Reportaj CNN: Debaltseve, "drum spre mormant cu un singur sens". De ce este crucial pentru rebeli sa controleze acest oras

Ultima actualizare: 22-02-2015 07:06
Debaltseve COVER

Pe zapada si temperaturi de inghet, un militar ucrainean paraseste orasul asediat Debaltseve. Este inceputul unui reportaj cutremurator, realizat de reporterii CNN, care descriu zona drept "drum spre mormant cu un singur sens".

Soselele de la marginea orasului sunt impanzite de ramasitele unor foste baze militare ucrainene, in timp ce cadavre ale soldatilor zac in ger, intr-un transportor al armatei distrus intr-o explozie. In acest timp, strazile devastate si inghetate ale orasului sunt pustii. Putinii civili ramasi in zona, prea batrani sau prea bolnavi s-o paraseasca, se ascund in case, sperand sa nu fie ucisi.

"Dezastrul nu discrimineaza", scrie CNN. Infrastructura orasului este distrusa, bombele au lovit inclusiv spitale si primaria.

Debaltseve, un orasel din estul tarii, a devenit, dupa intrarea in vigoare, duminica, a Acordului de la Minsk, campul principal de lupta dintre militarii ucraineni si trupele pro-ruse. Pacea a fost amanata...

Potrivit Kievului, cei mai multi militari ucraineni au parasit zona, dupa saptamani de lupta, un lider separatist declarand, de altfel, ca rebelii au ocupat 80% din teritoriul orasului si au luat 60 de prizonieri de razboi. CNN precizeaza insa ca informatiile nu au putut fi verificate.

Nu e o surpriza daca pana astazi nu ati auzit de Debaltseve

"Un oras mic, ex-sovietic si greu de definit, cu o populatie de 25.000 de locuitori inainte de izbucnirea conflictului", il descriu reporterii CNN. De ce a devenit focusul principal al conflictului? Este o zona strategica, un nod feroviar al Ucrainei, vital pentru separatistii pro-rusi. Este la jonctiunea mai multor autostrazi, care leaga Donetk si Luhansk, teritorii de la granita cu Rusia, ocupate de rebeli.

Parte din infrastructura sovietica, pe vremea cand Ucraina facea parte din Uniune, Debaltseve este vital pentru transportul de carbune si otel si important pentru sustinerea industriei grele din zona.

Asadar, nodul feroviar de la Debaltseve este unul dintre cele trei pozitii cruciale pentru separatisti, pe langa Aeroportul International Donetk si portul industrial de la Mariupol. Odata cucerit, va fi ideal pentru ca Rusia sa poata deschide si un coridor terestru spre recent anexata Crimeea, potrivit The Jamestown Foundation.

Tratat de pace esuat?

La momentul semnarii Acordului de la Minsk, Debaltseve era incercuit de fotele separatiste, insa in posesia Ucrainei. Astfel nu a fost in mod direct luat in discutie in negocierea pacii. Rebelii au presupus ca le apartine, sub Acordul de la Minsk.

Din punct de vedere geografic, era un mic teritoriu ucrainean, in mijlocul unor zone vaste controlate de rebeli. Separatistii il voiau.

"A fost intotdeauna in teritoriul controlat de ei (n.r. de separatisti), pentru ca il incercuisera. Chiar daca acesta nu este felul in care Vestul sau Kievul vede lucrurile", a explicat reporterul CNN Paton Walsh.

"Totul a fost distrus. Cum putem sa traim aici?"

Violentele din zona - pe care un purtator de cuvant al guvernului ucrainean a descris-o drept cel mai periculos loc din tara - au afectat serios populatia.

Numai aproximativ 3.000 - 4.000 de civili din fosta populatie de 25.000 au mai ramas in oras.

In afara acestuia, langa satul Ugelgorsk, hectare de teren arabil sunt ciuruite de bombe lansate cu un sistem de aparare aerian SA13 Gopher - o dovada a tipului de armament modern care a ajuns in mainile separatistilor.

Civilii au fost prinsi in schimbul de focuri dintre armata ucraineana si rebeli si nu au mai avut nici cum, nici unde sa fuga. Dintre cei care au ramas, multi s-au mutat in pivnitele caselor, in cautarea unui adapost departe de violentele de la sol.

Antonina, o rezidenta, a stat de vorba cu reporterii CNN: "Se ascunde de frig intr-o haina rosie si o esarfa, in timp ce povesteste plangand cum sotul ei, Yevgeny, a fost ucis in noiembrie, cu o saptamana inainte sa implineasca 65 de ani".

"Mi-a spus: 'Fugi! Ascunde-te in beci!'. El a ramas insa la sol si racheta a lovit. A mai trait un pic, insa a murit chiar aici. Totul a fost distrus. Cum putem sa traim aici?", se intreaba, retoric, batrana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO