protejat în momentul respectiv. La fel, nu au investigat plângerile lor referitoare la încălcarea demnității umane și de asemnea CEDO a găsit și că persoanele au fost discriminate și în exercitarea libertății de întrunire pașnică."
Curtea Europeană a invocat și articolul 41, care obligă România să plătească peste 59.000 de euro despăgubiri. 7500 Asociației Aaccept, iar câte 9.750 de euro celor 5 victime ale acestui incident. Și cheltuielile de judecată vor fi plătite tot de statul român.