Schimbul istoric a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Reacția lui Trump și a lui Merkel


Ultimul update: Sambata 07 Septembrie 2019 18:37
Data publicarii: Sambata 07 Septembrie 2019 18:19
Categorie: Stiri externe
Oleg Sentsov cu fiica lui Alina

Rusia şi Ucraina au făcut un schimb masiv de prizonieri, primul după 2017, acordul fiind salutat pe Donald Trump și Angela Merkel.

Mai multe imagini găsiți în galeria foto a acestui articol! După ce sâmbătă dimineaţă au fost zărite două autocare cu geamuri fumurii părăsind închisoarea Lefortovo din capitala rusă, înainte de prânz două avioane având la bord cetăţeni ai celor două ţări au plecat de la Kiev spre Moscova şi invers.

Cei 24 de marinari ucraineni, capturați anul trecut de către ruşi, s-au numărat printre prizonierii întâmpinaţi de preşedintele Ucrainei la scara avionului. A fost, de asemenea, eliberat şi regizorul ucrainean Oleg Senţov, arestat în 2014 după ce a protestat împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

Justiţia rusă l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme", la capătul unui proces catalogat drept "stalinist" de către ONG-urile internaţionale. Anul trecut, cineastul a fost în greva foamei timp de 145 de zile. Moscova a condiţionat schimbul de prizonieri de livrarea unui fost şef militar separatist susține Kievul - Vladimir Tsemakh.

Trump: ”Primul pas uriaș spre pace”


Preşedintele american Donald Trump a salutat sâmbătă, pe Twitter, schimbul de prizonieri, văzând în el "poate primul pas uriaş spre pace", după cinci ani de conflict.

"O veste foarte bună, poate un prim pas uriaş spre pace", a transmis preşedintele SUA despre îndelung aşteptatul schimb de prizonieri, ce ar putea anunţa un dezgheţ în relaţiile între Moscova şi Kiev, grav deteriorate după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia.

La rândul său, emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, s-a declarat "foarte mulţumit să-i vadă pe marinarii ucraineni întorcându-se acasă şi schimbul de prizonieri Ucraina-Rusia".

"Sper că aceasta va contribui la o nouă dinamică pentru alte schimburi de prizonieri, o încetare a focului reînnoită şi progrese în punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk", semnate în 2015, dar a căror componentă politică a rămas literă moartă, a adăugat emisarul american pe Twitter.

"Suntem încurajaţi de semnele unui dialog mai solid între Rusia şi Ucraina", a declarat pentru AFP un responsabil din Departamentul de Stat, potrivit căruia SUA "susţin eforturile" noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski în favoarea unei "soluţii diplomatice".

"Chemăm Rusia să-i elibereze imediat pe toţi ceilalţi ucraineni, inclusiv pe membrii comunităţii tătare din Crimeea, care rămân închişi pe nedrept", a notat el.

"Continuăm să îndemnăm Rusia să-şi onoreze angajamentele din cadrul acordurilor de la Minsk şi să predea Ucrainei controlul Crimeei", anexată în 2014, a mai arătat responsabilul american.


Merkel: ”Semn de speranţă”
 

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept un "semn de speranţă" schimbul istoric a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, chemând totodată la continuarea eforturilor de "punere în aplicare a acordurilor de la Minsk", transmite AFP.

"Acest schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina este un semn de speranţă (...) Merită continuat să se lucreze intens pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Guvernul federal este pregătit să o facă", a afirmat cancelarul german, într-un comunicat difuzat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

"Sunt bucuroasă pentru marinarii ucraineni şi pentru Oleg Senţov, care pot în sfârşit să se întoarcă acasă", a adăugat şefa guvernului german.

Cele două avioane care transportau prizonieri ucraineni şi ruşi au aterizat sâmbătă pe aeroporturile din Kiev şi, respectiv, Moscova în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.

O reacţie în urma schimbului de prizonieri a venit şi din Olanda. Ministerul de Externe de la Haga a indicat că Olanda a insistat fără succes pe lângă Ucraina pentru ca un fost responsabil al separatiştilor proruşi, considerat martor în ancheta legată de prăbuşirea în 2014 a zborului MH17, să nu facă parte dintre prizonierii schimbaţi cu Rusia.

Guvernul olandez a consultat Ucraina "în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel" pentru ca Tsemakh, fost responsabil al "apărării antiaeriene" a separatiştilor ruşi din estul Ucrainei, să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară, care afirmă că "regretă" decizia Ucrainei.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt extrem de tensionate după anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în 2014 şi izbucnirea unui conflict sângeros între Ucraina şi separatiştii proruşi. Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că îi susţine militar pe separatişti, ceea ce Rusia a dezminţit mereu.

Schimbul a 70 de prizonieri care a avut loc sâmbătă între Kiev şi Moscova este "un prim pas" către sfârşitul războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conflict care s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

"Am făcut primul pas (...) Trebuie să facem şi toţi ceilalţi paşi pentru a pune capăt acestui război oribil", a spus Zelenski, după ce i-a întâmpinat personal pe aeroportul din Kiev pe cei 35 de ucraineni eliberaţi.

Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean a mai declarat că schimbul de prizonieri a fost convenit cu omologul său rus Vladimir Putin şi că speră ca reuniunea în aşa-numitul "Format Normandia", cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei, să contribuie în curând la dezamorsarea conflictului cu separatiştii proruşi din Donbas.

Cine este Vladimir Tsemakh. Rusia a condiționat schimbul de prizonieri de livrarea lui
Schimb istoric de prizonieri între Rusia și Ucraina. Urale la sosirea avionului în Kiev
Schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Pe cine a decis Putin să elibereze
FULLSCREEN
Schimbul istoric a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Reacția lui Trump și a lui Merkel
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO