Reciclarea alimentelor devine obligatorie în California, din ianuarie. Care este scopul acțiunii
Scopul este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru că resturile alimentare fermentează în gropile de gunoi.
Pe viitor, vor fi transformate și îngrășământ pentru terenuri agricole și vor deveni surse de energie.
De luna viitoare, cojile de banane, oasele de pui sau resturile de legume nu vor mai fi permise în majoritatea coşurilor de gunoi din statul California. Locuitorii vor primi containere speciale pentru deşeurile alimentare. Cand se descopun, emit metan, un gaz mult mai puternic decât carbonul, asa ca vor fi transformate în compost, prin metode nepoluante, și în energie. În San Franciso, o parte dintre rezidenţi aplică deja noua regulă.
Joy Klineberg, localnică: "Este foarte uşor. Tot ce se schimbă e doar locul unde arunci diferite lucruri. La urma urmei, e doar un alt coş de gunoi."
Însă vor creşte taxele pentru colectarea gunoiului. Autoritățile locale spun că trebuie să creeze noi unităţi pentru a transforma resturile de mancare in compost.
Ramin Yazdani, director Yolo County: "Aceste deşeuri alimentare vor fi pentru uz agricol. De asemenea, avem şi anumite programe prin care locuitorii pot să vină aici și să obțină compost."
În ultima jumătate de an, companii care colectează gunoiul în California au făcut campanii pentru a învăța populația ce se poate arunca și ce nu.
Ned Spang, Food Loss & Waste Collaborative, UC Davis: "Va dura puţin, dar se ştie că e nevoie de puțină educație și de puțin exerciţiu pentru a deprinde ceva nou. Cred că e o iniţiativă importantă, o modalitate de a spune într-un alt fel povestea mâncării. Vorbim, dacă vreţi, despre un aşa-zis "traseu al mâncării în natură" - sursele de hrană provin din pământ și trebuie să le restituim."
Potrivit Agenției americane pentru Protecția Mediului, 40% dintre alimentele cumpărate anual în Statele Unite ajung la cosul de gunoi.