Proteste masive în Barcelona. Regele Felipe: Guvernul catalan, „lipsă de loialitate inadmisibilă”

×
Codul embed a fost copiat

Potrivit poliţiei locale, în total aproximativ 300.000 de persoane manifestau la diverse defilări pe străzile Barcelonei.

Mesajul Regelui Spaniei, ca reacție a protestelor masive din Barcelona

Regele Spaniei Felipe a acuzat guvernul catalan că a dat dovadă de o „lipsă de loialitate inadmisibilă”, ca urmare a referendumului privind obținerea independenței.

Tensiunile din ultima săptămână, care au pus presiune pe Spania,  sunt considerate ca fiind răspunzătoare de angrenarea celei mai acute crize constituționale cu care s-a confruntat Spania de la Războiul Civil încoace.

În plus, regele a acuzat oficialii din Barcelona că au dat dovadă de un comportament „iresponsabil”, atunci când au permis organizarea referendumului catalan, care a fost declarat ca fiind „ilegal” de către autoritățile centrale de la Madrid, notează The Independent.

Citește și
referendum Catalonia - 4
Patru posibile scenarii după referendumul din Catalonia
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

 ”Afară cu forţele de ocupaţie!”. ”Străzile vor fi întotdeauna ale noastre!” - arterele Barcelonei răsunau de sloganuri ostile Poliţiei Naţionale şi Gărzii Civile, notează News.ro. Prefectura era protejată de nenumărate furgonete aparţinând Poliţiei Naţionale, poliţişti locali şi chiar pompieri. ”Pe 1 octombrie am fost o ţară ocupată, iar ei încă n-au plecat”, a declarat pentru AFP Antonia Maria Maura, o profesoară în vârstă de 56 de ani, citează News.ro.

 

Grevişti, manifestanţi şi autorităţi separatiste se declară cu toţii şocaţi de reprimarea brutală, duminică, a forţelor de ordine trimise de Madrid.

Manifestaţii vizând Poliţia Naţională şi Garda Civilă s-au multiplicat, începând de luni, în faţa hotelurilor în care sunt cazaţi, potrivit unor sindicate şi martori.

Cazuri de hărţuire l-au determinat pe ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido să acuze Guvernul regional separatist că ”incită” populaţia la ”rebeliune”.

Mii de oameni protestează în centrul Barcelonei, blocând circulația. Nemulțumirea oamenilor se îndreaptă împotriva violenței manifestate de către polițiștii spanioli în timpul referendumului de duminică, notează BBC.

Jurnaliștii de la BBC susțin că traficul din Barcelona este de-a dreptul paralizat pe principalele artere de drum.

Violențele manifeste de către polițiștii spanioli duminică în timp ce catalanii încercau să ajungă la secțiile de vot pentru a-și exprima opinia electorală, i-a determinat pe catalani, spun ei, să iasă în stradă. Pe baza acestor considerente, sindicatele catalane au organizat o grevă pentru a-și manifesta nemulțumirea publică față de folosirea metodelor represive.

În ciuda situației tensionate, autoritățile dau asigurări că aeroportul El Prat funcționează normal.

De asemenea, BBC notează faptul că multe întreprinderi mici din Catalonia au fost închise marți. De asemenea, școlile, universitățile și serviciile medicale sunt închise sau funcționează la un nivel minim, în semn de solidaritate.

Chiar și cei care au ales să viziteze Barcelona sunt afectați de această situație politică. Cele mai importante atracții turistice au fost închise, inclusiv faimoasa biserică Sagrada Familia.

Demonstrațiile stradale au fost catalogate de către organizatori ca fiind „o gravă violare a drepturilor și libertățiilor.”

Aproape 900 de persoane au fost rănite, după ce poliția spaniolă a încercat să împiedice exercitarea votului, în cadrul referendumului declarat „ilegal” de către guvernul de la Madrid.
Primul Ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că votul a făcut o "batjocură" la adresa democrației.

Serbia acuză comunitatea internațională că a format „un dublu standard” la nivel internațional, făcând o comparație între situația din Catalania și cea din Kosovo.

Ministrul sârb de Externe acuză principalele puteri internaționale că folosesc „standarde duble” prin modul de-a refuza validarea refendumul pentru obținerea independenței catalane.

Prin intermediul acestei decizii, acestea salută statutul unui Kosovo „separat”, notează Reuters.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008 - un anunț acceptat de Washington și majoritatea statelor UE, dar respins de Belgrad și aliații săi. Inclusiv România refuză să recunoască Kosovo la nivel internațional.

Duminică, alegătorii din Catalonia au sprijinit independența Spaniei într-un referendum declarat neconstituțional de către guvernul de la Madrid. O zi mai târziu, Germania a numit votul „îngrijorător”, iar situația politică din Spania a stârnit îngrijorarea mai multor state, care se tem că propriile comunități separatiste ar putea urma modelul catalan.

"Sunt deranjat de standardele duble ale comunității internaționale", a declarat pentru postul public RTS ministrul de externe Ivica Dacic.

"UE nu va spune niciodată că a făcut o eroare după ce a recunoscut provincia Kosovo, însă această decizie va avea efecte negative. Cutia Pandorei a fost deschisă ", a spus Dacic.

Poziția Serbiei asupra recunoașterii provinciei Kosovo a fost una dintre principalele obstacole în încercarea sa de-a adera la Uniunea Europeană. Bruxelles-ul a spus că trebuie să îmbunătățească relațiile e bună vecinătate și să înceteze să încerce să-și blocheze eforturile de a se alătura unor organisme internaționale.

Luni, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a chemat miniștrii și oficialii pe probleme de securitate pentru discuții, după ce purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus că toate comparațiile dintre Spania și Serbia nu ar putea fi făcute deoarece Kosovo se află într-un "context foarte specific".

"Cum este posibil ca un referendum să fie catalogat ca fiind invalid în Catalonia, iar provinciei Kosovo i s-a acceptat independența fără un referendum”, a declarat luni Vucic după întâlnirea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos la Belgrad.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Mesajul transmis de liderul separatist catalan:
Mesajul transmis de liderul separatist catalan:"Nu dorim o despărţire traumatizantă de Spania"

Într-o declaraţie de natură să atenueze tensiunile ultimelor zile, liderul separatist catalan a declarat că "nu doreşte o despărţire traumatizantă de Spania". Totodată, el a cerut mediere internaţională.

Patru posibile scenarii după referendumul din Catalonia
Patru posibile scenarii după referendumul din Catalonia

Declararea unilaterală a independenţei, suspendarea autonomiei Cataloniei, negocieri sau chiar o ipotetică prăbuşire a Guvernului lui Mariano Rajoy se află între scenariile deschise după referendumul de autodeterminare organizat duminică în Catalonia.

De la cea mai bogată regiune a Spaniei, la stat suveran sărac. Riscurile independenței Cataloniei
De la cea mai bogată regiune a Spaniei, la stat suveran sărac. Riscurile independenței Cataloniei

Catalonia a organizat, duminică, un referendum controversat și ilegal, în urma căruia susține că provincia și-a câștigat dreptul de a deveni independentă.

Rezultatul referendumului pentru independență din Catalonia. Ce mesaj a transmis UE după violențe
Rezultatul referendumului pentru independență din Catalonia. Ce mesaj a transmis UE după violențe

"Catalonia şi-a câştigat dreptul de a-şi declara independenţa şi va face asta”, este reacţia liderului separatist catalan la finalul referendumului care a provocat haos în întreaga regiune.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.