Reacția liderului Cataloniei, după mesajul Regelui. Steagul catalan, adus în PE
La 24 de ore după ce Felipe, regele Spaniei, s-a adresat naţiunii, liderul separatist din Catalonia a avut propriul discurs televizat.
L-a atacat pe monarh acuzându-l că "ignoră milioane de catalani" şi că a adoptat poziţia guvernului de la Madrid. Carles Puigdemont a spus că ar putea declara independenţa "săptămâna viitoare". Între timp, Comisia Europeană a cerut negocieri, pentru găsirea unei soluţii la criza fără precedent.
”Regele a avut acelaşi discurs că al guvernului Rajoy, ce s-a dovedit catastrofal pentru Catalonia şi a ignorat deliberat milioane de catalani, care nu gândesc ca ei. I-a ignorat deliberat pe catalanii care au fost victime ale violenţelor poliţiei”, a spus Puigdemont.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu 24 de ore mai devreme, regele Felipe a declarat drept "ilegal şi nedemocratic" referendumul de duminică trecută, din Catalonia.
Regele Spaniei: "Au încălcat sistematic normele aprobate legal şi legitim, dând dovadă de o lipsă de loialitate inadmisibilă faţă de instituţiile statului. Acelaşi stat pe care aceste autorităţi îl reprezintă în Catalonia. "
Reacţia suveranului a venit destul de târziu. Şi, au observat analiştii, faptul că nu s-a referit la reprimarea violentă de la Barcelona şi Girona, nu i-a descurajat pe susţinătorii independenţei; din contră, i-a îndârjit şi mai mult.
Steagul catalan a fost adus miercuri în plenul Parlamentului european de la Strasbourg. Aleşii spanioli s-au înfuriat.
”Cer ca acest steag pucist împotriva unui membru al Uniunii Europene, cum este Spania, şi care este desfăşurat de aceste persoane să fie îndepărtat.”
”V-aţi arătat steagul, acum duceţi-l de aici! Încercăm să avem o dezbatere serioasă.”
Vice-preşedintele Comisiei Europene a descris drept "întristătoare" imaginile violenţelor din ziua referendumului, dar a insistat că "nimic nu poate fi mai presus că domnia legii".
Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene: ”Este un consens general că guvernul regional al Catloniei a ales să ignore legea când a organizat referendumul de duminică. Asta nu schimbă faptul că am asistat cu toţii la acele scene întristătoare. Vreau să fie clar: Violenţa nu rezolvă nimic în politică. Iată de ce Comisia Europeană a chemat toţi actorii relevanţi să treacă rapid de la confruntare la dialog.”
Între timp, Curtea Supremă a Spaniei l-a convocat pe şeful poliţiei regionale din Catalonia să depună mărturie ca suspect într-o anchetă de presupusă răzvrătire, adică incitarea la rebeliune împotriva statului.
Josep Lluís Trapero şi încă trei persoane ar urma să apară în faţa instanţei vineri, fapt care ar putea să inflameze şi mai mult spiritele, adâncind cea mai gravă criză politică din Spania ultimelor decenii.