Cum ne putem programa online pentru a ne vaccina împotriva coronavirusului

×
Codul embed a fost copiat

Până la vaccinare, oamenii trebuie să se înscrie singuri sau cu ajutor pe platforma online special creată pentru această campanie.

În prima etapă aflată deja în desfăşurare, precum şi în cea de-a doua, responsabilii din domeniile esenţiale îşi vor programa angajaţii. Iar persoanele în vârstă sau bolnave care vor fi imunizate tot în etapa a doua vor avea la îndemână mai multe variante.

Programare.vaccinare-covid.gov.ro este platforma online a statului prin care sunt gestionate programările pentru vaccinare. În prima etapă, aflată în plină desfăşurare, de programări se ocupă direct managerii de spitale şi centre sociale.

În a doua etapă va începe imunizarea persoanelor în vârstă şi a bolnavilor din grupele de risc, dar şi a angajaţilor instituţiilor sau companiilor considerate a fi esenţiale.

Dacă ești o asemenea persoană și ai vrea să te vaccinez anti-covid, trebuie mai întâi să te programezi. Poți face asta online, telefonic, prin medicul de familie, cu ajutorul unei rude, prin direcţiile de asistenţă socială sau, dacă ai sta într-un cămin de bătrâni, cu ajutorul administratorului de cămin.

Citește și
Testare coronavirus
Definiţiile de caz pentru Covid-19 au fost actualizate. Când este confirmată infecția

Ca să te programezi online, trebuie să îți faci un cont de utilizator în aplicaţia de vaccinare. Pentru asta trebuie să urmezi câţiva paşi: să introduci o adresă de email, o parolă, să reconfirmi parola în al doilea câmp, să bifezi că ești de acord cu politica de confidenţialitate şi apoi să apeși butonul „creează cont”.

Apoi, sistemul îți va trimite un email de confirmare către adresa introdusă la crearea contului. Accesezi acest mesaj şi apeși pe linkul trimis pentru confirmarea contului.

După ce ai încheiat această formalitate, poți să intri în contul tău de utilizator prin introducerea adresei de e-mail şi a parolei alese pentru autentificare.

Pentru a putea utiliza platforma de programări online pentru vaccinare, este obligatoriu însă să completezi şi datele de la secţiunea „Profilul meu” din contul de utilizator. Aici este nevoie de nume, prenume, CNP, seria şi numărul actului de identitate. Aceste informaţii trebuie să fie aceleaşi din actul de identitate valabil la momentul înscrierii, altfel datele nu vor fi validate.

La pasul următor, trebuie să bifezi acceptarea politicii de utilizare a aplicaţiei şi apoi să finalizezi înregistrarea.
Ulterio,r aplicaţia îți va solicita să validezi numărul de telefon. Şi cu asta, înregistrarea ta este încheiată.

Chiar dacă ți-ai făcut deja cont de utilizator, nu te poți programa încă online pentru vaccinare. Vei avea posibilitatea să faci asta doar atunci când va fi declarată deschisă etapa a doua de vaccinare pentru categoria ta de persoane.

Când va fi deblocată aplicaţia pentru aceste programări, atunci de-abia vei putea accesa secţiunea programări şi îți vei putea selecta acolo data, ora, centrul de vaccinare şi tipul vaccinării - adică vaccinarea iniţială, rapel varianta 1 şi rapel varianta 2. După ce ai făcut toate aceste alegeri, vei primi un mesaj că programarea este confirmată.

Dacă ți se pare totuşi dificil tot acest proces, poți ruga un alt membru al familiei care se descurcă mai bine la utilizarea calculatorului să te treacă el ca beneficiar în contul lui şi să facă tot el programarea la vaccinare pentru tine, urmând aceiaşi paşi.

Dacă şi-aşa e complicat, poți suna tu direct la un call center special prin intermediul căruia te pot programa la cel mai apropiat centru de vaccinare.

Mai uşor va fi însă să te programeze medicul tău de familie, care, teoretic, cunoaşte tot istoricul tău medical şi, implicit, bolile cronice de care suferi.

Instituţiile sau companiile din etapa a doua trebuie să se înregistreze şi să desemneze un reprezentant ca utilizator principal. În funcţie de codul CAEN al companiei respective, se va verifica dacă desfăşoară o activitate esenţială.

Dacă da, reprezentantul unei companii sau instituţii va putea înscrie toţi angajaţii dornici de imunizare, cu toate datele lor de identificare. Acelaşi reprezentant va efectua şi programarea pentru vaccinare şi va alege tot online şi centrul de vaccinare.

În etapa a treia, orice persoană îşi va putea face programarea online într-o variantă simplificată. De precizat, chiar dacă v-aţi făcut deja cont de utilizator - aplicaţia se deblochează şi poate fi utilizată doar în momentul în care se declară deschisă etapa la care vă încadraţi.

Citește și...
Aproape 12.000 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultimele 24h în România. Câte reacții adverse s-au înregistrat
Aproape 12.000 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultimele 24h în România. Câte reacții adverse s-au înregistrat

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că, în ultimele 24 de ore, 11.912 persoane au fost vaccinate, numărul total ajungând astfel la 25.508.

Definiţiile de caz pentru Covid-19 au fost actualizate. Când este confirmată infecția
Definiţiile de caz pentru Covid-19 au fost actualizate. Când este confirmată infecția

Definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) au fost actualizate, luni, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Scoţia reintră în lockdown de la miezul nopţii. Premier:
Scoţia reintră în lockdown de la miezul nopţii. Premier: "Situaţia este extrem de serioasă"

Scoţia va intra într-un nou lockdown de la miezul nopţii de luni spre marţi, pe tot parcursul lunii ianuarie, pentru a lupta împotriva crizei COVID-19, care a escaladat, a anunţat prim-ministrul Nicola Sturgeon, transmite Reuters.

Recomandări
Ministrul Educației, noi clarificări privind ordonanța pentru profesori: „Salariul mediu creşte spre 8.500 de lei brut”
Ministrul Educației, noi clarificări privind ordonanța pentru profesori: „Salariul mediu creşte spre 8.500 de lei brut”

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a declarat vineri, în conferinţa de presă în care face clarificări în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ, că toate salariile din sistemul educaţie cresc.

Peste 1.700 de invitați au participat la petrecerea de după nuntă a prinţului moştenitor al Iordaniei | GALERIE FOTO
Peste 1.700 de invitați au participat la petrecerea de după nuntă a prinţului moştenitor al Iordaniei | GALERIE FOTO

Petrecere de nuntă în grădina Palatului Regal și, separat, un banchet pentru înalții oaspeți. Așa s-a încheiat ziua în care și-au unit destinele prințul moștenitor al Regatului Iordaniei și mireasa lui, o arhitectă saudită, devenită de acum prințesă.

Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii.