Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.
Conform raportului Perspectivele Migraţiei în OCDE 2024, publicat joi de organizaţia cu sediul la Paris, anul trecut au sosit în ţările membre ca migranţi 6,5 milioane de persoane, arată agenția dpa, preluată de Agerpres.
Raportul consideră demne de remarcat mai ales creşterea migraţiei temporare de muncă şi numărul record de cereri de azil, care au fost înregistrate în principal în SUA. Cu toate acestea, aproape o treime din migraţie se datorează în continuare reunificării familiale, arată sursa citată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O creştere a numărului de solicitanţi de azil a fost consemnată şi în Germania, unde anul trecut au fost depuse 329.000 de cereri, cu 51% în plus faţă de 2022. Majoritatea cererilor au provenit de la persoane care doreau să părăsească Siria, Turcia sau Afganistan, iar 62% din totalul solicitărilor au fost acceptate.
Cu toate acestea, cel mai mare procent de imigraţie, aproximativ 50%, este datorat libertăţii de mişcare în interiorul Uniunii Europene. Potrivit OCDE, 15,2 milioane de persoane care trăiau în Germania în 2023 erau născute în afara acestei ţări, reprezentând circa 18% din totalul populaţiei.
În jur de 669.000 dintre ele au imigrat în 2022, majoritatea din Ucraina, România şi Polonia. Cetăţenii polonezi formează de asemenea şi cel mai mare procent de imigranţi în OCDE din total, 10%, înaintea celor din Turcia (9%) şi Rusia (7%).
OCDE are 38 de state membre, printre care statele industrializate din Europa şi America de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.