Record de bombe lansate de SUA în Afganistan, în 2019, pe fondul negocierilor de pace cu talibanii

Ultima actualizare: 28-01-2020 09:17
Record de bombe lansate de SUA în Afganistan, în 2019, pe fondul negocierilor de pace cu talibanii

Pe măsură ce negocierile de pace continuă între SUA și talibani, pentru a pune capăt unei perioade de 18 ani a implicării americane în regiune, armata Statelor Unite își intensifică, în Afganistan, campania militară.

Avioanele militare americane au lansat, în 2019, 7.423 de bombe asupra pozițiilor talibane. Acesta este, de altfel, cel mai mare număr de proiectile lansate în decurs de un an, în ultimul deceniu. Practic, peste 20 de proietile au fost lansate, zilnic, de aviația SUA, conform Business Insider.

În 2018, avioane eamericane au lansat 7.362 de bombe, al doilea an ca număr de proietile, în ultimii zece ani.

Prin comparație, în 2010 și 2011, când SUA au atins apogeul participării în conflictul din Afganistan, avioanele coaliției au lansat 5.100 și 5.411 bombe asupra pozițiilor inamice. În plus, însă, în decursul celor doi ani, SUA au desfășurat aproape 100.000 de trupe terestre, ca parte a planului lui Barack Obama de a eradica dominația talibană în regiune.

Într-un raport transmis recent Congresului american, armata SUA și-a detaliat planul de a „intensifica presiunea” asupra talibanilor, pentru a-i forța să se așeze la masa negocierilor, în vederea încheierii conflictului.

„Presiunea” la care armata SUA s-a referit în raport include un centru de operațiuni mixte, alcătuit din forțele coaliției și forțele afgane, pentru a ajuta la integrarea informațiilor, eficientizarea operațiunilor și construirea unei evaluări exacte a situației din teren legate de contra-terorism.

Negocieri dificile cu talibanii

 

Întrucât negocierile de pace cu talibanii au fost suspendate temporar de președintele Donald Trump în septembrie 2019, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor, în octombrie, că armata americană a intensificat operațiunile împotriva talibanilor pentru a împinge grupul militant către masa negocierilor.

"Am intensificat atacurile noastre asupra talibanilor de când s-au întrerupt discuțiile. Președintele a vorbit despre acest lucru în mod public, am crescut ritmul considerabil", a declarat Esper, la acea vreme.

În cadrul unei ceremonii dedicate comemorării victimelor atacului de la 11 septembrie 2001, la Pentagon, Trump a declarat că SUA l-a lovit pe inamicul din Afganistan "mai greu decât a fost lovit până acum".

Pe de altă parte, Trump a declarat trupelor americane de la baza aeriană din Bagram, Afganistan, în timpul unei vizite surprize făcute de Ziua Recunoștinței, că SUA reîncepe negocierile cu talibanii.

Discuțiile au fost suspendate din nou, temporar, în decembrie, în urma unui atac al militanților talibani care încercau să cucerească baza aeriană Bagram. În timpul unei confruntări armate între insurgenți și forțele americane, care a durat aproape 10 ore, a fost nevoie de suport aerian american pentru a respinge atacul taliban.

Indiferent de rezultat, SUA vor să retragă o parte din trupe

 

Ulterior, negocierile au fost reluate, dar au părut să penduleze între o simplă încetare a focului și reducerea violenței, în termeni generali. Reprezentantul lui Trump care conduce negocierile de pace cu talibanii, Zalmay Khalilzad, a încercat să pună presiune pe talibani pentru încetarea focului.

Guvernul afgan a solicitat, la rândul său, încetarea focului. Până în prezent, talibanii au oferit o simplă reducere a violenței.

Associated Press a raportat vineri că talibanii au fost frustrați de ceea ce percepeau drept cereri suplimentare ale SUA și solicită detalii despre ceea ce ar presupune o „reducere a violenței”, așa cum o numesc americanii.

Există aproximativ 13.000 de militari americani în Afganistan. Casa Albă și Pentagonul au în vedere scăderea amprentei americane în țară la 8.600, cu sau fără un acord cu talibanii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO