Reuters: Cele 7 concluzii ale alegerilor din SUA. Partidul Republican, mai „trumpian” decât oricând
Alegerile de la jumătatea mandatului care au avut loc marți, în Statele Unite, s-au încheiat cu „o decizie divizată”, întrucât democrații au câștigat o majoritate confortabilă în Camera Reprezentanților, potrivit unei analize Reuters.
Cu toate acestea, democrații au pierdut teren în faţa republicanilor în Senat şi fiind întrecuţi în câteva curse electorale cruciale pentru mandate de guvernator, mai precizează agenția, citată de Agerpres.
1. Divizarea urban-rural este la fel de prezentă ca întotdeauna
După cum se anticipa, democraţii au câştigat în districte suburbane în state ca Virginia şi Pennsylvania. Ei au fost însă „măturaţi” în competiţiile pentru Senat în state predominant rurale, pierzând mandate în Indiana, Missouri şi Dakota de Nord. Partidul are în continuare dificultăţi să se adreseze votanţilor albi 'gulere albastre'.
2. Preşedintele Donald Trump rămâne o forţă politică ce nu poate fi ignorată
Democraţii datorează câştigurile la Camera Reprezentanţilor impopularităţii lui Trump în rândul femeilor, minorităţilor, tinerilor şi votanţilor din suburbii absolvenţi de colegiu. Republicanii au afirmat că eforturile de campanie ale lui Trump din ultimele zile i-au ajutat să obţină mandate în Senat. Preşedintele a arătat că rămâne popular în state în care se decide de obicei cursa prezidenţială, precum Florida şi Ohio.
3. Vedetele progresiste ale democraţilor au avut o noapte grea
Beto O'Rourke a pierdut în Texas, Andrew Gillum în Florida şi Richard Cordray în Ohio. Niciunul dintre ei nu a câştigat, în pofida entuziasmului pe care l-au generat la nivel naţional. Aceasta înseamnă că, pentru candidaţii progresişti, ar putea fi dificil să obţină sprijinul necesar pentru nominalizarea din partea democraţilor la alegerile prezidenţiale din 2020.
4. Republicanii au împiedicat un „val albastru” democrat în cursele pentru posturile de guvernator
Ron DeSantis, susţinut de Trump, a câştigat în Florida, Mike DeWine în Ohio, Kim Reynolds în Iowa. Toate cele trei state sunt terenuri de luptă cruciale în alegerile prezidenţiale.
5: Partidul Republican este mai „trumpian” ca oricând
Vor pleca critici republicani din Senat ai lui Trump, precum Bob Corker şi Jeff Flake, care se pensionează, dar şi republicani moderaţi din Camera Reprezentaţilor, ca Barbara Comstock din Virginia şi Mike Coffman din Colorado, care au încercat să păstreze o distanţă faţă de preşedinte, dar au pierdut marţi cursele electorale în care au fost implicaţi. Majoritatea celor rămaşi în grupurile republicane din Congres sunt de partea preşedintelui.
6. Subiectele controversate ridicate în ultima parte a campaniei i-au ajutat pe republicani
Partidul avea probleme în a găsi căile de a-şi implica baza electorală până când senatorii democraţii s-au opus nominalizării judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă. Toţi cei trei senatori democraţi care au votat pentru primul candidat nominalizat de Trump la Curtea Supremă, Neil Gorsuch, şi apoi şi-au schimbat poziţiile, votând împotriva lui Kavanaugh, şi-au pierdut mandatele. Focalizarea continuă a lui Trump pe caravana migranţilor din America Centrală s-a dovedit a fi un subiect care a alimentat unele victorii surprinzătoare în Senat, dar e posibil să fi contribuit la înfrângeri în Camera Reprezentanţilor.
7. Democraţii au înregistrat succese importante în regiunea Marilor Lacuri
Partidul şi-a păstrat locurile în Senat în state din Vestul Mijlociu industrial câştigate de Trump în 2016. Tammy Baldwin în Wisconsin, Sherrod Brown în Ohio, Bob Casey în Pennsylvania şi Debbie Stabenow în Michigan nu au avut niciun moment o opoziţie reală din partea contracandidaţilor sprijiniţi de Trump - un semn pozitiv pentru Partidul Democrat în perspectiva campaniei prezidenţiale pentru 2020
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!