Reacția Rusiei după ce SUA au decis să furnizeze Ucrainei controversatele muniții cu fragmentație: „Un gest disperat”
Decizia SUA de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie este „un gest disperat”, care arată eșecul ofensivei ucrainene în zonele ocupate de ruși, a declarat vineri ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov.
"Furnizarea munițiilor cu dispersie este un gest disperat. Această măsură arată că SUA și sateliții săi și-au dat seama că sunt neputincioși. Cu toate acestea, ei nu vor să-și recunoască propriile eșecuri și eșecul încercărilor forțelor ucrainene de a conduce o ofensivă în regiunile ruse. De aici această ultimă nebunie din partea lor", a spus Antonov, conform TASS, agenția de propagandă a Kremlinului.
Diplomatul a mai spus că prin ridicarea mizei conflictului ucrainean, Washingtonul aduce omenirea mai aproape de un conflict global.
„Nivelul actual al provocărilor americane este într-adevăr peste limite, aducând omenirea mai aproape de un nou război mondial. Statele Unite sunt atât de obsedate de ideea de a învinge Rusia încât nu își dau seama de gravitatea propriilor acțiuni. Nu fac decât să crească numărul de victime și să prelungească agonia regimului de la Kiev”, a adăugat ambasadorul rus.
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri că a luat o "decizie foarte dificilă" livrând muniţie cu fragmentaţie Ucrainei, justificând acest lucru prin faptul că Ucraina "rămâne fără muniţie", relatează Agerpres.
"A fost o decizie foarte dificilă pentru mine", a declarat preşedintele Biden potrivit unor fragmente difuzate vineri dintr-un interviu acordat CNN, precizând că a discutat în prealabil cu ţările aliate şi cu Congresul american.
Statele Unite au anunţat vineri un nou ajutor militar în sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei, printre care muniţie cu fragmentaţie, depăşind un nou prag în tipul de armament furnizat Kievului.
"Este un război al muniţiilor. Iar ei (ucrainenii) rămân fără muniţie şi stocurile noastre se epuizează", a mai remarcat el.
"Nu a fost o decizie uşoară", a continuat liderul de la Casa Albă, subliniind că multe ţări interzic utilizarea şi producţia de muniţie cu fragmentaţie în cadrul Convenţiei de la Oslo din 2008. Nici Statele Unite şi nici Ucraina nu sunt semnatare ale acestei convenţii.
"Mi-a luat mult timp pentru a fi convins să o fac", a spus din nou preşedintele american. "Principalul lucru este că ori au aceste arme pentru a-i opri pe ruşi acum (...) ori nu le au. Şi cred că au nevoie de ele", a mai declarat Joe Biden.