Războiul ruso-ucrainean îi ajută pe americani să creeze arma perfectă. Transformă orice avion într-un morman inutil de fiare

Compass Call EC-37B
BAE Systems

Americanii urmăresc cu atenție războiul ruso-ucrainean, care i-a ajutat să dezvolte o tehnologie capabilă să anihileze și cele mai performante avioane de luptă sau tancuri. Este un sistem care le bruiază comunicațiile și le face astfel inutile.  

Armatele ruse și ucrainene au folosit pe scară largă capacitățile de război electronic, pentru a bruia comunicațiile dușmanului și a le scoate astfel din luptă dronele, scrie Insider.

Armata SUA urmărește acest lucru și își intensifică eforturile pentru a-și îmbunătăți propriile capacități EW (electronic warfare-război electronic, n.red.).

Războiul electronic a devenit un factor major în războiul din Ucraina, fiecare parte folosindu-l pentru a bloca comunicațiile radio și radarele celeilalte și pentru a le distruge astfel dronele.

Valoarea capabilităților de război electronic nu este o lecție nouă, dar războiul din Ucraina a arătat cât de repede au evoluat aceste capacități și mijloacele de contracarare a acestora. De aceea, Forțele Aeriene ale SUA sunt dornice să desfășoare o nouă generație de avioane și drone de război electronic.

Citește și
Xi Jinping Vladimir Putin
Ce tehnologii militare trimite China în Rusia, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, conform unui raport al SUA
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

În septembrie, Forțele Aeriene au primit primul său sistem Compass Call EC-37B, pentru testare. Un avion de afaceri Gulfstream G550 modificat pentru a desfășura operațiuni de război electronic, EC-37 va înlocui vechiul EC-130, care este un avion de marfă C-130 modificat care datează de la mijlocul anilor 1970.

Concluzia este că avem nevoie de el pentru a permite navelor și aeronavelor noastre să se apropie prin protecție electromagnetică și prin atac electronic să facă mai dificilă operarea navelor și aeronavelor adverse pe spectrul electromagnetic”, a declarat generalul Mark Kelly, comandant al Air Combat Command, care organizează, antrenează și echipează unitățile Forțelor Aeriene ale SUA.

În Ucraina, războiul electronic a devenit la fel de important ca tancurile și avioanele

Armatele au investit în lumea secretă a războiului electronic încă din al Doilea Război Mondial.

Forțele Aeriene ale SUA utilizează războiul electronic ca un termen umbrelă, care include atacul electronic (cum ar fi blocarea comunicațiilor radio inamice sau rachetele anti-radiații pentru a distruge radarul inamicului), suportul de război electronic pentru a localiza și identifica transmițătoarele inamice și protecția electromagnetică împotriva atacurilor electronice ale inamicului.

În campaniile aeriene ale războaielor din Vietnam și arabo-israeliene, bruiajul și anti-bruiajul radarelor de apărare aeriană și a armelor antiaeriene au jucat un rol major, dar în timpul luptelor din Ucraina - pe uscat și în aer - războiul electronic a devenit la fel de important ca tancurile și avioanele.

Ucraina și Rusia încearcă în mod constant să-și blocheze reciproc comunicațiile radio și să perturbe sau să falsifice semnalele GPS care ghidează obuzele inteligente de artilerie.

Pentru a opri armatele de drone mici de recunoaștere și atac care orbitează în mod constant pe câmpul de luptă, este mai ieftin să le întrerupi legăturile de comandă, ceea ce le provoacă să se prăbușească, decât să folosești muniții scumpe de apărare antiaeriană pentru a le doborî.

Trebuie să ai o capacitate rezistentă la EW și trebuie să ai o capacitate ofensivă EW configurabilă, pentru că inamicul va face progrese”, a declarat generalul James Rainey, șeful Comandamentului pentru Viitor al armatei americane.

Noul EC-37B- mai rapid, mai economic, capabil să zboare la altitudine mai mare și mai capabil de supraviețuire 

Armata are mai multe proiecte în desfășurare pentru a-și îmbunătăți capacitățile de război electronic, iar războiul din Ucraina a urgentat aceste eforturi, a declarat Doug Bush, șeful de achiziții al Armatei.

Armata „reinvestește în mod fundamental în reconstruirea capacității noastre tactice de război electronic, după ce a abandonat în mare parte aceste preocupări în ultimii 20 de ani”, a adăugat Bush.

Pentru Forțele Aeriene, rolul noului EC-37B nu va fi „foarte diferit față de ceea ce face EC-130 pentru superioritatea aeriană”, a spus Kelly. „Avem nevoie doar să ne mișcăm într-o mare întindere de spațiu aerian și vom folosi tehnici avansate pentru a ne asigura că putem opera în spectrul electromagnetic”.

Aeronava în sine este o îmbunătățire față de predecesorul său. EC-37B este „mai rapid, mai economic, capabil de operațiuni la altitudine mai mare și mai capabil de supraviețuire decât EC-130H”, iar actualizările sale îi vor permite să efectueze bruiaj și atacuri electronice de la distanțe mai lungi, potrivit Forțelor Aeriene și Spațiale.

Războiul electronic este, de asemenea, una dintre cele mai delicate operațiuni pe care armatele le desfășoară, necesitând precizie și coordonare pentru a se asigura că doar forțele inamice sunt afectate, nu și cele proprii. De exemplu, bruiajul rusesc al radarelor ucrainene de apărare aeriană la începutul războiului a sfârșit prin a bloca și comunicațiile radio ale armatei ruse.

Desigur, Forțele Aeriene doresc să testeze pe îndelete E-37B înainte de a-l desfășura în dotarea sa.

SUA vor dezvolta roboți pentru avioanele de luptă de generația a șasea

Serviciul are încredere în avion, dar trebuie să se asigure că sistemele de misiune de la bordul acestuia vor funcționa după cum este necesar și atunci când este necesar, a spus Kelly.

Totul ține de sistemele de misiune și atunci când creștem puterea de bruiaj sau cerem o anumită formă de undă, acea formă de undă trebuie să apară exact la cantitatea de rampă, putere și frecvență pe care le-am cerut”, a spus Kelly.

"Dacă ceri o anumită cantitate de bruiaj, asta e ceea ce primești. Când îl oprești, și bruiajul se oprește".

EC-37B a fost în lucru de ceva timp, dar Forțele Aeriene caută și avioane fără pilot pentru a adăuga masă și capacitate flotei sale.

Programul Collaborative Combat Aircraft își propune să dezvolte roboți pentru avioanele de război actuale din SUA și pentru proiectul Air Force Next-Generation Air Dominance, care își propune să producă un avion de luptă din a șasea generație.

Întrebat despre misiunile prioritare pentru CCA la o conferință de la începutul acestui an, Kelly a subliniat că acestea sunt bruiajul, alături de detecție, informații de semnale și misiuni similare.

Obstacolul” va fi determinarea dimensiunii, greutății și puterii disponibile pentru a susține acele sarcini utile, „și cred că de acolo vom porni de acolo”, a spus Kelly.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Armata Chinei susține că a construit o nouă armă cu laser, care poată să tragă oricât de mult: ”Este un progres uriaș”
Armata Chinei susține că a construit o nouă armă cu laser, care poată să tragă oricât de mult: ”Este un progres uriaș”

Cercetătorii de la Universitatea Națională de Tehnologie a Apărării din China susțin că au depășit cea mai mare provocare în fabricarea armelor cu laser: supraîncălzirea.

Ce tehnologii militare trimite China în Rusia, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, conform unui raport al SUA
Ce tehnologii militare trimite China în Rusia, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, conform unui raport al SUA

China ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport neclasificat al serviciilor de informaţii americane publicat joi.

Experți în armament: Dronele rusești fabricate în Iran se bazează pe o tehnologie europeană furată în urmă cu 17 ani
Experți în armament: Dronele rusești fabricate în Iran se bazează pe o tehnologie europeană furată în urmă cu 17 ani

Dronele pe care Rusia le folosește în Ucraina se bazează pe o tehnologie furată, susțin experții în armament.

 

SUA dețin tehnologie nucleară sensibilă în Ucraina. Avertismentul trimis Rusiei
SUA dețin tehnologie nucleară sensibilă în Ucraina. Avertismentul trimis Rusiei

Statele Unite avertizează Rusia să nu se atingă de tehnologia nucleară americană de la centrala Zaporojie, dezvăluie CNN. Informația a fost confirmată și de autoritățile ucrainene.  

”Pentagon leaks”, detalii secrete despre balonul spion al Chinei. Avea o tehnologie ultra-avansată
”Pentagon leaks”, detalii secrete despre balonul spion al Chinei. Avea o tehnologie ultra-avansată

Documentele ultrasecrete scurse pe internet conțineau informații și despre balonul spion chinez doborât de americani. Potrivit Business Insider, care citează Washington Post, acesta era menționat cu denumirea „radar cu deschidere sintetică”.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.