Joe Biden, vizită-surpriză la Kiev. Președintele SUA anunță un nou ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina

Volodimir Zelenski
Telegram / Volodimir Zelenski

Joe Biden a efectuat o vizită oficială la Kiev. Președintele american a ajuns în capitala Ucrainei luni dimineață, chiar dacă, duminică, oficiali de la Casa Albă au negat faptul că liderul SUA ar intenționa să viziteze Ucraina.

Astfel, Biden s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele SUA a purtat o cravată în culorile Ucrainei, albastru și galben.

Cei doi lideri s-au văzut ultima dată la 21 decembrie, în timpul unei deplasări istorice a preşedintelui ucrainean la Washington, în cadrul primei sale vizite în străinătate după izbucnirea războiului.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Joe Biden a părăsit Kievul după aproximativ cinci ore, potrivit reporterilor care călătoresc cu el, scrie The Guardian.

Corespondentul Știrilor PRO TV Camelia Donțu se află la Kiev și a relatat despre vizita președintelui american Joe Biden.
 

 

La Kiev, Joe Biden a anunțat un ajutor suplimentar a 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include echipamente militare, muniție de artilerie și rachete Javelin și obuziere Howitzer, potrivit CNN.

La rândul său, Zelenski a declarat că a discutat cu Biden despre armament cu rază lungă de acţiune.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat o imagine alături de omologul său de la Washington.

„Joseph Biden, bun venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este o manifestare extrem de importantă de sprijin pentru toți ucrainenii”, a scris Zelenski.

Biden a mers la Kiev cu câteva zile înainte să se împlinească un an de la invazia Rusiei, pe 24 februarie.

„Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea brutală a invaziei Ucrainei de către Rusia, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și a reafirma angajamentul nostru neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Joe Biden pe Twitter.

„Când Putin şi-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă şi că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înşelat amarnic.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu preşedintele Zelenski şi cu echipa sa pentru o discuţie extinsă privind sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunţa o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Şi voi împărtăşi faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunţa sancţiuni suplimentare împotriva elitelor şi companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine maşina de război a Rusiei. În ultimul an, SUA au creat o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic şi umanitar fără precedent - iar acest sprijin va dura”, a ma transmis Joe Biden.

Primele imagini cu Joe Biden la Kiev

Biden s-a plimbat în capitala Ucrainei alături de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cei doi au vizitat mănăstirea Sfântul Mihail, în timp ce în oraş răsuna un avertisment de raid aerian

 

În dimineața zilei de 20 februarie la Kiev, străzile din centrul orașului, în apropierea ambasadei SUA, precum și drumurile de la ambasadă până la gara centrală au fost blocate.

Biden a mers în secret la Kiev. Președintele american anunțase oficial că va merge în Polonia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl invitase pe preşedintele american la Kiev în urmă cu câteva luni, spunând că ar fi important ca liderul american să vadă situaţia de aproape. Săptămâna trecută, Zelenski a spus că invitaţia sa pentru Biden rămane deschisă. „Ştiţi că l-am invitat pe preşedinte. Cred că va fi fericit să viziteze Ucraina dacă va avea ocazia. Acesta ar fi un semnal important de susţinere a naţiunii noastre”, a declarat Zelenski la 15 februarie.

De ce vizita lui Biden la Kiev nu a fost anunțată oficial

The New York Times relatează că preşedintele american Joe Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la graniţa cu Polonia, potrivit News.ro.

The New York Times descrie vizita ca fiind "o demonstraţie a hotărârii administraţiei sale de a susţine Ucraina în faţa invaziei Rusiei, în condiţiile în care se împlineşte un an de la această agresiune.

„Vizita la Kiev s-a desfăşurat în secret din cauza preocupărilor legate de securitate. Joe Biden a plecat de la Washington fără atenţie publică, după ce el şi soţia sa au luat cina în oraş, la un restaurant, sâmbătă seara, un fapt extrem de rar. Biden urma să ajungă la Varşovia marţi dimineaţa pentru o vizită de două zile, iar oficialii au negat în mod repetat că ar exista alte planuri pe care le-ar putea anunţa cu privire la o deplasare în Ucraina în timp ce se află acolo. Într-adevăr, Casa Albă a publicat duminică seară un program public pentru ziua de luni care arăta că preşedintele ar fi încă la Washington şi ar urma să plece seara spre Varşovia, când, de fapt, el era deja la jumătate de lume distanţă”, scrie NYT.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Ultimatum de la guvern pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Dar nu în România, ci într-o țară vecină
Ultimatum de la guvern pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Dar nu în România, ci într-o țară vecină

Guvernul maghiar a dat comercianților de carburanți un ultimatum de 2 săptămâni pentru ieftinirea ”din proprie inițiativă” a benzinei și motorinei, fără a preciza însă ce se va întâmpla dacă aceștia refuză să se conformeze.

Reuters: Arestarea unui important militar rus ar putea fi o lovitură dată unui
Reuters: Arestarea unui important militar rus ar putea fi o lovitură dată unui "clan" rival. Ce se va întâmpla cu Șoigu

Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul său a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită.

Restaurantele vegane care trec pe carne, după ce patronii lor au realizat un lucru. ”Facem asta pentru umanitate”
Restaurantele vegane care trec pe carne, după ce patronii lor au realizat un lucru. ”Facem asta pentru umanitate”

Un cunoscut restaurant vegan din Los Angeles a trecut la meniurile de carne, după ce proprietara și-a dat seama că orientarea ei nu ajută cu nimic mediul. Este doar ultimul de pe o lungă listă de localuri vegane care au trecut pe carne în ultimii ani.

 

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).