Rebelii au "spart" reteaua de telefonie mobila a lui Ghaddafi, prin satelit

Ultima actualizare: 15-05-2012 07:59
Rebeli libieni

Victorie importanta in Libia. Rebelii au reusit sa comunice din nou unii cu altii prin telefoanele mobile dupa ce au "spart" codurile de bruiaj instituite de serviciile Colonelului Ghaddafi.

Cand Muammar Ghaddafi a pus interdictie totala pe conexiunile la internet si pe retelele de telefonie mobila, 2 milioane de libieni au ramas fara legaturi cu restul lumii. De asemenea, embargoul i-a afectat pe rebeli, care nu si-au mai putut coordona batalia decat prin semnale vizuale. A fost o miscare ce a semanat dezastru printre luptatorii anti-Ghaddafi, scrie Wall Street Journal.

Dupa care un director de companie de telecomunicatii din Libia, de origine americana, numit Ousama Abushagur, a venit cu un plan care sa preia controlul asupra telefoanelor si sa restabileasca din nou conexiunile radio si GSM. Ideea era sa "cucereasca" o parte a retelei, mai ales cea din jurul centrului de control din Tripoli, locul din care agentii lui Ghaddafi puteau controla cu usurinta comunicatiile.

Romania se implica in operatiunile din Libia

Planul nu era simplu. A fost nevoie de echipamente in valoare de milioane de dolari, pe care le-a adus in tara cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite si al Qatarului. Au fost adusi de asemenea si cativa ingineri, precum si bodyguarzi. Dupa ce au conectat noul echipament la retea, au "deviat" telefoanele printr-un satelit numit Etisalat.

Primul telefon de test a fost dat chiar de Abushagur catre sotia sa, pe 2 Aprilie. De atunci, reteaua pe care au botezat-o "Free Lybiana", i-a reconectat pe rebeli unii cu altii si cu intreaga lume.

Citeste si:

Zorii Odiseei. Istoria numelui operatiunii din Libia

Razboiul din Libia, aproape de un esec monumental

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO