Proteste masive în Barcelona. Regele Felipe: Guvernul catalan, „lipsă de loialitate inadmisibilă”

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Marti 03 Octombrie 2017 15:57
Categorie: Internaţional

Potrivit poliţiei locale, în total aproximativ 300.000 de persoane manifestau la diverse defilări pe străzile Barcelonei.

Mesajul Regelui Spaniei, ca reacție a protestelor masive din Barcelona

Regele Spaniei Felipe a acuzat guvernul catalan că a dat dovadă de o „lipsă de loialitate inadmisibilă”, ca urmare a referendumului privind obținerea independenței.

Tensiunile din ultima săptămână, care au pus presiune pe Spania,  sunt considerate ca fiind răspunzătoare de angrenarea celei mai acute crize constituționale cu care s-a confruntat Spania de la Războiul Civil încoace.

În plus, regele a acuzat oficialii din Barcelona că au dat dovadă de un comportament „iresponsabil”, atunci când au permis organizarea referendumului catalan, care a fost declarat ca fiind „ilegal” de către autoritățile centrale de la Madrid, notează The Independent.

 ”Afară cu forţele de ocupaţie!”. ”Străzile vor fi întotdeauna ale noastre!” - arterele Barcelonei răsunau de sloganuri ostile Poliţiei Naţionale şi Gărzii Civile, notează News.ro. Prefectura era protejată de nenumărate furgonete aparţinând Poliţiei Naţionale, poliţişti locali şi chiar pompieri. ”Pe 1 octombrie am fost o ţară ocupată, iar ei încă n-au plecat”, a declarat pentru AFP Antonia Maria Maura, o profesoară în vârstă de 56 de ani, citează News.ro.

 

Grevişti, manifestanţi şi autorităţi separatiste se declară cu toţii şocaţi de reprimarea brutală, duminică, a forţelor de ordine trimise de Madrid.

Manifestaţii vizând Poliţia Naţională şi Garda Civilă s-au multiplicat, începând de luni, în faţa hotelurilor în care sunt cazaţi, potrivit unor sindicate şi martori.

Cazuri de hărţuire l-au determinat pe ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido să acuze Guvernul regional separatist că ”incită” populaţia la ”rebeliune”.

Mii de oameni protestează în centrul Barcelonei, blocând circulația. Nemulțumirea oamenilor se îndreaptă împotriva violenței manifestate de către polițiștii spanioli în timpul referendumului de duminică, notează BBC.

Jurnaliștii de la BBC susțin că traficul din Barcelona este de-a dreptul paralizat pe principalele artere de drum.

Violențele manifeste de către polițiștii spanioli duminică în timp ce catalanii încercau să ajungă la secțiile de vot pentru a-și exprima opinia electorală, i-a determinat pe catalani, spun ei, să iasă în stradă. Pe baza acestor considerente, sindicatele catalane au organizat o grevă pentru a-și manifesta nemulțumirea publică față de folosirea metodelor represive.

În ciuda situației tensionate, autoritățile dau asigurări că aeroportul El Prat funcționează normal.

De asemenea, BBC notează faptul că multe întreprinderi mici din Catalonia au fost închise marți. De asemenea, școlile, universitățile și serviciile medicale sunt închise sau funcționează la un nivel minim, în semn de solidaritate.

Chiar și cei care au ales să viziteze Barcelona sunt afectați de această situație politică. Cele mai importante atracții turistice au fost închise, inclusiv faimoasa biserică Sagrada Familia.

Demonstrațiile stradale au fost catalogate de către organizatori ca fiind „o gravă violare a drepturilor și libertățiilor.”

Aproape 900 de persoane au fost rănite, după ce poliția spaniolă a încercat să împiedice exercitarea votului, în cadrul referendumului declarat „ilegal” de către guvernul de la Madrid.
Primul Ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că votul a făcut o "batjocură" la adresa democrației.

Serbia acuză comunitatea internațională că a format „un dublu standard” la nivel internațional, făcând o comparație între situația din Catalania și cea din Kosovo.

Ministrul sârb de Externe acuză principalele puteri internaționale că folosesc „standarde duble” prin modul de-a refuza validarea refendumul pentru obținerea independenței catalane.

Prin intermediul acestei decizii, acestea salută statutul unui Kosovo „separat”, notează Reuters.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008 - un anunț acceptat de Washington și majoritatea statelor UE, dar respins de Belgrad și aliații săi. Inclusiv România refuză să recunoască Kosovo la nivel internațional.

Duminică, alegătorii din Catalonia au sprijinit independența Spaniei într-un referendum declarat neconstituțional de către guvernul de la Madrid. O zi mai târziu, Germania a numit votul „îngrijorător”, iar situația politică din Spania a stârnit îngrijorarea mai multor state, care se tem că propriile comunități separatiste ar putea urma modelul catalan.

"Sunt deranjat de standardele duble ale comunității internaționale", a declarat pentru postul public RTS ministrul de externe Ivica Dacic.

"UE nu va spune niciodată că a făcut o eroare după ce a recunoscut provincia Kosovo, însă această decizie va avea efecte negative. Cutia Pandorei a fost deschisă ", a spus Dacic.

Poziția Serbiei asupra recunoașterii provinciei Kosovo a fost una dintre principalele obstacole în încercarea sa de-a adera la Uniunea Europeană. Bruxelles-ul a spus că trebuie să îmbunătățească relațiile e bună vecinătate și să înceteze să încerce să-și blocheze eforturile de a se alătura unor organisme internaționale.

Luni, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a chemat miniștrii și oficialii pe probleme de securitate pentru discuții, după ce purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus că toate comparațiile dintre Spania și Serbia nu ar putea fi făcute deoarece Kosovo se află într-un "context foarte specific".

"Cum este posibil ca un referendum să fie catalogat ca fiind invalid în Catalonia, iar provinciei Kosovo i s-a acceptat independența fără un referendum”, a declarat luni Vucic după întâlnirea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos la Belgrad.

 

Mesajul transmis de liderul separatist catalan:
Mesajul transmis de liderul separatist catalan:"Nu dorim o despărţire traumatizantă de Spania"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Protest la Londra
Străzile din Londra, blocate de mii de persoane. Oamenii, supărați de Guvernul Theresei May
Atac sinucigaș lângă o secție de poliție din Cecenia. Anunțul făcut de autorități
Protest cu 244.000 de persoane, în Franța: „Ne gazează, dar suntem paşnici”. FOTO
Ucigașul lui John Lennon, mărturii despre ziua crimei. „Ajunsesem prea departe”
74 de morți si 1.000 de dispăruți după incendiul din California. Imagini înainte și după tragedie
74 de morţi, noul bilanţ al victimelor incendiului din nordul Californiei
Netflix
Țara care vrea să dea o lege anti-Netflix. Care e motivul
Gestul unui om al străzii a păcălit o lume întreagă. Cum a reușit să strângă 400.000 de dolari
Un soldat american decorat este acuzat de crime de război în Irak
Reacţia unui român din Italia, când a prins un bărbat care-i spărgea maşina
Taxi atacat de bărbaţi mascaţi înarmaţi cu bâte. Ce l-au întrebat pe pasagerul din maşină
Protestatară ucisă de o şoferiţă, în Franţa. Cum s-a petrecut incidentul