Lovitură pentru Ungaria. SUA au impus restricții pentru deținătorii de pașapoarte maghiare
SUA au impus, marți, restricții pentru deținătorii de pașapoarte ungare în cadrul programului Visa Waiver, motivând că Budapesta nu a remediat vulnerabilitățile de securitate semnalate în mod repetat de Washington.
Din cauza amânării de către Budapesta a unui vot în parlament privind aderarea Suediei la NATO și de restricțiile privind drepturile LGBTQ impuse de guvernul naționalist al premierului Viktor Orban au dus la îngreunarea relațiilor dintre cele două guverne.
Ambasada SUA la Budapesta a precizat că perioada de valabilitate oferită ungurilor în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă imediat de la doi ani la un an și că doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu și cele multiple.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum a profitat Viktor Orban de pe urma acordării cetățeniei
Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 și 2020 - majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine - "fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru a le verifica identitatea", a precizat ambasada SUA.
Reuters precizează că acordarea cetățeniei a fost o mișcare politică a lui Viktor Orban în urma căreia a câștigat voturi la alegerile ulterioare.
Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalți 39 de participanți la Programul Visa Waiver și că acestea sunt "unice pentru Ungaria".
"Există o problemă sistemică, și anume că sute de mii de pașapoarte au fost emise între 2011 și 2020 fără a exista cerințe de verificare a identității", a declarat oficialul.
"Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei", a mai spus oficialul după ce a fost întrebat dacă măsura are legătură cu alte probleme care au provocat fricțiuni între cele două guverne. El a adăugat, totuși, că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj despre alte probleme.
Ungaria avertizată de SUA încă din 2014
Oficialul a declarat că vulnerabilitățile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Restricțiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziție pentru a vota asupra candidaturii Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.
Suedia și-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat candidatura.
În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a șase maghiari, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a inversa politicile care amenințau să submineze valorile democratice.