Rebelii sirieni aliaţi cu Turcia au jefuit orașul Afrin. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 14-01-2019 13:19
jafuri în Afrin - 7
AFP

Rebelii sirieni aliaţi cu Turcia s-au dedat la jafuri în oraşul Afrin din nord-estul Siriei, cucerit duminică alături de armata turcă, relatează corespondenţi ai agenţiei France Presse şi o organizaţie neguvernamentală.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului afirmă că după intrarea trupelor turce şi a aliaţilor lor în oraşul abandonat de o mare parte din cei 350.000 de locuitori, rebelii sirieni au început să jefuiască bunuri ale populaţiei, sedii oficiale, clădiri militare şi magazine, relatează Agerpres.

Corespondenţii AFP au văzut magazine jefuite, din care rebelii cărau alimente ambalate, capre, cuverturi şi chiar motociclete, înainte de a părăsi localitatea.

Unii au folosit tractoare pentru a remorca automobile. Un localnic a relatat scene similiare corespondenţilor de presă.

La câteva ore după ce au pătruns în oraş, militarii turci şi miliţiile siriene care li s-au alăturat s-au răspândit în toate cartierele, trăgând focuri de armă în aer pentru a sărbători victoria, potrivit aceloraşi martori oculari.

Oraşul Afrin, centrul provinciei cu acelaşi nume de la frontiera Siriei cu Turcia, era principalul obiectiv al ofensivei lansate pe 20 ianuarie de forţele armate turce împotriva miliţiilor kurde YPG.

Acestea sunt considerate de Statele Unite aliaţi în lupta împotriva Statului Islamic, dar Turcia susţine că sunt organizaţii teroriste legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Peste 200.000 de persoane s-au refugiat din Afrin şi nu au un adăpost

Peste 200.000 de persoane care s-au refugiat din oraşul kurd Afrin (nord-vestul Siriei) în zonele din apropiere, din cauza ofensivei conduse de Ankara, nu au un adăpost şi duc lipsă de hrană şi de apă, a declarat luni un oficial kurd sirian din Afrin pentru agenţia Reuters.

''Persoanele cu maşini dorm în maşini, persoanele fără maşini dorm sub copaci împreună cu copiii lor'', a declarat Hevi Mustafa, un membru important al autorităţii civile kurde din zona Afrin.

Forţele turce, susţinute de către grupări ale rebelilor sirieni, au intrat duminică în oraşul Afrin, unde au arborat steagul lor în centrul localităţii şi au declarat controlul total, după o campanie ce a durat opt săptămâni şi care a avut drept scop alungarea combatanţilor miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare ale poporului).

Hevi Mustafa a afirmat că civilii care încă se află în oraşul Afrin se confruntă cu ameninţări din partea grupărilor susţinute de către Turcia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO