Regatul Unit a început vaccinarea cu serul anti-COVID produs de AstraZeneca. Care sunt avantajele acestuia

Ultima actualizare: 04-01-2021 20:23

De la miezul nopții, Scoția întră, din nou, în lockdown, iar premierul britanic, Boris Johnson va avea un discurs televizat, urmând să anunțe noi restricții în Anglia.

În Regatul Unit a început, luni, administrarea vaccinului Oxford- AstraZeneca.

Până acum au fost vaccinate cu serul Pfizer Biontech aproape 1 milion de persoane. Prin comparație, Germania a vaccinat 240 de mii iar, pana duminică, Franța abia trecuse de 500. Furios, președintele Macron a convocat, la palatul Elysee, o reuniune specială.

Brian Pinker de 82 de ani, dependent de dializă, a devenit primul din lume injectat cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, in afara testelor clinice.

Spre deosebire de Pfizer Biontech, care necesită depozitarea la minus 70 de grade Celsius, acest vaccin poate fi ținut în frigidere normale și este mult mai ieftin. O doză de ser anti-COVID Oxford costă aproape 3 lire, in timp ce serul oferit de Pfizer este 15 lire doza.

Pentru a extinde campania de imunizare, guvernul britanic plănuieşte să administreze a doua doză de ser, indiferent de vaccinul folosit, după 12 săptămâni, mai târziu decât cele trei săptămâni recomandate de producători. Pfizer susţine că a testat eficacitatea vaccinului său la un interval de 21 de zile între cele două doze.

În Regatul Unit, pentru a şasea zi la rând, duminică au fost raportate peste 50 de mii de noi teste pozitive.

Dincolo de răspândirea noii tulpini a virusului, mult mai contagioasă, depistată în Marea Britanie, provoacă îngrijorare o altă variantă a coronavirusului, identificată în Africa de Sud, care ar putea fi chiar mai periculoasă.

Experții spun că varianta sud-africană a suferit mai multe mutații la importanţa proteină "spike" pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane.

Și rămâne un mare semn de întrebare dacă vaccinurile anti-COVID, în varianta actuală, sunt eficiente şi împotriva acestei tulpini.

Totuşi, dacă un vaccin nu funcționează contra variantei sud-africane, produsul poate fi modificat, considera specialiştii. Dar ar putea dura cel puţin o jumătate de an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO