Haosul continuă pe străzile din Beirut chiar și după demisia Guvernului. Ce reclamă protestatarii

Ultima actualizare: 11-08-2020 09:30

În Liban, după protestele violente premierul și-a anunțat retragerea după ce rând pe rând toți membrii guvernului și-au dat demisiile în ultimele 2 zile.

Acţiunile lor nu îi liniştesc însă pe libanezi. Pe străzile din Beirut încă e haos. Oamenii acuză clasa politică de neglijență criminală, după explozia de marțea trecută soldată cu sute de morți.

Tensiunile au escaladat, din nou, în Piața Martirilor din Beirut.

Tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei, libanezii au vrut să arate că nu mai vor să rabde.

Sam Kiley, corespondent CNN: ”Manifestanții sunt hotărâți să intre cu forța în tot mai multe clădiri guvernamentale, asta pare să fie noua lor tactică. Vor să demonstreze că guvernul este o glumă. Tocmai a fost lansată o nouă salvă de gaze lacrimogene”.

Protestatar: ”Vrem să-i ucidem. Ne-au distrus Beirutul! Asta e oraşul nostru!”

Protestatar: ”Guvernul n-a trimis nici măcar un soldat ori un poliţist să scoată trupurile de sub moloz. În 5 zile, nici măcar o bătrână nu a fost evacuată din vreo casă avariată. Şi iată câţi soldaţi sunt pe străzi!”

Alex Rossi, corespondent SKY: ”Oamenii scandează "Revoluţie!" Beirutul a experimentat atâtea traume. Acum dă în clocot de furie pe guvern şi pe autorităţi. Cei mai mulţi dintre aceşti oameni şi-au pierdut sursa de trai, casele. Vor dreptate. E un moment de cotitură pentru această ţară”.

Rudele celor morţi ori daţi dispăruţi sunt împietrite de durere. Pe oameni îi macină gândul că tragedia ar fi putut fi evitată. Fiica de 26 de ani a acestei femei a făcut parte din primul echipaj de pompieri venit să stingă incendiul iniţial: ”Fiica mea a pierit în floarea vieţii. Am crescut-o 26 de ani ca s-o pierd într-o seară. Ce pot să fac!? Fie ca Dumnezeu să nu-i ierte pentru ce au făcut!”

Sora victimei: ”Aici i-am găsit trupul, sub un strat de 15 cm de nisip”.

Fratele victimei: ”A fost trădată, a fost ucisă, i-au nimicit visele şi viitorul. Ce părinte îşi trimite copiii la moarte?
Muncea pentru ţara şi poporul ei”.

Soţia şi sora unui alt pompier s-au agăţat cu disperare de speranţa că omul drag s-a adăpostit în bunkerul subteran din port.

Sora victimei: ”Pe la miezul nopţii, şi-a deschis telefonul pentru vreo 20 de secunde. Tatăl ei a auzit voci în fundal. Apoi nimic”.

Luni seară însă, trupul bărbatului a fost găsit sub moloz.

În cadrul unei teleconferinţe organizate luni seară, comunitatea internațională a mobilizat un ajutor de urgenţă de 253 de milioane de euro, pe care îl va distribui direct populaţiei pentru sănătate, hrană, reabilitarea şcolilor şi a locuinţelor afectate. Pentru refacerea infrastructurii au fost promise aproape 12 miliarde de dolari. Finanţarea este însă condiţionată de reformarea sistemului politic şi o anchetă internaţională transparentă a dezastrului din port.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO