Transnistria acuza Romania ca a declansat un "razboi-hibrid" impotriva sa cu ajutorul SUA. "Am fost invadati de americani"
Autoproclamata Republica Transnistreana incearca sa amplifice tensiunile intre NATO si Rusia, acuzand formarea unei coalitii intre Romania, Moldova si Ucraina cu sprijinul armatei americane.
Pretextul a fost oferit de deja traditionala vizita a vicepremierului rus Dmitri Rogozin in regiune, in calitatea sa de emisar al Kremlinului in Transnistria. Desi este pe lista oficialilor supusi sanctiunilor Uniunii Europene, Rogozin a aterizat fara probleme la Chisinau (desi la aerport a fost huiduit, conform unui filmulet pe care l-a postat pe Facebook) si s-a intalnit cu demnitari moldoveni.
Si asta fiindca nu e clar daca sanctiunile trebuie aplicate si de catre statele care au acorduri de asociere cu UE, asa cum este Moldova, iar guvernantii de la Chisinau profita de aceasta ambiguitate pentru a negocia „la doua capete”, in speranta de a scapa de embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare moldovenesti.
In acelasi timp, liderul autoproclamatei „Republici Moldovenesti Nistrene”, Evghenii Sevciuk, a exploatat vizita lui Rogozin pentru a lansa acuzatii grave – si vagi – la adresa Moldovei si Romaniei. „Presedintele” de la Tiraspol s-a plans chiar ca Romania si Statele Unite au dezlantuit un adevarat „razboi-hibrid” impotriva „tarii” sale. Sevciuk a folosit ca argumente exercitiul "Dragon Pioneer 2016" (foto sus), care a adus circa 200 de militari americani in Moldova, dar si la presupusa incalcare a spatiului aerian transnistrean de catre un avion romanesc decolat de la Iasi (foto jos). In uma acestei presupuse violari, Tiraspolul a anuntat ca si-a plasat unitatile de aparare antiaeriana in stare de lupta.
Ministerul de Externe de la Bucuresti a precizat la momentul incidentului ca aparatul de zbor apartine unei companii private din tara noastra, care a castigat o licitatie internationala pentru a efectua cartografierea si a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova. Potrivit MAE, Chisinaul a transmis din timp toate informatiile referitoare la aceste activitati de cartografiere catre Comisia Unificata de Control care gestioneaza situatia din Zona de Securitate – regiunea demilitarizata de pe Nistru care din 1992 incoace separa practic Moldova de „Republica Moldoveneasca Nistreana”.
„S-a tras cu munitie de razboi in apropierea Zonei de Securitate. Recent, aceasta a fost si invadata de militarii americani”, a declarat marti Sevciuk (foto jos), potrivit Novosti PMR, agentia oficiala de stiri a Transnistriei. „Scopul acestor actiuni e clar: folosirea metodelor razboiului hibrid pentru suprimarea Transnistriei, pentru crearea unor conditii intolerabile, care sa-i faca pe oameni sa renunte la independenta lor si la politica de apropiere de Rusia”.
„Moldova si-a amplificat colaborarea militara cu NATO, desi prin Constitutie ar trebui sa fie neutra. In pozitii cheie in ministerul moldovean al Apararii sunt de mult timp oameni antrenati in structuri americane si ale NATO”, a spus liderul de la Tiraspol.
Sevciuk s-a plans si de ceilalti vecini ai Transnistriei, ucrainenii, sugerand ca acestia nu pot juca rolul de mediator, deoarece, dupa Revolutia Euromaidanului au devenit de facto aliatii Moldovei. „Chisinaul a profitat de oportunitate pentru a pune la cale un ‚plan napoleonian’ de sufocare a Transnistriei”, a afirmat Sevciuk, conform TASS.
Dmitri Rogozin insusi (foto sus) a sugerat in trecut ca ar exista un astfel de plan, avand ca scop final unirea Moldovei cu Romania. Ca argument in plus, vicepremierul a mentionat numirea fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili, dusman declarat al lui Putin ca guvernator al regiunii Odessa din sudul Ucrainei, la frontiera cu Transnistria.
Paradoxal, negocierile in dosarul transnistrean au evoluat in aceasta vara, insa nu in sensul dorit de Chisinau. Germania, care detine presedintia OSCE, a sustinut la negocierile din iunie de la Berlin mai degraba pozitia Moscovei si a Tiraspolului, Transnistria obtinand in principiu recunoasterea diplomelor de studii si a numerelor de inmatriculare. Aceasta urmeaza sa fie oficializa luna aceasta, la reuniunea din Bavaria, dar Moldova priveste acest lucru ca pe un prim pas spre recunoasterea Transnistriei.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: negocieri, dmitri rogozin, invazie, moldova, Transnistria, Tiraspol, razboi hibrid, Evgheni Sevciuk,
Dată publicare:
05-07-2016 14:28