Regele Iordaniei cere ajutor comunitatii internationale: “Nu poti spune nu”. Tara e coplesita de numarul mare de imigranti

Ultima actualizare: 07-02-2016 07:01
Zaatari

Iordania are nevoie de ajutor pe termen lung din partea comunitatii internationale pentru a face fata valului urias de refugiati sirieni.

Semnalul de alarma este tras de regele Abdullah al II-lea intr-un interviu acordat marti BBC, avertizand ca, in caz contrar, “zagazurile se vor rupe”, transmite Reuters.

Potrivit suveranului iordanian, criza refugiatilor pune o foarte mare presiune asupra serviciilor sociale din tara sa si ameninta stabilitatea regionala.

Iordania a primit deja pe teritoriul sau mai mult de 600.000 de refugiati sirieni inregistrati de ONU, dar guvernul sustine ca la acest numar se adauga un milion de oameni neinregistrati. Populatia Iordaniei este de numai 9,5 milioane de locuitori.

In total, 4,6 milioane de refugiati au parasit Siria, iar rapoartele precizeaza ca alte 13,5 milioane de oameni sunt in pericol in interiorul granitelor acestei tari.

“Iordanienii sufera din cauza dificultatii de a gasi un loc de munca, a presiunii pe infrastructura si, in ce priveste guvernarea, ne sunt afectate sistemul educational si cel de sanatate. Mai devreme sau mai tarziu, cred ca barajul se va rupe”, a avertizat suveranul iordanian.

Al Zaatari este una dintre cele mai mari tabere de refugiati din Iordania. Se intinde pe kilometri patrati si se afla in Desertul Iordaniei, la granita de nord cu Siria.

15 tone de paine si 3,5 milioane de litri de apa sunt distribuite zilnic refugiatilor din aceasta zona. Vara, temperaturile ajung acolo si la 50 de grade Celsius, la umbra.

Cu toata acestea, oamenii incearca sa isi faca traiul mai suportabil. Printre corturile de panza se gasesc trei mii de puncte comerciale detinute de refugiati. Oamenii si-au deschis, pizzerii, frizerii si coaforuri, piete de legume, cafenele si chiar un magazin cu articole pentru nunta. Una dintre arterele principale a fost botezata Champs-Elysees, dupa celebrul bulevard parizian.

Potrivit unor oficiali, la conferinta internationala a donatorilor pentru refugiatii din Iordania, Liban si Irak, eveniment ce are loc joi la Londra, Uniunea Europeana se angajeaza sa doneze circa 2 miliarde de euro. Totusi, oficialii estimeaza ca ar fi nevoie de o suma de 4-5 ori mai mare pentru a putea rezolva problema.

Premierul britanic David Cameron a afirmat luna trecuta ca va face presiuni pentru ca Uniunea Europeana sa relaxeze regimul exporturilor catre Iordania, gest menit sa impulsioneze cresterea economica in aceasta tara.

“Saptamana aceasta va fi foarte importanta pentru iordanieni pentru a vedea daca va exista un ajutor nu doar pentru refugiatii sirieni, ci si pentru viitorul lor”, a subliniat regele Abdullah al II-lea la BBC.

Iordania, membra a coalitiei internationale conduse de SUA, apreciata mult timp pentru ajutorul acordat refugiatilor si un mare beneficiar de ajutor extern, si-a atras totusi critici din partea aliatilor occidentali si a Inaltului Comisar al ONU pentru Refugiati in legatura cu situatia de langa frontiera cu Siria, unde mii de refugiati sunt lipsiti de orice asistenta.

Situatia s-a deteriorat dupa declansarea campaniei de lovituri aeriene a Rusiei, la sfarsitul lunii septembrie 2015, in sprijinul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

In interviul acordat BBC, regele Abdullah al II-lea a insistat ca, in lipsa unui ajutor pentru tara sa, criza refugiatilor se va accentua. Adresandu-se comunitatii internationale, suveranul a amintit ca Iordania “a stat intotdeauna alaturi” de aceasta. “Iti cerem ajutorul acum, nu poti spune nu de aceasta data”, a lansat el un apel direct comunitatii internationale.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO