Reacția Ungariei după ce SUA au impus restricții pentru toţi deţinătorii de paşapoarte ungare
SUA au solicitat guvernului ungar date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetăţenie care trăiesc în afara graniţelor ţării, a anunţat marţi Ministerul de Interne de la Budapesta, citat de agenţia de presă MTI.
Anunțul vine după ce Washingtonul a impus restricţii în cadrul Programului Visa Waiver pentru toţi deţinătorii de paşapoarte ungare, potrivit Reuters, transmite Agerpres.
Ungaria nu va dezvălui astfel de date "deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari", a indicat ministerul citat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acesta este motivul pentru care administraţia preşedintelui Joe Biden "se răzbună pe maghiari", consideră Ministerul de Interne ungar într-un comunicat emis la scurt timp după ce SUA au anunţat marţi înăsprirea accesului fără viză pentru unguri pe teritoriul Statelor Unite, denunţând "lacune de securitate" în politica de naturalizare în masă desfăşurată de premierul Viktor Orban din 2011, potrivit France Presse.
De acum, permisiunea acordată ungurilor de a călători în SUA "va avea o durată redusă de la doi ani la un an" şi va fi valabilă "doar o singură dată", indică Ambasada SUA la Budapesta într-un comunicat.
Anterior, ungurii, la fel ca cetăţenii din alte 39 de ţări, puteau călători liber trei luni în SUA, de câte ori doreau, după o simplă cerere de autorizare electronică, valabilă timp de doi ani.
Dar Washingtonul a ameninţat de mai multe ori că le va restricţiona circulaţia, criticând distribuirea a aproape un milion de paşapoarte de către Ungaria - cu o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori - etnicilor maghiari din ţările vecine.
Potrivit SUA, reţele criminale au putut profita de această mană cerească, ocazionată de naţionalistul Viktor Orban, pentru a obţine în mod fraudulos paşapoarte ungare autentice, notează AFP.
Căci, din 2021, cetăţenia a fost acordată rapid "fără o verificare adecvată a identităţii" solicitanţilor, scrie ambasada, care deplânge faptul că premierul Viktor Orban refuză "să remedieze pe deplin această vulnerabilitate".
Pentru guvernul ungar, această măsură este o "răzbunare" a administraţiei Biden, din cauză că Ungaria a refuzat să dezvăluie Washingtonului lista cu maghiarii care trăiesc în străinătate.
De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban s-a confruntat în mod regulat cu SUA. Apropiat de fostul preşedinte Donald Trump, el acuză actuala administraţie americană că încearcă să-i slăbească poziţia, mai notează AFP.