Roma suportă tot mai greu valurile de turiști. "Avem chiar mai mulți turiști ca în 2019"
Locuitorii Romei suportă tot mai greu valurile de turiști, iar aglomerația pune presiune pe serviciile publice, în special pe transportul în comun.
Vineri, când a fost grevă, localnicii s-au îmbulzit alături de turiști în puținele autobuze care circulau.
Italia și cu precădere capitala așteaptă anul acesta un număr record de vizitatori. Colosseumul, Fontana di Trevi, Panteonul, oricine își doreste să le vadă măcar o dată în viață.
Potrivit Institutului Național al Turismului din Italia, în primele trei luni ale acestui an numărul de turiști străini a crescut cu 86% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai multi sunt americani.
Gianluca De Gaetano, directorul Asociatiei Hotelierilor: "După începutul verii, acest trend s-a consolidat, iar acum avem chiar mai mulți turiști ca în 2019, care a fost cel mai bun an pentru turism în Roma și în Italia.”
30 de milioane de turiști sunt așteptați în capitala Italiei anul acesta, o veste excelentă pentru hotelieri și comercianți, dar proastă pentru localnicii care se plâng de ani buni de serviciile publice, cu totul depășite de cerere.
Transportul public a fost mereu unul din punctele slabe ale orașului. Roma are doar două linii principale de metrou, care se intersectează în centrul orasului. O a treia linie este în construcție, dar lucrările înaintează încet din cauza numeroaselor descoperiri arheologice.
La suprafață, se creează adesea ambuteiaje uriașe. Transportul în comun are întârzieri mari sau, cum s-a intamplat ieri, e paralizat de grevele angajaților nemultumiți de salarii. În plus, vara sunt mai puține curse de metrou, iar autobuzele vin mai rar, fiindcă elevii și studenții sunt în vacanță.
Nimeni nu se gândește însă că tocmai atunci e aglomerația mai mare.
Din cauza transportului în comun deficitar, mulți turiști aleg să stea în centrul Romei și se rezumă să viziteze atracțiile de acolo. Așa se face că în inima capitalei italiene au înflorit cazările ilegale și nu prea mai găsești localnici.
Alessandro Onorato, consilier pe probleme de turism: ”E clar că asta distruge centrul orașului și nu le permite turiștilor să aibă o autentică experiență romană.”