Alegerile de marți din SUA, primul test politic al lui Donald Trump


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 12:16
Categorie: Stiri externe

Americanii sunt aşteptaţi marți să-şi aleagă Camera Reprezentanţilor, o treime din Senat şi aproape două treimi dintre guvernatori. Pe coasta de est a Statelor Unite s-au deschis deja primele secţii de votare.

Este prima ocazie a electoratului american de a sancţiona sau de a recompensa politica lui Donald Trump. Preşedintele se arată încrezător, deşi potrivit sondajelor, democraţii ar putea recuceri majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Miercuri dimineaţa vor fi anunţate primele rezultate.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "E ceva în aer. E o energie pe care oamenii nu au mai simțit-o de la o anumită dată: 26 noiembrie 2016."

Foto: Donald Trump

Deși numele lui nu apare pe buletinele de vot, Donald Trump a condus neobosit campania republicană. În șase zile a participat la 11 mitinguri electorale, trei din care în ultima zi de campanie.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "Agenda democrată va furniza un coșmar socialist. Agenda republicană furnizează visul american."

Sunt în joc cele 435 de mandate de doi ani în Camera Reprezentanților și 35 din cele 100 de mandate din Senat. Miza e, însă, mare și pentru Casa Albă, căci un Congres ostil ar bloca proiectele în a doua jumătate a mandatului.

Danny Hayes, analist: "Când vor merge la urne, cei mai mulți alegători vor vota avându-l pe Trump în minte. Dinamica locală va conta mult mai puțîn decât convingerea lor că Trump face sau nu treabă bună."

Foto: Congresul Statelor Unite ale Americii

Iar Trump nu s-a dezmințit în campanie, acreditând ideea că doar republicanii pot apără America de o invazie de imigranți ilegali periculoși.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "Ei vor ca America să fie un sanctuar gigant pentru dealeri de droguri, agresori și ucigași însetați de sânge."

Fostul președinte Barack Obama a făcut campanie pentru candidațîi democrați din state cheie, precum Indiana.

Barack Obama, fost președinte al Statelor Unite: "America e la răscruce. Îngrijirea medicală a milioane de oameni e pe buletinul de vot. Șansele familiilor muncitoare sunt pe buletinul de vot. Poate cel mai important, caracterul țării noastre e pe buletinul de vot."

Foto: Barack Obama

Scrutinul ar putea trimite în Congres un număr istoric de femei și de reprezentanți ai minorităților rasiale și sexuale. Peste 34 de milioane de americani au votat anticipat, cu aproape șapte milioane mai mulți decât în 2014. Marți sunt însă prognozate furtuni pe coasta de est și ninsori în Vestul Mijlociu, ceea ce ar putea afecta participarea.

Danny Hayes, analist: "Toate sondajele disponibile sugerează un mare entuziasm de partea democraților. Dacă întrebi alegătorii dacă au participat la mitinguri, au fost voluntari ori s-au implicat în campanie, toți aceșţi indicatori sugerează entuziasm și par să ofere un avantaj democraților de această dată."

După amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, vigilența a fost mai mare. Twitter și Facebook au închis mii de conturi suspecte, dintre care multe îndemnau oamenii să nu voteze.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

PNL vrea revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi
Lovitură pentru Angela Merkel în alegerile regionale. Social-democraţii ameninţă să părăsească guvernarea
Alegeri în Irlanda: Preşedintele Michael D. Higgins a obţinut al doilea mandat
VIDEO PROTVPLUS.RO