Reacția Ungariei după ce România nu a fost primită în Schengen. „O ipocrizie fără margini”
România şi Bulgaria ar fi meritat să se alăture spaţiului Schengen, deoarece îşi protejează cu seriozitate graniţele şi au făcut multe pentru a stopa migraţia ilegală, a scris ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó.
În postarea pe care a publicat-o pe Facebook, Szijjártó a scris: Joi, la Bruxelles, statele membre UE au votat pe tema primirii Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Croaţia a fost acceptată, însă România şi Bulgaria nu se pot alătura, “deşi ar fi meritat amândouă”.
“De ce nu s-au putut alătura, totuşi? Ei bine, pentru că două state membre – Austria şi Olanda – au respins prin veto primirea lor. Toţi ceilalţi au fost pentru. Acum unde sunt comentatorii profesionişti, unde sunt cei îngrijoraţi pentru unitatea UE, unde sunt europarlamentarii care doresc să desfiinţeze luarea deciziilor în unanimitate, unde sunt jurnaliştii liberali mainstream, care se plâng mereu, unde sunt birocraţii de la Bruxelles, unde sunt miniştrii guvernelor liberale?”, a întrebat şeful diplomaţiei ungare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Péter Szijjártó şi-a continuat postarea solicitând ca această tăcere să fie comparată cu “zgomotul” care însoţeşte fiecare poziţie naţională a maghiarilor, în cadrul disputelor de la Bruxelles, potrivit News.ro.
“Mainstream-ul liberal a dat dovadă, încă o dată, de o ipocrizie fără margini: dacă o ţară din Europa Centrală apelează la veto, este sfârşitul lumii, este distrugerea unităţii europene; dacă la veto apelează europenii vestici, atunci este în regulă”, a scris Péter Szijjártó.
Ungaria și-a manifestat sprijinul pentru aderarea României
Controalele la frontieră vor fi desfiinţate de la 1 ianuarie 2023 pe porţiunea de graniţă de 344 de kilometri dintre Ungaria şi Croaţia, ca urmare a aprobării integrării Croaţiei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Retvari a subliniat că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, pe lângă Croația, ceea ce, în viziunea lor, poate creşte şi nivelul de protecţie a frontierelor externe ale UE.
În plus, aderarea României ar facilita trecerea graniţei pentru etnicii maghiari care trăiesc în României, a mai notat oficialul ungar.