Reuters: Liderii din Liban, avertizați în urmă cu o lună de azotatul de amoniu depozitat în Beirut

Ultima actualizare: 11-08-2020 22:10

Responsabilii cu securitatea din Liban i-au avertizat pe premier și pe președinte chiar luna trecută în legătură cu azotatul de amoniu depozitat de 6 ani în portul din Beirut.

Explozia uriaşă care a devastat săptămâna trecută cartiere din  Beirut s-a soldat cu 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii anunțat marți seară. Bilanțul anterior era de 160 de morţi.

Potrivit unor documente obținute de agenția Reuters, demnitarii statului au fost înștiințați explicit că orașul ar fi distrus de o eventuală explozie.

Un alt risc enunțat era ca substanța să ajungă pe mâinile teroriștilor. Dezvăluirea întețește furia populară, deloc domolită după demisia guvernului și dizolvarea parlamentului libanez.

Alex Rossi, corespondent Sky News: „Demisia guvernului nu a potolit nici cu o iota furia libanezilor. Vedeți acum trupele speciale înaintând pentru a-i dispersa pe protestatari.”

Peste 2.700 de tone de azotat de amoniu au devenit o bombă uriaşă care a distrus portul din Beirut cu exact o săptămână în urmă.

Manifestanţii spun că sistemul politic libanez, dinastic, intolerant şi bolnav de corupţie fără leac trebuie "aruncat în aer".

Chiar și după catastrofa de marți, autoritățile au stat cu mâinile în sân, în timp ce oamenii simpli au răscolit ruinele și au curățat străzile.

Siham Tikian, victimă a exploziei: „Sinceră să fiu, cuvântul ("stat") pe care l-ați rostit, eu n-am s-o fac, nu există în dicționarul libanez.”

Parlamentul libanez - ale cărui 128 de mandate sunt împărţite între creştini, druzi, musulmani şiiţi şi suniţi, a fost dizolvat luni, pentru organizarea de alegeri anticipate.

Walid Jumblat, liderul druzilor, o grupare desprinsă din şiism, a moştenit acest rol de la tatăl său.

Walid Jumblatt, Lebanese Druze Leader: „Când îi văd pe aceşti protestatari, aceşti revoluţionari... Vor să schimbe Libanul, vor un nou Liban. Dar nu poţi să schimbi Libanul printr-o lovitură de stat. E imposibil.”

Secretarul general al Partidului kateb, al comunităţii creştine a maroniţilor, a fost ucis în explozie. Nepotul fondatorului partidului, fiu al unui fost preşedinte şi nepot al altui preşedinte asasinat susţine, în schimb, protestele.

Samy Gemayel, Lebanese MP: „Toţi suntem din familii care fac parte din vechiul Liban. Noua generaţie nu a apărut de nicăieri. Este datoria noastră să facem o nouă revoluţie socială.”

În Piaţa martirilor din Beirut poate fi întâlnit şi un fost lider de comando, colonelul Georges Nadar. El ar vrea să vadă vechea gardă măturată cu totul.

Colonel Georges Nader, Former Lebanese Commando Leader: „Schimbarea vine implacabil şi le recomand să se retragă paşnic, altfel vom veni după ei acasă şi îi îndepărtăm cu forţa.”

E limpede, libanezii s-au săturat de garda veche, coruptă şi abonată la privilegii. Dar nimeni nu ştie ce să puna în loc.

Localnic: „Țara noastră este împărțită în 18 secte. Și fiecare dintre ele și-a ales un lider care a purtat războiul civil din ultimele decenii. Dar, în același timp, ei și-au împărțit intre ei avuțiile țării.”

Rima Majed, sociolog Universitatea Americană din Beirut: „Din păcate, opțiunile noastre sunt foarte sumbre. Daca nu se va impune ferm comunitatea internațională în favoarea unor schimbări structurale în țară, atunci ne îndreptăm din nou spre război civil.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO