Regatul Unit a început vaccinarea cu serul anti-COVID produs de AstraZeneca. Care sunt avantajele acestuia
De la miezul nopții, Scoția întră, din nou, în lockdown, iar premierul britanic, Boris Johnson va avea un discurs televizat, urmând să anunțe noi restricții în Anglia.
În Regatul Unit a început, luni, administrarea vaccinului Oxford- AstraZeneca.
Până acum au fost vaccinate cu serul Pfizer Biontech aproape 1 milion de persoane. Prin comparație, Germania a vaccinat 240 de mii iar, pana duminică, Franța abia trecuse de 500. Furios, președintele Macron a convocat, la palatul Elysee, o reuniune specială.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Brian Pinker de 82 de ani, dependent de dializă, a devenit primul din lume injectat cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, in afara testelor clinice.
Spre deosebire de Pfizer Biontech, care necesită depozitarea la minus 70 de grade Celsius, acest vaccin poate fi ținut în frigidere normale și este mult mai ieftin. O doză de ser anti-COVID Oxford costă aproape 3 lire, in timp ce serul oferit de Pfizer este 15 lire doza.
Pentru a extinde campania de imunizare, guvernul britanic plănuieşte să administreze a doua doză de ser, indiferent de vaccinul folosit, după 12 săptămâni, mai târziu decât cele trei săptămâni recomandate de producători. Pfizer susţine că a testat eficacitatea vaccinului său la un interval de 21 de zile între cele două doze.
În Regatul Unit, pentru a şasea zi la rând, duminică au fost raportate peste 50 de mii de noi teste pozitive.
Dincolo de răspândirea noii tulpini a virusului, mult mai contagioasă, depistată în Marea Britanie, provoacă îngrijorare o altă variantă a coronavirusului, identificată în Africa de Sud, care ar putea fi chiar mai periculoasă.
Experții spun că varianta sud-africană a suferit mai multe mutații la importanţa proteină "spike" pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane.
Și rămâne un mare semn de întrebare dacă vaccinurile anti-COVID, în varianta actuală, sunt eficiente şi împotriva acestei tulpini.
Totuşi, dacă un vaccin nu funcționează contra variantei sud-africane, produsul poate fi modificat, considera specialiştii. Dar ar putea dura cel puţin o jumătate de an.