Reacția NATO după ce Polonia a spus că vrea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei. Ce trebuie să înțeleagă Varșovia
NATO a reacționat la apelul ministrului polonez de Externe, Radosław Sikorski, de a doborî rachete rusești deasupra teritoriului ucrainean.
Astfel, Alianța Nord-Atlantică a menționat că, în timp ce membrii organizației au dreptul de a-și proteja spațiul aerian, astfel de acțiuni ar putea avea consecințe pentru întreagul NATO.
Purtătorul de cuvânt al NATO a declarat că Alianța „are responsabilitatea de a preveni o nouă escaladare a războiului declanșat de Rusia” și a subliniat că „nu este parte a conflictului și nu va deveni parte a conflictului” din Ucraina.
Ei au recunoscut dreptul fiecărui aliat de a-și apăra spațiul aerian, dar au avertizat că acțiunile statelor individuale în sprijinul Ucrainei „ar putea afecta, de asemenea, NATO în ansamblu”.
„Acesta este motivul pentru care aliații trebuie să continue consultările strânse”, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de Ukrainska Pravda.
„Ar fi legitim să ne apărăm”
Declaraţiile şefului diplomaţiei poloneze, publicate luni în Financial Times (FT), survin la o săptămână după ce un "aparat de zbor" - probabil o dronă rusă de origine iraniană Shahed - a pătruns pe teritoriul Poloniei, ţară membră NATO şi aliat al Kievului, în momentul atacurilor masive ruseşti din Ucraina vecină.
Dispărută de pe radar, drona nu a fost încă găsită. Cel puţin alte două cazuri de rachete ruseşti care au intrat pe teritoriul polonez au fost raportate în trecut de Varşovia.
Luni, în urma unui nou val de atacuri masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, forţele aeriene poloneze şi-au ridicat din nou avioanele de la sol.
"A fi membru NATO nu înlocuieşte responsabilitatea fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian - este datoria noastră constituţională", a declarat Sikorski pentru FT, potrivit Agerpres.
"Sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe punctul să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, deoarece odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva creşte", a mai spus el.
În opinia şefului diplomaţiei poloneze, Kievul este în favoarea unor astfel de operaţiuni. "Ucrainenii ne-au spus: sunteţi bineveniţi", a mai spus el pentru FT, potrivit Agerpres.
Radoslaw Sikorski a discutat în martie acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă, potrivit unui important oficial al organizaţiei, acesta din urma "i-a reamintit că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a întărit poziţiile pe flancul estic al Alianţa, în special în Polonia".
Sursa: Ukrainska Pravda, Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, Polonia, rachete,
Dată publicare:
03-09-2024 15:57