Republica Moldova expulzează 45 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Chişinău în urma unor acuzaţii de spionaj
Republica Moldova a anunţat expulzarea - până la 15 august - a 45 de persoane care lucrează pe teritoriul moldovean la Ambasada Rusiei, în urma unor acuzaţii de presă cu privire la spionaj, relatează AFP.
”Patruzeci şi cinci de diplomaţi şi (membri ai) personalului tehnic trebuie să părăsească ţara”, a declarat miercuri AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului moldovean de Externe, fără să facă precizări cu privire la cele două categorii, citează news.ro.
”Această decizie intervine în urma multor acţiuni inamicale împotriva (Republicii) Moldova şi unor tentative de destabilizare”, a anunţat întrun comunicat Guvernul moldovean.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Luni, presa moldoveană a dezvăluit interceptări efectuate de către agenţi ai serviciilor secrete ruse, în care Ambasada Rusiei în Republica Moldova joacă un rol central.
Ambasadorul rus la Chişinău a fost convocat marţi.
ACTIVITATE DIPLOMATICĂ RUSĂ REDUSĂ
Republica Moldova reduce în mod drastic activitatea diplomatică rusă pe teritoriul moldovean de la începutul Războiului din Ucraina.
După invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, Chişinăul a expulzat doi diplomaţi ruşi.
În februarie, preşedinta prooccidentală moldoveană Maia Sandu a deplâns amestecuri şi încercări de răsturnare ale puterii proocidentale orchestrate de Kremlin.
Transnistria, o regiune moldoveană separatistă prorusă în care sunt staţionate trupe ale Kremlinului, se află în centrul unor îngrijorări.
Republica Moldova şi-a depus, în martie 2022, cu scopul de a se apăra de Rusia, candidatura în vederea unei aderări la Uniunea Europeană (UE) şi a obţinut, împreună cu Ucraina, statutul de stat candidat la aderarea la UE.