CEDO: Impunerea izolării pentru combaterea COVID-19 nu este considerată privare de libertate
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat joi că nu a admis solicitarea eurodeputatului român Cristian Terheş (PSD) prin care acesta cerea condamnarea statului român, protestând împotriva izolării decise în lupta împotriva COVID-19.
"Nivelul de restricţii impuse libertăţii de circulaţie a petiţionarului nu permite să se considere că izolarea generală dispusă de autorităţi a constituit o privare de libertate", a stabilit instanţa cu sediul la Strasbourg, într-o decizie citată de Agerpres.
"Măsura contestată nu poate fi asimilată unei măsuri de arest la domiciliu", a insistat CEDO, respingând cererea în unanimitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform CEDO, eurodeputatul PSD "nu a fost supus unei supravegheri individuale din partea autorităţilor", nu a fost "constrâns să trăiască într-un spaţiu înghesuit" şi a putut "avea contacte sociale" şi să îşi părăsească domiciliul "din diferite motive".
Prin urmare, el nu poate "invoca dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în privinţa dreptului la libertate", mai susţine CEDO, care a precizat totuşi că le-ar fi putut menţiona pe cele legate de "libertatea de circulaţie".
Eurodeputatul a sesizat mai întâi instanţele din România, spunând că a fost supus unei "reţineri administrative" din cauza izolării care a limitat ieşirile din casă în perioada 24 martie-14 mai 2020 în contextul stării de urgenţă, şi le-a cerut să dispună eliberarea sa imediată.