Reacții internaționale controversate în urma alegerilor prezidențiale din Iran
Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a câştigat alegerile prezidenţiale din Iran cu 61,95% din voturi din primul tur, potrivit rezultatelor definitive anunţate sâmbătă, potrivit AFP.
Statele Unite și Israelul au contestat vehement rezultatul alegerilor, în timp ce liderii Rusiei, Siriei sau Turciei l-au felicitat pe noul președinte.
Statele Unite
"Iranienii au fost privaţi de dreptul lor de a-şi alege proprii lideri printr-un proces electoral liber şi echitabil", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, adăugând că SUA vor continua să participe la discuţiile privind programul nuclear iranian.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Rusia
"Relaţiile dintre ţările noastre sunt în mod tradiţional amicale şi de bună vecinătate. Sper că acţiunile dumneavoastră în această înaltă funcţie vor contribui la dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale constructive în diverse domenii, precum şi a parteneriatului nostru în dosarele internaţionale", a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o telegramă adresată lui Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, potrivit Kremlinului.
"Aceasta răspunde în întregime intereselor popoarelor rus şi iranian şi merge în direcţia consolidării securităţii şi stabilităţii regionale", a adăugat şeful statului rus.
Siria
Preşedintele Bashar Al-Assad i-a adresat "în numele său şi în numele poporului sirian cele mai calde felicitări preşedintelui ales, urându-i succes în noile sale responsabilităţi şi în continuarea abordării de pe poziţiile Revoluţiei Islamice în gestionarea ţării, (...) în faţa planurilor şi presiunilor" externe, într-o telegramă publicată pe site-ul preşedinţiei siriene.
De asemenea, preşedintele Al-Assad şi-a exprimat dorinţa "de a colabora cu preşedintele ales pentru întărirea relaţiilor bilaterale bazate pe decenii lungi de prietenie, de înţelegere reciprocă şi interese comune".
Turcia
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a felicitat pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, dorindu-i ca victoria să fie "benefică pentru poporul iranian".
"Cooperarea dintre popoarele noastre va fi întărită", a estimat el, spunând că este gata să lucreze cu preşedintele ales.
Israel
Alegerea lui Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati la prezidenţialele din Iran "ar trebui să provoace serioase îngrijorări" în întreaga lume, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, acuzându-l pe acest ultraconservator că este "angajat în favoarea programului nuclear militar" iranian.
Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati este "angajat în programul militar militar iranian care avansează rapid, alegerea sa dezvăluie în mod clar intenţiile dăunătoare ale Iranului şi ar trebui să provoace îngrijorări serioase comunităţii internaţionale", a indicat pe Twitter Lior Haiat.
Opoziţia iraniană în exil
Lidera Consiliului naţional al rezistenţei iraniene (CNRI), Mariam Rajavi, a declarat că "boicotul naţional" a fost "cea mai mare lovitură politică şi socială" dată sistemului condus de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Interzisă în Iran, mişcarea Mujahedinii Poporului (MEK) consideră că prezenţa reală a fost de 10% şi că autorităţile au mărit-o de cinci ori prin "falsificări astronomice", potrivit CNRI.
Iranienii au dat dovadă de "unitate şi solidaritate" "boicotând şi spunând nu regimului autoritar din Iran", a scris pe contul său de Twitter Reza Pahlavi, fiul şahului demis Mohammad Reza Pahlavi şi moştenitor al tronului înainte de revoluţia islamică din 1979.
Hamas
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, prin purtătorul său de cuvânt Hazem Qasim, a "felicitat" Iranul pentru "succesul procesului democratic" şi victoria lui Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati.
"Iranul a fost întotdeauna unul dintre susţinătorii principali, puternici şi de încredere ai rezistenţei palestiniene şi ai cauzei noastre naţionale", a precizat el.
Emiratele Arabe Unite
"Preşedintele Alteţa Sa şeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan i-a trimis un mesaj de felicitare preşedintelui ales Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati pentru că a câştigat alegerile prezidenţiale iraniene", potrivit agenţiei de presă a Emiratelor Arabe Unite.
Amnesty International
"Faptul că Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a ajuns la preşedinţie în loc să fie cercetat pentru crime împotriva umanităţii, crimă, dispariţii forţate şi tortură, este o amintire sumbră că impunitatea este stăpână în Iran", a acuzat Amnesty într-un comunicat.
Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului l-a acuzat pe viitorul preşedinte iranian că a fost membru al unei "Comisii a morţii" despre care susţine că este responsabilă pentru dispariţiile forţate şi execuţiile extrajudiciare în secret a mii de opozanţi reţinuţi, în perioada în care a servit ca procuror adjunct al tribunalului revoluţionar din Teheran în 1988.
Sursa: Agerpres
Etichete: iran, presedinte, reactii internationale,
Dată publicare:
20-06-2021 11:57